Categories
Artikkelit

Saari päätti ja kiitti

Kunta siirtyy uuteen myötämielellä.

HELINÄ LEMINEN

Saaren viimeistä kunnanvaltuuston kokousta sävytti odotetusti ristiriidaton ilmapiiri. Uusi vuosi ja uusi kunta olivat selvää tulevaisuutta. Mukaan oli helppo lähteä, kun velat eivät rasita omaa taloutta.

Valtuuston puheenjohtaja Sakari Paakkinen (kesk.) oli vakuuttunut siitä, että liitos sattuu oikeaan oikeaan aikaan.

­·Viime aikojen julkinen keskustelu antaa ymmärtää, että pienten kuntien paineet kasvavat. Meillä ratkaisut on tehty ja voimme nyt keskittyä itse asiaan eli kunnallisten palvelujen tuottamiseen, Paakkinen sanoi.

Kuntaa 13 vuotta johtanut Alpo Kosunen sai kiitokset taloudenpidosta. Saari vähensi 1990-luvun alussa henkilökuntaa, joten vaikeita aikoja ei kiitospuheenvuoroissa voitu sivuuttaa. Kosunen kuvasi, että hänen kauteensa on sisältynyt sekä sateenkaarta että syviä vesiä. Kunnan päättäjäisissä oli ansiomerkkien ja muiden huomionosoitusten hetki. Yli 30 vuotta tai vähintään 7 valtuustokautta luottamustehtäviä hoitaneina palkittiin Toivo Naukkarinen, Eeva Pekonen, Raimo Penttinen ja Osmo Tiainen. Naukkarinen sanoi toimineensa kaikkien kunnanjohtajien aikaan.

Lyhyemmän aikaa kunnan asioita hoitaneita oli pitkä lista. Lisäksi kunta palkitsi vuoden urheilijansa, Jussi Pirhosen, ja vuoden kuntoilijan, Kyösti Kupiaisen. Kunnan virat ja toimet olivat lakkautuslistalla lukuunottamatta kunnanjohtajan virkaa. Parikkalan ja Uukuniemen johtajanvirkojen lakkauttamisesta sovittiin kuntien kesken. Erikoisuudeksi jäi, että Saaren virka pysyi.

Kunnan hautajaisiin osuvana asiana valtuusto saatteli asemakaavan ajan tasalle. Kunnanrakennusmestari Heikki Määttänen luonnehti luonnehti asemakaavamuutosta testamentiksi alueen uusille päättäjille. ­·Tarkoitus oli turvata tuleva tonttitarve ja antaa rakennusmaille väljyyttä, vihreyttä ja liikenneturvallisuutta, Määttänen sanoi.

Kirjoittaja:
Helinä Leminen