Categories
Artikkelit

Arto Siitonen perustaa Imatralle sitoutumattomien valtuustoryhmän

Ryhmäkokoukset Siitonen istuu vasemmistoliittolaisten kanssa.

IRMELI OJALAINEN

Kristillisten valtuutettuna 14 vuotta ja kaupunginhallituksessa kuusi vuotta istunut Arto Siitonen perustaa ensi valtuustokauden alussa oman valtuustoryhmänsä. Sitoutumattomien kristillisten valtuustoryhmä (skv) jo nimenä kuvaa Siitosen odotusta ryhmän kasvusta.

Siitonen on löytänyt yhteistyökumppaneikseen kaksi Imatran vasemmistoliittolaista valtuutettua. Yhteistyöstä ei kirjata paperille mitään, mutta valtuustokokouksia ennakoiden mieskolmikko istuu yhteiset ryhmäkokoukset.

­·Yhteisiä näkemyksiä Siitosen kanssa löytyy erityisesti sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisissa asioissa, Vasemmistoliiton Imatran yhdistyksen puheenjohtaja Yrjö Ikävalko sanoo.

Anssi Piiraisen mukaan yhteistyöasiat katsotaan asia asialta.

­·Emme hirttäydy keskinäiseen ryhmäkuriin. Vaikka meitä onkin moitittu räksyttäjiksi, emme ole kaikissa asioissa yleistä linjaa vastaan, Piirainen lupaa. Hän on oman valtuustoryhmänsä puheenjohtajana.

Sitoutumattomana

omilla linjoilla

Arto Siitonen korostaa sitoutumattomuuttaan ja huomauttaa, ettei ole kristillisdemokraattien jäsen. ­·Keskeisenä lähtökohtanani on heikommassa asemassa olevien ihmisten näkökulman huomioiminen ja heidän oikeuksiensa puolustaminen hyvään ja turvalliseen elämään, Siitonen sanoo.

Hänen mukaansa osa ihmisistä jätetään oman onnensa varaan ja tilanne heikompiosaisten kannalta on ajautumassa kestämättömäksi.

Toiseksi syyksi oman ryhmän perustamiseen Siitonen sanoo tulevat tehtävät vapaaehtoistyön erilaisissa asiantuntijatehtävissä sekä kristillisessä julistustyössä.

Kolmas syy koskee epäselvyyttä kristillisdemokraattien tulevasta linjasta. Siitosen mielestä puolueen oikeistosiipi kokeilee nyt lentokykyään.

­·Kieltämättä minua jäi harmittamaan, että kaikki lilliputtipuolueet eivät tajunneet etsikkoaikaansa. Niillä oli mahdollisuus todellisen vaihtoehtoisen politiikan tarjoamiseen ja kasvumahdollisuus pikkujättiläisiksi, isojen haastajiksi.

­·Uskallus ei riittänyt, Siitonen sanoo. Hän osoittaa kritiikkinsä kristillisdemokraattien puheenjohtajalle Antti Jarvalle.

Nelikon hajoaminen

kismittää yhä

Siitonen oli rakentamassa omaa nelikkoa, johon olisivat hänen lisäkseen tulleet vasemmistoliittolaisten lisäksi yhteen valtuustopaikkaan jääneet vihreät. Vihreitten Ritva Kärmeniemi valitsi ryhmänsä kannalta kuitenkin toisin lähtemällä kokoomuksen, kristillisten ja keskustan kanssa tekniseen vaaliliittoon.

Nelikon hajoaminen pudotti Siitosen ja vasemmistoliittolaiset paikkajaoilta. Kärmeniemi otti vielä kristillisten Siitosella pitkään olleen hallituspaikan. Sitä pidetään käsittämättömänä. Siitonen katsoo kristillisten pelanneen korttinsa käsittämättömästi ja syyllistyneen ”maitohammaspolitiikkaan”.

­·Itse en suostunut tällaiseen huutolaispojan asemaan, Siitonen sanoo.

Häntä harmittaa vasemmistoliittolaisten syrjäyttäminen kaikista luottamusmiespaikoista ja hän kyseleekin, alkavatko joidenkin äänimäärät kohota uhkaavan korkeiksi.

Arto Siitonen sai vaaleissa 374, Anssi Piirainen 400 ja Yrjö Ikävalko 94 ääntä.

IRMELI OJALAINEN

Kuvateksti

”Pahat pojat”. Anssi Piirainen (vas.), Arto Siitonen ja Yrjö Ikävalko ovat tottuneet monenlaisiin nimityksiin.

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen