Kuutostie sai rahat vihdoinkin!

Hanna Pakarinen villitsi kansaa Idols-voittajana. Rauhan­-Tiurun kaupoista ei tullutkaan mitään.

URPO LAANINEN

Kuutostien parannus ja Rauhan-­Tiurun kaupat puhuttivat Etelä-Karjalaa vuonna 2004, joka oli muutoin melko vaisu ja uutisköyhä.

Vuosikausia odotettu Lappeenrannan ja Imatran välin remontti sai valtion budjetista määrärahansa.

Sen sijaan Rauhan ja Tiurun sairaaloista ja maa-alueista ei tullut kauppoja. Kunnanjohtajat miettivät nyt uusia vaihtoehtoja.

Etelä-Karjalan vuoden kasvo oli eittämättä nuorison villitsijä Hanna Pakarinen, Suomen ensimmäinen Idols-voittaja.

Tasavallan presidentti nimitti entisen puhemiehen Riitta Uosukaisen (kok.) Suomen kaikkien aikojen kahdeksanneksi valtioneuvoksi, ensimmäisenä naisena. Valtioneuvos on korkein arvonimi.

Etelä-Karjalassa käytiin kunnanjohtajien vaihtokuukaudet. Lappeenrannan uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Seppo Miettinen ja Joutsenon kunnanjohtajaksi Kari Korkiakoski, joka on ensi vuoden alusta kaupunginjohtaja. Luumäki valitsi johtajakseen Paavo Tyrväisen.

Kari Korkiakosken ajama ja ennen vaaleja vaiettu kuntamuodon muutos sujui yllättävän helposti Joutsenossa.

Saimaankaupunkia ei tullut eikä Lappeenrannan-Imatran aluekeskuksen yhteistyö ihmeemmin edistynyt, mutta sen sijaan Parikkalan, Saaren ja Uukuniemen päättäjien ajatukset kääntyivät nopeasti kuntaliitoksen puolelle.

Etelä-Karjalan neljänneksi suurin kunta Parikkala aloittaa vuoden 2005 alussa. Sitä johtaa Saaren kunnanjohtaja Alpo Kosunen.

Joulun ja uudenvuoden aikaan ajankohtaisen Saarnaajan kirjan sanoin, ei mitään uutta taivaan alla Etelä-Karjalassa. Työttömyys ei helpottunut juurikaan, väkiluku jatkoi laskuaan ja Saimaan pinta nousuaan.

Maakunnan ihmisten arkista elämää sotkivat tai piristivät kahdet vaalit, ja kansa kävi uurnilla entistä vilkkaammin. Etelä-Karjalan kunnat saivat seuraaviksi neljäksi vuodeksi uudet päättäjät.

MIKA STRANDÉN

PEKKA HÖLKKI

MIKA STRANDÉN

SEPPO RAUTIOVAARA

EEVA SEDERHOLM

ESA VILENIUS

SEPPO RAUTIOVAARA

PEKKA HÖLKKI

Kuvatekstit

Vuoden uutinen. Kuutostien rekkaruuhkat helpottuvat lähivuosina, kun 126 miljoonan euron parannushanke sai rahat vuoden 2007 budjettiin.

Vuoden kasvo. Hanna Pakarinen villitsi kansaa ensimmäisenä Idols-voittajana.

Ei kauppoja. Rauhan-­Tiurun alueelle mietitään uutta käyttöä ja hallintomallia.

Ennätysvetistä. Saimaan vesi hipoi syksyllä jo Lappeenrannan satamatoria.

Kuntaliitos. Parikkalan seudulla päästiin nopeasti sanoista tekoihin.

Vaihdos. Lappeenrannan uusi kaupunginjohtajapari on nyt Seija ja Seppo Miettinen.

Matkailuteko. Hiekkalinna houkutteli 50 000 kävijää, kuten Sandy ja Jasmin Koivusaaren.

Kallispalkkaisin. Markku Andersson sai huiman palkan Jyväskylästä.

Kuntavaalit. Etelä-Karjalassa oli yli tuhat ehdokasta.

Uusi silta. Toijansalmen siltaa rakennettiin koko vuosi Taipalsaarella.

Etelä-Karjalan uutisia vuodelta 2004

¤·1.1. Etelä-Karjalan 136 301 asukasta ottivat uuden vuoden vastaan kipakassa pakkasessa. Marraskuun lopussa väkeä oli 448 vähemmän. Ensimmäinen vauva, tummakutrinen poika syntyi Mari ja Jaakko Varilalle jo klo 3.11.

¤·9.1. Lappeenrantalainen Hanna Pakarinen (22) kruunattiin Suomen ensimmäiseksi Idols-voittajaksi 431 000 äänellä. Kaupunki juhli Hannaa Raatihuoneella.

¤·5.3. Suomi ja Venäjä allekirjoittivat pitkän odotuksen jälkeen valtiosopimuksen Nuijamaan raja-aseman siirrosta uuteen paikkaan. Tietyöt alkoivat syksyllä.

¤·19.3. Parikkalan, Saaren ja Uukuniemen valtuustot hyväksyivät kuntaliitoksen. Parikkalassa ja Saarella oltiin yksimielisiä. Uukuniemellä kuntaliitos meni läpi äänin 10­7. Uuden Parikkalan kunnanjohtajaksi nimettiin Saaren kunnanjohtaja Alpo Kosunen.

¤·30.3. Jäänmurtaja Protector avasi väylän Saimaan kanavalle, jolla tehtiin loppuvuodesta uusi rahtiennätys, yli 2,3 miljoonaa tonnia.

¤·21.4. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kävi ensivisiitillä Etelä-Karjalassa ja kiirehti Saimaan kanavan vuokraneuvotteluja, mutta ei luvannut vielä kuutostien parannusta.

¤·26.4. Joutsenon valtuusto valitsi yksimielisesti uudeksi kunnanjohtajaksi Karkkilan kaupunginjohtajan Kari Korkiakosken.

¤·10.5. Imatran kaupunki päätti tappioita pitkään tehneen Etelä-Karjalan messukeskus Oy:n toiminnan lopettamisesta.

¤·31.5. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Markku Andersson valittiin Jyväskylän kaupunginjohtajaksi. Samalla hänestä tuli Suomen kallispalkkaisin kaupunginjohtaja (11 500 euroa/kk).

¤·1.6. Ulkomaalaisviraston alueyksikkö aloitti Lappeenrannassa.

¤·13.6. Suomalaiset äänestivät 14 meppiä EU-parlamenttiin. Etelä-Karjalan suosikkeja olivat Anneli Jäätteenmäki (kesk, 5 656 ääntä), Riitta Myller (sd, 3 799) ja Antero Kekkonen (sd, 3 159). Maakunnan äänestysprosentti oli 34,3.

¤·16.6. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi surullisen kuuluisat Rauha-Tiuru-kaupat ja myi yli 300 hehtaarin alueet floridalaisomisteiselle Piper Bahr Finlandille. Kauppahinta oli 1,5 miljoonaa euroa, jonka lisäksi yhtiö antoi 2,9 miljoonan vastatalletukset ja 23 miljoonan investointilupaukset.

¤·23.6. Valtioneuvosto hyväksyi Parikkalan seudun kuntaliitoksen. 6 350 asukkaan Suur-Parikkala saa yhdistymisavustusta 4,9 miljoonaa euroa sekä investointi- ja kehittämistukea 1,7 miljoonaa.

¤·28.6. Luumäen valtuusto valitsi yksimielisesti uudeksi kunnanjohtajaksi Paimion kaupunginjohtajan Paavo Tyrväisen.

¤·12.7. Kesän matkailumenestykseksi osoittautunut Hiekkalinna avattiin sadesäässä Linnoituksessa. Kävijöitä oli 1,5 kuukauden aikana 50 000.

¤·18.7. Koko kesän odotettu hellesää saapui vihdoin Etelä-Karjalaan.

¤·27.8. Sairaanhoitopiirin hallitus perui Rauhan­Tiurun kaupat, koska ostajalta ei tullut sovittua maksua. Kunnanjohtajien työryhmä alkoi miettiä sairaala-alueelle uutta käyttöä.

¤·10.9. Kesä-elokuussa satoi kolmannes normaalia enemmän ja Saimaan pinta jatkoi nousuaan, Vuoksen poikkeusjuoksutuksista huolimatta. Vuoden lopussa Saimaa oli 50 cm normaalia korkeammalla.

¤·24.10. Kuntiin valittiin uudet valtuustot. Etelä-Karjalan äänestysprosentti nousi 58:aan. Maakunnan vaalivoittajia olivat SDP, kokoomus ja vihreät sekä häviäjiä keskusta ja sitoutumattomat. Eniten ääniä saivat Anneli Kiljunen (sd, 1 181), Eeva Arvela (sd. 671) ja Antti Jarva (kd, 545).

¤·25.10. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto valitsi yksimielisesti uudeksi kaupunginjohtajaksi Seppo Miettisen.

¤·13.11. Toijansalmen silta avattiin liikenteelle Taipalsaarella.

¤·15.11. Talousongelmissa painiva Lappeenranta nosti veroprosenttinsa 18,75:een, joka on maakunnan korkein. Myös Suomenniemen kuntavero nousi (18,5:een), muiden kuntien ei.

¤·17.11. Etelä-Karjalaan ehti ensilumi, joka jäi myös pysyväksi. Lappeenrannan kaikki poliittiset ryhmät allekirjoittivat ainutlaatuisen yhteistyösopimuksen vaalikaudeksi 2005-2008.

¤·22.11. Kunnanvaltuusto julisti äänin 30­5 Joutsenon kaupungiksi vuoden 2005 alusta.

¤·26.11. Puhemies emerita Riitta Uosukainen (kok.) sai tasavallan presidentiltä valtioneuvoksen arvonimen, ensimmäisenä naisena Suomessa.

¤·30.11. Etelä-Karjala sai kovasti odottamansa joululahjan, kun valtioneuvosto teki periaatepäätöksen Lappeenrannan-­Imatran valtatien ja Luumäen­-Lahden radan parannuksista vuoden 2007 budjetissa. Kuutostie voi aikaistua vuodelle 2006.

¤·18.12. Etelä-Karjalan budjetit valmistuivat. Talous on tasapainossa vain Luumäellä, Lemillä, Ylämaalla ja Parikkalassa.

¤·22.12. Etelä-Karjalassa oli edelleen vuoden lopulla 8 900 työtöntä ihmistä, eli työllisyys ei paljon kohentunut vuoden aikana.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen