Categories
Artikkelit

Talvituristille olisi tilaa ja ohjelmaa Etelä-Karjalassa

Vuodenvaihteen venäläissesonki piristää maakunnan matkailua. Kotimaiset turistit tulevat kokouksiin tai menevät omia latujaan.

LEENA SALLINEN

Talviturismi ei vaikuta Etelä-Karjalan matkailuyrityksissä kovin vauhdikkaalta. Esimerkiksi Taipalsaaren Saimaanrannan lomakylässä ja Ruokolahden rantalinnassa se on vuodenvaihteen venäläisten varassa, sitten on tiedossa lähinnä kokousmatkailua.

Uusivuosi ja loppiainen ovat perinteiseen tapaan venäläissesonkia myös Imatran kylpylässä, joka lienee Etelä-Karjalan suosituin talvimatkailukohde

Venäläisten jouluviettoon satsataan muuallakin Imatralla.

­·Meillä on katutapahtumaa, koskinäytöstä ja muuta aktiviteettia tammikuun 7. päivän ympärillä, kertoo markkinointipäällikkö Rauni Aineslahti Imatran seudun kehitysyhtiön matkailupalvelusta.

Monissa kotimaan matkailuun nojaavissa yrityksissä talven huippusesonki päättyi jo suomalaiseen jouluun.

Esimerkiksi Lappeenrannan Marjolassa asuu jouluvieraiden lähdettyä pääasiassa reissumiehiä. Tosin hiihtolomalla Marjolaan odotetaan myös matkailijoita. Luumäen Palvaanjärven lomakylän hiljaisessa talvessa on liikkeellä lähinnä karavaanareita.

Rauni Aineslahden mukaan Etelä-Karjalalla olisi tarjottavaa kyllä suomalaisillekin talvituristeille.

­·On hyvä latuverkosto ja laskettelijoille Joutsenon Myllymäki ja sitten erilaisen yrittäjien ohjelmapalveluja.

Suomalainen talvituristi on kuitenkin Etelä-Karjalan matkailubisnekselle toistaiseksi aika huono asiakas. Hän käy parhaiten yritysturismin pyydyksiin, pikkujoulu- ja kokousmatkoilla tai muilla firman rilluttelureissuilla.

Yksittäiset turistit tai perheet eivät talvella ohjelmapalveluja paljon kysele.

­·Ihmiset osaavat etsiä niitä itse internetistä, arvelee palvelusihteeri Auni Välimaa Lappeenrannan seudun elinkeino- ja matkailuyhtiön (Selma) matkailupalvelusta.

Ohjelmapalveluja

tarjoaa 82 yritystä

Internetistä Etelä-Karjalan maakuntaportaalin matkailusivuilta löytyy ohjelmapalvelu-haulla peräti 82 yritystä.

Pääosin yritykset ohjelmoivat kesää, mutta on tarjonnassa valinnanvaraa talvimatkailijallekin: hiihtoa, moottorikelkkailua, kalastusta, lumikenkäretkiä, ratsastusta, laavullaoloa, kynttiläkävelyä…, asiakkaan tilauksesta räätälöitynä mitä vaan.

Ohjelmapalveluja tilaavat paljolti hotellit ja muut majoitusyritykset. Yhteistyö on hyödyllistä, ellei peräti elinehto molemmin puolin.

­·Ei meidän kannata hankkia vimpaimia, joita käytetään vain silloin tällöin. Pysymme itse kohtuuhintaisissa välineissä ja ostamme muut palvelut, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Ikäheimonen Imatran kylpylästä.

Ikäheimosen mukaan kriittinen massa on olennainen kysymys ohjelmapalveluissa: tarjonnassa ja kysynnässä pitää olla volyymiä, jotta palvelun hinta saadaan kohtuulliseksi.

Toisaalta ohjelmapalvelujen kysyntä on kylpylässä Ikäheimosen mukaan hyvin vaihtelevaa. Monet asiakkaat käyvät omatoimisesti ostoksilla ja ulkoilemassa, toisille taas ohjelmaa pitää löytyä nopeasti.

­·Varsinkin venäläisille asiakkaille palvelun pitäisi usein olla tarjolla tässä ja nyt Ikäheimonen kertoo.

Hänen toiveissaan onkin palvelutarjoajien verkko, joka pystyisi vastaamaan myös pikakysyntään. Ikäheimonen myöntää, että ohjelman tarjoajalle se on vaikea haaste.

Britti pääsee

ainakin avantoon

Englannissa asuvat Sanna ja Francis Prior ovat lapsineen lomailemassa Sannan kotikaupungissa Imatralla ja kehittävät oman ohjelmansa. Pääasiassa he viettävät talvipäiviä hiihtämällä ja lasten kanssa pulkkamäessä.

­·Imatran latuverkosto on erinomainen ja sääkin tänä vuonna suosii, he kehuvat.

Jokatalviseen Suomen visiittiin perheellä on osunut myös 30 asteen pakkanen, mutta britti Francis Prior ei sitäkään säikähtänyt. Hän on valmis suosittelemaan täkäläistä talvea muillekin brittituristeille.

Tämänkertaisen Suomen-matkan ohjelmaan Francis Prior on kaipaillut jääkiekko-ottelua.

­·Lisäksi Francis haluaa avantouintia ja se on tiedossa saunan kanssa, Sanna raportoi.

LEENA SALLINEN

Kuvatekstit

Kylpylälomaa. Imatran kylpylän altaissa plutasivat tiistaina iloisesti sekä turistit että paikalliset uimarit.

Hiihtämään. Englannissa asuvat Sanna ja Francis Prior hiihtelivät tiistaina Imatran Ukonlinnan maastossa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen