Taipalsaari-liike yrittää haastaa keskusta-kokoomus -yhteistyön

Taipalsaarella on entistä enemmän ehdokkaita. Naisten osuus on kuitenkin vähentynyt.

URPO LAANINEN

Taipalsaaren kunnallispolitiikka on selvästi rauhoittunut ja seestynyt kuluneella valtuustokaudella. Neljä vuotta sitten keskusta nappasi lisäpaikkoja ja sitoutumattomat menettivät.

Keskustalla ja kokoomuksella on ollut valtuustossa selkeä enemmistö, ja niiden yhteistyön jatkuminen on todennäköisin vaihtoehto myös vaalien jälkeen.

Kaikki tietysti riippuu vaalien tuloksesta ja toiseksi suurimman ryhmän, Taipalsaari-liikkeen menestyksestä. Se pyrkii tosissaan haastamaan keskustan aseman valtapuolueena.

Taipalsaari-liike moittii keskustaa ja kokoomusta, että asiat junaillaan liian pienessä piirissä.

Taipalsaaren valtuustoon pyrkii 85 ehdokasta eli kahdeksan enemmän kuin viimeksi. Kaikki puolueet saivat lisää ehdokkaita demareita lukuun ottamatta.

Puolueiden ehdokasmäärä kasvoi reilusti, mutta naisia on sama määrä kuin viimeksi, vain 27. Siten naisedustus jää alle 30 prosentin. Kokoomus sai listalleen vain kolme naista ja kristillisdemokraatit yhden. Tasa-arvopykälien täyttäminen aiheuttaa varmasti pulmia vaalien jälkeen.

Ehdokkaista on uusia nimiä lähes puolet eli 37. Uusia mielenkiintoisia ehdokkaita ovat jopa ääniharavaksi veikattu Saimaanharjun kauppias Heikki Niiva (Ts-liike), Lappeenrannan poliisilaitoksen ylikomisario Leo Peuha (kok, sit.), Belgiasta Taipalsaarelle muuttanut matkailuyrittäjä Joris Vermeulen (kesk.), huippuhiihtäjä Johannes Kohonen (kok, sit.) sekä Merenlahden monitoimimies ja keksijä Vesa Märkälä (Ts-liike).

Tuleva valtuusto joutuu lähes ensi töikseen tekemään rakentamispäätöksiä uudesta terveyskeskuksesta ja pääkirjastosta. Vuodeosasto tulee kirkolle, mutta pääkirjaston paikkaa ei ole päätetty. Saimaanharju on koulukeskuksensa takia vahvoilla.

Uusi valtuusto saa käsiteltäväkseen myös uusien asuntoalueiden avaamisen rakentajille sairaalan alapuolella ja Ketveleen eteläosassa (Teivonranta). Lähivuosien iso kysymys on myös matkailun kehittäminen Suur-Saimaalla ja uuden leirintäalueen rakentaminen.

Yritystonteista

kovin puute

Keskusta haluaa Tuure Westisen mukaan kehittää tasapuolisesti sekä taajamia että kyliä. Taipalsaari pysyy keskustan vaaliohjelman mukaan itsenäisenä ja tekee yhteistyötä naapurikuntien kanssa. Keskustan lupauksiin kuuluvat myös uudet yritykset ja yritystontit, matkailun kehittäminen sekä kirkonkylän ja Vehkataipaleen liikuntatilat.

Kokoomuksen Rauno Ervelius painottaa yritystontteja, joita ei ole nyt tarjolla. Hän haluaa myös koulujen laajennustarpeet ajoissa käsittelyyn. Saimaanharjun koulukeskuskin on käymässä pieneksi. Kokoomus haluaa pitää kunnan tuloveroprosentin kilpailukykyisenä eikä sitä ole Erveliuksen mielestä syytä korottaa lähiaikoina.

Taipalsaari-liikkeen Matti Karhu heittää vaaliteemoiksi mm. peruspalveluiden kehittämisen väkiluvun kasvun mukaisesti, kuntalisän maksumahdollisuuden, aktiivisen yrityspolitiikan ja uudet kevyen liikenteen väylät Vehkataipaleelle, vanhalle Jauhialantielle ja kirkonkylän­Telkkälän välille.

Rauno Kankkunen sanoo demarien pitävän tärkeimpänä, että kirkolle saadaan uusi terveyskeskus ja lämpölaitos. Koulujen pitää olla kunnossa eivätkä demarit ole niitä lakkauttamassa.

Kristillisdemokraatit painottavat Timo Hytösen mukaan kunnan peruspalveluja ja työllisyyden parantamista. Veroprosenttia voidaan vaikka nostaa palvelujen turvaamiseksi.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen