Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulu haluaa tiivistää työnjakoa

Lappeenranta profiloituisi tulevaisuudessa liiketalouteen, Imatra matkailuun.

TIINA PASANEN

Kannattaako oppilaitoksen tarjota samanlaista opetusta kahdessa naapurikaupungissa? Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun rehtorin Anneli Pirttilän ja hallituksen puheenjohtajan Säde-Sylvia Verhon mielestä ei kannata.

­·Päällekkäisyyksiä karsimalla pystymme tarjoamaan entistä parempaa ja monipuolisempaa opetusta, Verho sanoo.

Ammattikorkeakoulun hallitus saa ensi keskiviikon kokouksessa purtavakseen esityksen, joka keskittäisi liiketalouden koulutuksen tulevaisuudessa Lappeenrantaan. Vastaavasti matkailu- ja ravitsemisalan opetus siirtyisi kokonaan Imatralle.

Muutos koskisi uusia aloituspaikkoja. Toteutuessaan esitys merkitsisi sitä, ettei Imatralle otettaisi ensi syksystä alkaen enää uusia liiketalouden opiskelijoita. Nykyiset 42 aloituspaikkaa pistettäisiin uusjakoon siten, että liiketalouden Lappeenrannan yksikkö saisi 22 paikkaa. Loput kaksikymmentä paikkaa jäisivät Imatralle, mutta ne menisivät nyt tekniikkaan.

Lappeenrannan matkailu- ja ravitsemuspalveluiden 19 aloituspaikkaa siirtyisivät kaikki Imatran vastaavaan yksikköön. Aloituspaikkojen määrä maakunnassa säilyisi siten ennallaan.

Verhon mukaan ratkaisu vahvistaisi ammattikorkeakoulun toimintaa, sillä kahdella koulutusalalla olisi vastedes vahvat ja kilpailukykyiset yksiköt. Hän korostaa, että ”tällä kertaa tärkeintä ei ole rahansäästö vaan koulutuksen vetovoimaisuus”.

­·Suomessa on lähes 30 ammattikorkeakoulua, kaikki ne eivät selviä tulevaisuudessa. Pienissä yksiköissä ja sirpaleisessa toimintaverkossa emme pysty säilyttämään kilpailukykyä.

Työpaikat

säilyvät

Asiasta tiedotettiin torstaina opettajakunnalle. Imatralla muutos koskisi noin kymmentä vakituista opettajaa ja Lappeenrannassa kahta. Pirttilän mukaan ketään ei uhkaa irtisanominen.

­·Korkeintaan kyse on 40 kilometrin työmatkasta, mutta uskon, että kaikille opettajille löytyy töitä myös nykyiseltä paikkakunnalta, hän vakuuttaa.

Myös kulttuurin ja tekniikan koulutusta annetaan molemmissa kaupungeissa. Pirttilän mukaan niitä ei kuitenkaan aiota vetää yhteen, koska opetus on niin eriytynyttä.

­·Kulttuuri painottuu Imatralla kuvataiteisiin, kun se Lappeenrannassa keskittyy lähinnä käsi- ja taideteollisuuteen.

Tekniikan alalle tulevat uudet koulutuspaikat toisivat ammattikorkeakoululle vuosittain noin 200 000 euroa lisää valtionapua. Lisäys selittyy sillä, että tekniikan koulutuksessa valtioapu on noin 6 000 euroa opiskelijaa kohti vuodessa. Liiketaloudessa ja matkailussa tuki on runsaat tuhat euroa niukempi. Säästöä kertyy ajan myötä myös tilakustannuksista.

Kansainvälistä

matkailukoulutusta

Muutosesitys herättää opettajakunnassa monenlaisia tunteita.

­·Varmasti löytyy sekä puoltajia että vastustajia. Tällä mallilla pystyisimme kuitenkin tiivistämään koulutusta sisäisesti ja pitämään aloituspaikat entisellään. Paljon huonompi vaihtoehto on se, että opetusministeriö tekee päätökset meidän puolestamme, sanoo vt. koulutusjohtaja Merja Heino, joka johtaa liiketalouden, matkailun ja kotitalouden yksikköjä Imatralla ja Lappeenrannassa.

Heino muistuttaa, että pienessä yksikössä opettajan työaika menee lähes kokonaan opetukseen. ­·Keskittämällä toimintoja opettajilla on paremmat mahdollisuudet erikoistua. Esimerkiksi Imatralla on jo pitkään ollut haaveena järjestää kansainvälistä matkailualan koulutusta englanniksi.

Osa henkilökunnasta ei halua kommentoida keskeneräistä asiaa.

­·Odotellaan siihen asti, kun asiasta on tullut päätös, sanoo koulutusohjelmajohtaja Meri Vainikka. Elokuussa tehtävässä aloittanut Vainikka vastaa liiketalouden koulutuksesta Lappeenrannassa ja Imatralla.

Opiskelijayhdistyksen puheenjohtajan Jussi Tammisen päällimmäisenä huolena on varmistaa, että opintonsa jo aloittaneet eivät joudu vaihtamaan paikkakuntaa kesken kaiken.

Koulutuksen keskittämistä suurempiin yksiköihin hän pitää kuitenkin perusteltua.

­·Suunta on ehdottomasti oikea. Mitä parempi tarjonta oppilaitoksessa on, sitä kiinnostavampi se on tietenkin opiskelijalle.

MAARIT LINDSTRÖM

Kuvatekstit

Eteenpäin. Ei ole järkevää tehdä samoja asioita sekä Imatralla että Lappeenrannassa, sanoo ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Säde-Sylvia Verho.

Uusi avaus. Toimintojen keskittäminen antaa opettajille enemmän mahdollisuuksia erikoistumiseen. Matkailun yksikön yhtenä haaveena on tarjota englanninkielistä koulutusta Imatralla, sanoo vt. koulutusjohtaja Merja Heino.

Kirjoittaja:
Tiina Pasanen