Taipalsaaren ampuma-alueella paukkuu vuosittain 400 000 laukausta

Maasotakoulu ja Savon prikaati ovat suurimmat käyttäjät.

MARIA KOIVU

Taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-aluetta käytetään aiempaa useammin. Ensi vuonna alue on harjoituskäytössä kahdeksana päivänä kymmenestä.

Käyttöasteen kasvu johtuu vuonna 1998 tehdystä koulutusuudistuksesta, jolloin miehistön palvelusajaksi muuttui kuusi kuukautta.

­·Nyt sama harjoitus järjestetään kaksi kertaa vuodessa, erikseen tammikuun ja heinäkuun saapumiserille. Lisäksi kertausharjoitusten määrä on kasvanut, majuri Pekka Intke Itäisen maanpuolustusalueen esikunnasta kertoo.

Metsähallituksen omistama alue yksi Itäisen maanpuolustusalueen kolmesta tärkeimmästä ampuma-alueesta Pahkajärven ja Sotinpuron lisäksi.

Aluetta käyttävät eniten Savon prikaati ja Maasotakoulu. Noin 2 000 hehtaarin suuruisella alueella harjoittelevat myös Karjalan prikaati ja Reserviupseerikoulu.

­·Alue on tarkoitettu jalkaväkijoukkojen ja tiettyjen erityisjoukkojen harjoitteluun. Ampumaradoilla kehitetään perusampumistaitoa ja ampuma-alueella järjestetään taisteluammuntoja, Intke kertoo.

Pauketta aiempaa

useammin

Esikunta saa silloin tällöin valituksia ampumamelusta lähiseudun asukkailta. Aluetta ympäröivät Pönniälän, Peltoin ja Rehulan kylät. Välittömällä kuuloetäisyydellä on useita kesämökkejä. Sopivalla säällä pauke voi kuulua Saimaan selkien ylitse kauemmaksikin.

Liisa Tumelius Rehulan kylätoimikunnasta on huomannut alueen lisääntyneen käytön.

­·Pauketta kuuluu leirien aikaan jatkuvasti, melu ikään kuin heijastuu maaperästä. Oma koirani vauhkoontuu äänestä.

Toinen paikallisten asukkaiden huolenaihe on Suur-Saimaantien raskas liikenne.

­·Armeijan ajoneuvojen liikenne on lisääntynyt huomattavasti. Se hankaloittaa liikkumista kapealla tiellä ja kuluttaa tietä. Muuten alueeseen on täällä totuttu, hän kertoo.

Ampuma-alueella ammutaan vuosittain noin 400 000 laukausta.

­·Siellä ammutaan täysin samoilla asejärjestelmillä kuin ennen. Voi kuitenkin tuntua siltä, että melu on kasvanut, sillä ammuntoja on nyt aiempaa useammin, Intke kertoo.

Melua vaimentavat maaston puut. Harjoitusalueelle on pohdittu melusuojausten rakentamista, mutta niiden valmistuminen riippuu resursseista.

­·Aivan ampumakenttärajojen ulkopuolella on tehty avohakkuita. Kun puusto on hakattu, melu kantaa kauemmaksi, Intke muistuttaa.

Meluselvitys

tulevaisuudessa

Faktatietoa ampuma-alueelta kantautuvasta melusta ei toistaiseksi ole.

­·Tavoitteena on tehdä Taipalsaarelta perusteellinen meluselvitys seuraavien vuosien aikana. Ampumaratojen meluntorjunta on kaiken kaikkiaan hankalaa ja kallista, ympäristöteknikko Asko Parri Itäisen maanpuolustusalueen esikunnasta kertoo.

Puolustusvoimien noin 50 ampuma-alueesta selvitykset on tehty kymmenestä. Selvityksissä määritellään melualueet laskentamallien avulla.

­·Laukausääni voi kuulua kilometrien päähän. Meluselvityksessä lukemia verrataan ohjearvoihin, Parri toteaa.

Harjoitusalue sijaitsee arvokkaalla pohjavesialueella.

­·Ampuminen ei vaikuta tutkimuksen mukaan pohjaveden laatuun. Itse pohjavesialueella ei juuri ammuta, Intke kertoo.

Ampuma-alue

riittävän iso

Taipalsaaren harjoitusalueesta on tehty kehittämissuunnitelma vuoteen 2010 saakka. Muun muassa alueen huoltotiloja ja ampumapaikkoja on tarkoitus uudistaa.

Tämän vuoden aikana on saatu valmiiksi sotilaspoliisien harjoituksia varten rakennetut neljä kiinteää talokehikkoa, joissa harjoitellaan kaupunkimaista taistelua varten.

Pari vuotta sitten Maasotakoulu kertoi suunnitelmista laajentaa harjoitusaluetta länteen Pönniälän kylän suuntaan. Asia ei ole sittemmin edennyt.

­·Ampumisen takia alueen rajoja ei ole tarvetta laajentaa. Lisäaluetta käytettäisiin muuhun sotilaalliseen harjoitteluun, kapteeni Eero Similä Maasotakoulusta kertoo.

Mahdolliset laajentamistarpeet tulevat esille seuraavan kerran ensi vuonna, jolloin Maasotakoululla valmistuu alueesta uusi kehittämissuunnitelma.

Kirjoittaja:
Maria Koivu