TAULUKSI KOTIIN

Sallinen ja Pullinen tekivät taidehankintoja kuukausivuokralla.

LEENA SALLINEN

Lappeenrannassa on syksystä alkaen toiminut Etelä-Karjalan taiteilijaseuran taidelainaamo, josta voi vuokrata taulun seinälle tai veistoksen pöydälle kuukaudeksi kerrallaan. On korkea aika testata julkisesti sen palveluita.

Teimme testin kahden toimittajan voimin. Kävimme lainaamassa kaksi työtä 15. joulukuuta, mutta tutustuimme jo sitä ennen lainaamon antiin.

Lainaksi on tarjolla taiteilijaseuran jäsenten maalauksia, grafiikkaa, valokuvia, keramiikkaa…, kaikkiaan 168 teosta. Parikymmentä työtä tosin on jo lainassa, ja osa niistä saattaa jäädä sille tielleen.

Taidelainaamon työt ovat myös ostettavissa. Kuukausivuokra toimii osamaksuna, jos lainaaja päättää pitää työn. 35 työtä on lainaamossa ainakin toistaiseksi pelkästään myytävänä.

Taidelainaamo sijaitsee fyysisesti Linnoituksessa, mutta se avautuu kotigalleriaksi internetissä. Netissä on kuvat useimmista töistä ja siellä voi tehdä myös lainasopimuksen.

Linnoituksen ahtaassa taidelainaamossa työt ovat osittain päällekkäin. Tuntuma niihin on paikan päällä kuitenkin toinen kuin internetissä. Taideteoksen olemusta ei voi kuvaan vangita. Myös työn värit tai koko voivat luonnossa yllättää.

KOOSTA PUHUMINEN kuulostaa taiteen esineellistämiseltä, mutta kyllä se on ihan relevantti asia: työn pitää mahtua kotiin.

– Suurin täältä lainattu työ taitaa olla 100 kertaa 150 sentin taulu, kertoi lainaamon projektisihteeri Kimmo Hölkki.

Totesimme, että taidelainaajan kotivakuutuksen on syytä olla kunnossa. Lainaaja vastaa töiden mahdollisista vahingoista, ja jotkut työt ovat aika kalliita.

Töiden taiteellista arvoa emme ryhtyneet pohtimaan. Arvioimme lainaamon antia omien mieltymystemme pohjalta.

Mielessä tosin pyöri myös esteettinen riski: kaikki kauniit työt eivät sovi omaan olohuoneeseen, vaikka taulua ei sävyttäisikään sohvan väriin.

– Töitä lainataan nimenomaan sen takia, että niitä halutaan kokeilla kotiympäristössä, Hölkki kannusti.

PÄÄDYIMME ottamaan lainaksi ennakkosuosikkimme. Kimmo Hölkki pisti taulut muovikääreeseen, josta ne voi kotona nostaa suoraan seinälle. Lainaamon tauluissa on kehykset ja ripustuslangat valmiina.

Teimme töistä vuokrasopimuksen, jonka mukaan molempien taulujen kuukausivuokra on 20 euroa. Kuukausivuokran suuruus on 10–60 euroa työn hinnan mukaan.

– Ensimmäinen kuukausivuokra maksetaan käteisellä. Jos tehdään sopimus pitemmästä laina-ajasta, ennen seuraavaa maksua kotiin lähetetään pankkisiirtolomakkeet, Hölkki kertoi.

Työtä voi lainata niin kauan, että kuukausieristä koostuu koko työn hinta. Silloin työstä saa omistustodistuksen. Jos lainan palauttaa aikaisemmin, kuukausimaksut ovat vuokraa, jota ei saa takaisin. Yhden työn vuokraa ei myöskään voi siirtää toisen työn maksueriksi.

Kimmo Hölkki kertoi, että pelisääntöihin on haettu mallia pitempään toimineista taidelainaamoista.

– Pientä hienosäätöä lainaussysteemeissä vielä tarvitaan, hän arvioi.

Taidelainaamon toinen työntekijä, tuottaja Mona Taipale on markkinoinut lainaamon ja taiteilijaseuran tarjontaa yrityksille.

– Olen tarjonnut lainoja, ostoja ja pienempiä töitä liikelahjoiksi, Taipale kertoi.

Töiden lisäksi Taipale on tarjonnut ja koordinoinut yrityksille ja laitoksille palveluja, muun muassa tilaustöitä, taidekonsultointia ja taiteellista tykytoimintaa mielen kohotukseksi.

TÄHÄN ASTI taidelainaamo on toiminut projektirahoituksella, mutta se päätyy vuodenvaihteessa. Samalla päättyy työntekijöiden työsuhde.

Ensi vuodeksi Etelä-Karjalan taiteilijaseura on puheenjohtaja Sirpa Hynnisen mukaan hakemassa lainaamon toimintaan lisärahoitusta.

– Tällainen toiminta vaatii väkisinkin yhteiskunnan tukea, sillä vuokrista pääosa on taitelijan palkkaa, Hynninen totesi.

Tammikuun ajan lainaamo pidetään avoinna seuran talkoovoimin. Sen jälkeen lainaamolla on toivon mukaan taas työntekijä.

III

Taidelainaamon internet-osoite www.etela-karjalantaiteilijaseura.fi.

Lainaamon toimitilat ovat Linnoituksessa, osoitteessa Katariinantori 4.

24.12.–6.1.lainaamo on joululomalla, sen jälkeen avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 12–18, viikonloppuna kello 12–15.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen