LTY:lle maailmanennätys spektrikuvien pakkaamisessa

Satelliittikin voi toimia tehokkaammin lappeenrantalaisen tutkimuksen avulla.

ESA VILENIUS

Lappeenrannassa on nyt ainakin yksi maailmaennätys. LTY:n tietojenkäsittely tekniikan laitoksella on saavutettu maailmanennätys spektrikuvien häiriöttömässä pakkaamisessa.

Maailmanennätyksen tuottaneet tutkimustiedot on julkaistu kansainvälisissä tiedelehdissä, eikä kukaan ole pystynyt vielä parempaan. Yritys on kuitenkin kova: spektrikuvat ovat yksi konenäön suurista jutuista.

Spektrikuvassa jokaista kuva-alkiota vastaa spektrikäyrä. Tällaisella kuvalla voidaan ”nähdä” esimerkiksi ilmakehän läpi. Spektri kertoo myös värieroista, joita silmä ei näe. Niin ikään se toimii ihmissilmän rajojen ulkopuolella infrapuna- ja ultraviolettialueella.

Kuvat ovat raskaita tiedostoja. Professori Pekka Toivasen mukaan spektrikuva voi olla monikymmenkertainen tavallisen kuvaan verrattuna. Kun niitä tulee virtana, voi tehokaskin tietotekniikka kompuroida.

Lappeenrannassa on kuvien häiriöttömässä pakkaamisessa saavutettu suhde 1:3,3. Häiriötön pakkaaminen tarkoittaa, että kuva voidaan palauttaa täysin alkuperäisen mukaiseksi.

Tietojenkäsittelytekniikan laitoksella ollaan muutenkin vauhdissa. Siellä alkaa yhteistyössä metsäteollisuuden kanssa kolmivuotinen paperin painettavuuden mittausmenetelmien tutkimus. Siinä on mukana ykkösketjua Suomen metsäteollisuudesta ja alan tutkimuksesta.

TAKASIVU

ESA VILENIUS

Kuvateksti

Pakkaus-MM. Professori Pekka Toivanen ja erikoistutkija Jarno Mielikäinen.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius