Tarjolla vanha vankila vanhalla millillä

Tilanahtaudessa tuskaileva Konnunsuon vankila haluaisi Kivisaaren avolaitoksen takaisin käyttöönsä.

ESA VILENIUS

Senaattikiinteistöt kauppaa Kivisaaren 1920­-30-luvuilla rakennettua avovankilaa 170 000 euron hintapyynnöllä. Pakettiin kuluu nelisen hehtaaria maata ja noin 2 900 neliömetriä erilaisia tiloja, pääosin seiniltään vankkoja tiilirakennuksia.

Tällä hetkellä Kivisaaren avolaitos on alennustilassa. Sen pihalla kasvavat jo miehenmittaiset puut sakean heinän seassa. Pihakäytävät ovat ruohottuneet.

Lopettaminen vuonna 1998 tapahtui kiireellä. 1970-luvuilta peräisin olevan uudisosan remontti jäi purkutyöasteelle.

Nyt laitoksessa ei ole minkäänlaista toimintaa eikä vankila huolla rakennuksia – ne eivät ole edes sen hallinnassa.

Avolaitoksen selliosasto on yllättävän avara ja huoneet ovat asiallisen kokoisia. Laitoksen sikala olisi otettavissa vaikka alkuperäiskäyttöönsä aika nopeasti, karsinat ovat vielä hyväkuntoiset. Joka tapauksessa tiilirakenteisessa sikalassa on runsaasti avaraa ja suojaisaa tilaa.

Sikalanpito lopetettiin jo muutamia vuosia ennen kuin avolaitos lakkautettiin.

Kiinteistöasiamies Kari Sirviö Senaattikiinteistöstä kertoo, että laitoksesta on tullut kyselyitä, mutta toistaiseksi neuvotteluissa ei olla edetty.

Suojeltua Kivisaaren päärakennusta voisi väljyytensä ansiosta kuvitella vaikkapa matkailukäyttöön, mutta toisaalta: kuka haluaa lomallaan keskelle turvetuotantosuota?

”Tilaisuuden tullen

Kivisaaren puolesta”

Kivisaaren lakkauttamispäätös tehtiin aikana, jolloin vankimäärät olivat laskussa. Silloin mietittiin jopa koko Konnunsuon kohtaloa. Vankilalla oli tavallaan kaksi vaihtoehto: joko Kivisaari tai Haminan työsiirtola. Nykyään Kivisaaren lopettamista pidetään Konnunsuolla virheenä.

Vankimäärät ovat kasvaneet. Sakkomuuntojen, koventuneiden tuomiokäytäntöjen ja ulkomaalaisten takia·­·muun muassa. Esimerkiksi elinkautisvankien määrä nelinkertaistui 90-luvulla.

Konnunsuolla on nyt noin 200 vankia, enimmillään on talvisaikaan ollut 264. Teknisen suman takia sakkotuomioiden täytäntöönpanossa on viivettä, jonka odotetaan purkautuvan syksyllä.

Kivisaaren 50-60 paikkaa olisivat vankilanjohtaja Tauno Mäkelän ja talousjohtaja Tuomo Ylöstalon mukaan todella tarpeeseen.

Konnunsuolla on laskettu, että laitos saataisiin kuntoon omaa työvoimaa käyttäen ehkä 600 000-700 000 eurolla. Yksi uusi vankilapaikka maksaa arviolta parisataa tuhatta euroa. Yksi vankivuorokausi maksaa arviolta sata euroa.

Seutulan työsiirtolaa ollaan lopettamassa ja Helsingin keskusvankilan yhteyteen tarvitaan avovankilatiloja.

­·Kun Kivisaarta tarjottiin, vastaus oli, että se on liian kaukana Helsingistä, Mäkelä sanoo.

­·Kivisaari on kyllä viisi kilometriä lähempänä Helsinkiä kuin Konnunsuo ja vankilan nykyisestäkin vankiaineksista noin puolet on pääkaupunkiseudulta.

Mäkelä sanoo esittäneensä Kivisaaren kunnostamista aina tilaisuuden tullen, mutta tuloksetta.

Kivisaaresta olisi Konnunsuolle sekin hyöty, että vankeja voitaisiin jakaa paremmin osastoille. Mäkelä sanoo miettineensä päihdekuntoutusyksikköä ja ulkopuolella työssäkäyvien osastoa Kivisaareen.

Missään tapauksessa nykyinen tilarakenne ei edistä niiden vankien tilannetta, jotka ovat päättäneet tehdä jotakin elämälleen.

Avolaitoksessa vankeja ei valvota yhtä tiiviisti ja heillä enemmän oikeuksia. Avolaitokseen pääsy on ansaittava käytöksellä ja työnteolla. Varsin pienestäkin rikkeestä menettää luottamuksen ja joutuu takaisin suljetulle osastolle.

MAARIT LINDSTRÖM

Kuvateksti

Hulppea sikala. Tilareservejä Kivisaaressa olisi vaikka mihin. Tauno Mäkelän takana talousjohtaja Tuomo Ylöstalo.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius