Oka haluaa Simolantien korttelin Lappeenrannan uudelle poliisitalolle

Talon tulo on epävarmaa, mutta Oka hakee kaavamuutosta ja vastustaa jakeluaseman rakentamista yhdelle tonteista.

HEIKKI SOPANEN

Rakennusliike Oka Oy uskoo, että Lappeenrantaan rakennetaan uusi poliisitalo Simolantielle. Yhtiö on myös hyvin halukas rakentamaan talon. Se hakee Simolantien kortteliin 24 kaavamuutosta, joka mahdollistaa poliisitalon rakentamisen.

Oka omistaa korttelin yhdeksästä tontista neljä ja on havitellut itselleen myös korttelin muita tontteja. Erityisesti Oka on yrittänyt ostaa Esson omistamaa tonttia, mutta kauppoja ei ole syntynyt. Tontti siirtyi jokunen vuosi sitten Okalta Essolle, kun Oka sai Essolta huoltamotontin Valtakadulta asuin- ja liiketaloa varten. Tontin myymisen sijaan Esso aikoo rakentaa Simolantielle polttoaineen jakeluaseman. Oka on tehnyt oikaisuvaatimuksen Essolle myönnetyistä ympäristö- ja rakennusluvasta. Oikaisuvaatimus menee piakkoin kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunnan käsittelyyn.

Okan aluejohtaja Kari Metsäkallio sanoo, että jakeluasema on turvallisuusriski vielä ilman rakennuspäätöstä olevalle poliisitalolle. Metsäkallio korostaa, ettei Oka ärhentele Essolle vaan pikemminkin Lappeenrannan kaupungille, joka ei ole etsinyt Essolle toista tonttia.

­·Tilanne on harmillinen. Ongelma ratkeaisi, jos kaupunki osoittaisi Essolle korvaavan tontin. Sen jälkeen me voisimme ostaa Esson tontin. Tietojeni mukaan ratkaisu kelpaisi Essolle, ja kaikki olisivat tyytyväisiä, Metsäkallio kertoo.

Poliisitalon tulo

vielä aivan auki

Oka tuntuu olevan melko varma, että pitkään jahkailtu poliisitalohanke toteutuu, vaikka kaikki onkin valtion puolelta vielä auki. Mahdollisen poliisitalon rakennuttaa valtionyhtiö Senaattikiinteistöt, ja mahdolliset rahat tulevat sisäministeriön budjetista.

Yli-insinööri Hannu Viipuri Senaattikiinteistöistä kertoo, että he selvittävät parhaillaan, voiko Lappeenrannan poliisilaitos jatkaa nykyisellä paikallaan keskellä kaupunkia.

­·Selvitys valmistuu tämän syksyn aikana. On mahdollista, että poliisi pysyy valtion virastotalossa. Simolantien kuvio on aivan auki, eihän meillä ole siellä edes mitään omistuksia. Se mitä Oka tekee Simolantiellä, on aivan heidän asiansa, Viipuri sanoo.

Kaupungin kaavoituspäällikkö Erkki Jouhki ei lämpene Okan kaavamuutoshakemukselle. Hän sanoo, että kaavaan kajotaan vasta, kun hanke poliisitalosta on oikeasti olemassa.

­·Tähän saakka poliisitalo on ollut vasta keskusteluissa. Uskottavasti se on olemassa vasta, kun se näkyy valtion budjetissa. Sitten aloitamme neuvottelut Senaattikiinteistöjen kanssa siitä, mitä tehdään, Jouhki perustelee.

Kari Metsäkallio sanoo, että parin vuoden sisällä homma ratkeaa, ja siksi jakeluaseman rakentaminen poliisitalon naapuriin ei ole järkevää.

­·Kyllä kaupungin kannalta on tärkeää, että poliisitalokompleksin rakentaminen mahdollistuu. Sitä ajamme kaavamuutoshakemuksellakin takaa. Onpahan nyt vireillä.

Jos käy niin, että Simolantielle ei nouse poliisitaloa, kortteli on Metsäkallion mukaan joka tapauksessa potentiaalinen rakentamisalue, vaikkapa asuntorakentamiseen.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen