Categories
Artikkelit

Järvi-Suomen Portti irtisanoo lähes 170 työntekijää

Yhtiö keskittää teurastuksen ja naudan leikkuun Lappeenrantaan. Uusia työpaikkoja tulee 15, vanhoista työntekijöistä 14 saa lopputilin.

TIINA PASANEN

Liha-alan osuustoimintayritys Järvi-Suomen Portti irtisanoo 169 työntekijää. Tuotevalikoima ohenee samalla puoleen nykyisestä. Yrityksen yt-neuvottelut päättyivät keskiviikkona.

Pahiten päätös riipaisee Kouvolan yksikköä, jossa työpaikkansa menettää 134 ja töihin jää noin 35 ihmistä leipomoon. Lappeenrannassa lopputilin saa 14 ja Mikkelissä 21 työntekijää. Irtisanotuista alle 50 pääsee siirtymään eläkkeelle.

Se, että työt loppuivat näin monelta myös Lappeenrannassa, kävi ilmi vasta yt-neuvottelujen loppuvaiheessa, kertoo yksikön pääluottamusmies Kimmo Auvinen.

­·Alun perin lähdettiin neuvottelemaan vain Kouvolan vähennyksistä, joten aikamoinen yllätys tämä oli. Näin rankkoja päätöksiä ei osattu odottaa.

Auvinen hämmästelee, että irtisanottujen määrä ja nimilista ”selvisi vasta tiistaina kello 16”. Teurastamosta työt loppuvat yhdeltätoista ihmiseltä. Kolme muuta irtisanottua ovat toimihenkilöitä.

­·Elintarviketyöläisten liitto selvittää vielä päätöksen laillisuutta, Auvinen sanoo.

Irtisanotuista neljä pääsee niin sanottuun eläkeputkeen. Teurastajia jää Lappeenrantaan tämän jälkeen neljätoista.

Lihamäärät

pienenevät

­·Yhtiön kannalta on tärkeää, että toimet vaikuttavat nopeasti talouteen. Nyt pääsemme tavoitteeseemme eli säästämme 8­10 miljoonaa euroa vuosikustannuksia, arvioi toimitusjohtaja Kari Tillanen yt-neuvottelujen tulosta.

Hän muistuttaa, että Lappeenrantaan tulee myös uusia työpaikkoja, kun noin 15 lihanleikkaajaa siirtyy Kouvolasta Lappeenrantaan.

­·Käytännössä kokonaistyöntekijämäärä ei siis juurikaan muutu.

Järvi-Suomen Portti ostaa ensi vuonna noin seitsemän prosenttia vähemmän lihaa kuin tänä vuonna. Yhtiö on tänä vuonna teurastanut kymmenen miljoonaa kiloa nautaa ja 13,5 miljoonaa kiloa sikaa.

Lappeenranta ja Mikkeli vahvistuvat

Talouskurimuksessa oleva Järvi-Suomen Portti on paraikaa yrityssaneerauksessa. Tillasen mukaan tärkeintä on, että yhtiön kilpailukyky paranee nyt niin tuotannossa kuin logistiikassa eli kuljetuksissa. Tulevaisuudessa Portti keskittää teurastuksen sekä naudan leikkuun Lappeenrantaan. Muutokset toteutuvat helmikuun loppuun mennessä.

Liha- ja karjalanpiirakoiden valmistus keskitetään Kouvolaan jäävään leipomoon. Siitä tulee samalla Suomen suurin einespiirakoiden valmistaja. Mikkeli vastaa lihavalmisteiden ja valmisruokien teosta ja Juva kalkkunan käsittelystä.

Sekä lihanleikkaus että kuluttajapakkausten teko loppuvat Kouvolassa kokonaan. Myös kestomakkaran valmistus ulkoistetaan.

­·Se, minne metvurstin valmistus siirtyy, selviää parin viikon kuluessa, Tillanen sanoo.

Kouvolassa irtisanotuista 31 siirtyy eläkkeelle.

Portti keskittyy

vahvuuksiinsa

Järvi-Suomen Portti on markkinajohtaja pitsasuikaleissa- ja kuutioissa, metvurstissa sekä liha- ja karjalanpiirakoissa. Tillasen mukaan yhtiö pitää vahvuuksistaan lujasti kiinni, vaikka metvurstin valmistus nyt ulkoistetaankin.

Yt-neuvottelujen jälkeen Järvi-Suomen Portin henkilöstömäärä vähenee 700:sta 531:een.

­·Irtisanottujen määrässä ovat mukana myös ne, jotka yhtiö irtisanoi jo loppukesällä. Heidän irtisanomisaikansa lyhenee nyt, Tillanen selvittää.

Yt-neuvottelujen alkaessa marraskuussa ne koskivat noin 130:tä työntekijää Kouvolassa ja kymmenkuntaa Mikkelissä.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Väki vähenee. Järvi-Suomen Portti irtisanoo Lappeenrannasta 14 työntekijää pääosin teurastamosta. Antero Leskinen luokitteli keskiviikkona ruhoja teuraslinjalla.

Järvi-Suomen Portin

työntekijät 2005

¤·Mikkelissä 350

¤·Lappeenrannassa 110

¤·Kouvolassa 35

¤·Juvalla 35

¤·Työntekijöitä on kaikkiaan 530.

Kirjoittaja:
Tiina Pasanen