Pehmoberni ilahduttaa ja odottaa rapsutusta

Hurttaryhmä sytyttää hymyjä hoitolaitoksissa olevien vanhusten, vammaisten ja lasten kasvoille.

ETTI KANTOLA

Oskari, Leevi, Tara, Siiri ja Mimmi menevät hännät heiluen hoitamaan vanhusten mielenterveyttä. Mäntylän sairaalan osasto 7 täyttyy suurista verkkaisesti hyörivistä karvakasoista.

Vasta perustettu Pehmobernit-koiraryhmä tekee ensimmäistä ilahdutusvierailuaan, ja emännät ovat vapaaehtoistyössä. Etelä-Karjalan sveitsinpaimenkoirayhdistys toivoo virkistyskäynneistä pysyvää toimintamuotoa. Se toisi iloa niin koirille, emännille kuin erilaisten laitosten asukkaille.

Berninpaimenkoirat ovat suuria, mutta luonteeltaan kilttejä, rauhallisia ja loputtoman seurallisia. Ne rakastavat yhtä lailla terveitä, halvaantuneita kuin puhekyvyttömiä.

Sairaalan asukkaat suhtautuvat eläimiin luontevasti, monella on ollut koiria elämänsä varrella. Vierailu paitsi tuo vaihtelua hoitolaitoksen arkeen, myös aktivoi. Aistit heräävät, koirien taluttajien kanssa syntyy vuorovaikutusta, ja moni innostuu tarinoimaan entisistä eläimistään.

Paksuturkkisten koirien läähätys täyttää käytävät, ja jälkeen jää muutamia karvatuppoja, mutta ne eivät haittaa.

­·Katso, ketä tuli kylään, esittelee sairaanhoitaja Riitta Seppänen potilailleen.

Ainakin Mäntylässä pehmobernit viihdyttävät samalla henkilökuntaa. Yöhoitajat pitäisivät pehmeät köntykset luonaan mielellään aamuun asti.

Välillä käytävällä kuuluu pehmeä, mutta kumea ”vuf”.

­·Mutta onhan siellä yksi pienikin, huudahdellaan huvittuneena.

Berniryhmää vahvistaa Erja Alamäen pieni ja kurttuinen Mimmi-mopsi, josta tulee vanhusten suosikki. Mimmin voi nostaa vaikka sänkyyn.

­·Haluaako rouva nähdä koiran? kysyy Oskarin taluttaja.

Rouvahan haluaa, ja pian 10-vuotias konkari Oskari nostaa tottuneesti emännän käskystä etutassut sängyn reunalle ja saa vuodepotilaan nauramaan.

Joka koirasta ei ole pehmoberniksi. Siinä tehtävässä täytyy tykätä ihan jokaisesta, hieman oudoltakin tuntuvasta ihmisestä. Jotkut koirat saattavat esimerkiksi oudoksua pyörätuoleja.

Pehmobernit voivat tehdä vierailuja minne vaan, missä ei vaadita steriiliä ympäristöä. Esimerkiksi päiväkodeissa koirat ovat hyvin odotettuja. Tarvittaessa kyläily sujuu ulkosalla tai tapahtuman yhteydessä. Omistajat ovat työssä käyviä ihmisiä, joten he tekevät käyntejä mielellään iltaisin tai viikonloppuisin.

­·Tämä on ohjelmaa myös koirille. Ne oppivat paljon uusista tilanteista, Etelä-Karjalan sveitsinpaimenkoirien vetäjä Mira Värtö sanoo.

Jokainen kunnon halikoira lähtee aina mielellään töihin, sillä palkintona on varma paikka huomion keskipisteenä. Ja siinä berni mielellään paistattelee.

ETTI KANTOLA

Kuvatekstit

Kaikinpuolista iloa. Elina Salonsaari ja sairaanhoitaja Riitta Seppänen viihtyvät erinomaisesti Leevin seurassa. Hymy on herkässä myös huomiota saavalla koiralla.

Tassu käteen. Mimmi on mieluisan kokoinen hellittävä monelle sänkypotilaalle. Se on helppo nostaa näkösälle Anna Rimpiläisen sängynlaidan yläpuolelle.

Kirjoittaja:
Etti Kantola