Juhlaväki astui Lönnrotin kouluun keisarin ovesta

Nelivuotisen remontin tuloksia kehuttiin kilvan puukoulun uudelleenavajaisissa.

LEENA SALLINEN

Lönnrotin vanha puukoulu avattiin peruskorjattuna uudelleen käyttöön torstaina Lappeenrannassa. Tapauksen kunniaksi koululla järjestettiin juhla.

”Tilaisuudessa oli joku määrä kaupunkilaisia, mutta ei sinne päin niin kosolti kuin olisi niin tärkeä juhlallisuus vaatinut.”

Näin kirjoitti Lappeenrannan Uutiset syyskuussa 1888 koulun alkuperäisistä vihkiäisistä, ja teksti pätee eiliseenkin tilaisuuteen.

Lappeenrannassa on harvinaista herkkua päästä juhlimaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen remontin valmistumista – ja vielä nousevan polven käyttöön. Herkkua tuli kuitenkin maistamaan varsin vajaa juhlasalillinen väkeä.

Juhla tosin pidettiin keskellä arkipäivää, mikä lienee verottanut avajaisyleisöä.

Keisarin ovella

kertakäyttö

Paikalle saapuneet saivat ilon astua kouluun Mannerheiminkadun puolelta keisarin ovesta, joka avattiin vain tätä tilaisuutta varten. Keisarin ovi oli alunperin koulun pääsisäänkäynti. Ovesta sisäänkäynyt keisari oli Aleksanteri III vuonna 1891.

Sisäänkäynnin päällä oli katos ja kupoli, joita tässä remontissa ei saatu palautetuksi. Muuten 116-vuotias koulu kunnostettiin entiseen asuunsa, johon kuuluu kokonaan uudisrakennettu siipiosa. Alkuperäinen siipirakennus tuhoutui talvisodan pommituksissa.

Kyllä kannatti,

kehui rehtori

Remontti kesti neljä vuotta ja koetteli kovasti koulunkäyntiä.

­·Se on merkinnyt meille väliaikaisuudessa elämistä, joustoa, sopeutumista, evakkokoulunkäyntiä, Lönnrotin koulun rehtori Liisa Kantonen totesi tervehdyssanoissaan.

­·Kaiken tämän jälkeen on pakko todeta, että kyllä kannatti, Kantonen jatkoi.

Hänen mukaansa sekä pienet että isot koulun käyttäjät ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen.

­·Vanhan kansakoulun henki on tässä muutoksessa säilytetty erinomaisesti. Meidän koulumme on hyvä esimerkki siitä, että historia ja nykyaika voivat hyvin elää rinnakkain.

1 242 neliötä

käyttökuntoon

Lönnrotin koulu on Lappeenrannan vanhin koulurakennus, alunperin Lappeenrannan kansakoulu. Nyt siinä toimii Lönnrotin alakoulu ja erityiskoulu nimeltä Lönnrotinkadun koulu. Kouluissa on yhteensä 213 oppilasta, 18 opettajaa ja 17 avustajaa.

Rakennuksessa on remontin jälkeen 12 opetustilaa, juhlasali, opettajien huoneet ja toimistotiloja. Huoneistoalaa on 1 242 neliötä. Peruskorjauksessa kouluun tuli lisätiloja ja kosteusvaurioista johtunut sisäilmaongelma poistui.

Korjauksen teetti ja suunnitteli Lappeenrannan kaupungin teknisen keskuksen talo-osasto, joka myös vastasi rakennusteknisistä töistä. Suunnittelussa olivat mukana myös JP-Talotekniikka Oy ja Kallio & Stammeier Consulting Oy.

Ilmanvaihtourakan teki I-Huolto Jari Kauppinen, putkiurakan YIT Kiinteistötekniikka Oy, sähköurakan Polar 2000 Oy ja rakennusautomaaton Computec Oy. Lönnrotin koulun entistetty ilme esiteltiin Etelä-Saimaassa 24. lokakuuta.

LEENA SALLINEN

Kuvatekstit

Keisarin ovesta. Lönnrotin koulun Mannerheiminkadun puoleinen ovi oli eilisessä juhlassa avoinna. Vieraita tervehtivät kansallispukuiset opettajat Pirkko Hakoköngäs, Leena Kyckling ja Eeva Rimpi.

Peremmälle, olkaa hyvä. Kuudesluokkalaiset Joona Vilkko ja Ville Turkia ohjasivat juhlaväkeä koulun valoa tulvivaan juhlasaliin.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen