Äiti ja tytär saivat työpaikan Anttilan perunankuorimosta

Maaseutua kehitetään Alma-rahoituksella vielä vuoden ajan. Pääpaino on maaseutuyritysten hankkeissa.

ANNE KOKKONEN

ANTTILAN TILAN vanhassa porsitussikalassa Taipalsaaren Merenlahdella

hyrisevät nykyään koneet. Perunankuorimon linjalla kulkee viikottain viisi

tonnia perunaa, seinän takana suurtalouskeittiössä paistuvat kakut,

piirakat ja laatikkoruuat.

­·Leipomotoiminta on vähän jäissä, molempiin yrityksiin ei aika riitä.

Nykyisin leivon asiakkaille vain tilauksesta, emäntä Sirkku Anttila kertoo.

Perunabisnes työllistää äidin lisäksi myös tyttären. Isäntä Antti Anttila

puolestaan hoitaa kuljetuksia kaupunkiin suuntautuvilla työmatkoillaan ja

myös perheen pojat ovat kasvamassa mukaan yritystoimintaan.

Yritysidea syntyi Sirkku Anttilan ollessa hoitovapaalla 1990-luvun lopulla.

Perhepäivähoitajan työn tilalle teki mieli kehitellä jotain uutta ja

kotileipomon perustaminen tuntui luontevalta.

Perunankuorimon perustamiseen innosti tilan historia. Anttilan vanhaisäntä

toimitti aikoinaan multaperunaa Lappeenrannan kouluihin ja sieltä käsin

alettiin kysellä kuorittua perunaa. Kuuden koulun ohella Anttilat

toimittavat perunaa säännöllisesti myös Kaakon Hevi-tukkuun ja muutamalle

laitos- ja ravintolakeittiölle.

­·Oma kolmen hehtaarin viljelys riittää alkusyksyksi. Naapurin kanssa on

tehty viljelysopimus, mutta tällä hetkellä raaka-aine tulee Lapväärtistä

Länsi-Suomesta, Sirkku Anttila kertoo.

VUOSITUHANNEN vaihteessa aloittanut perunankuorimo sai Kaakkois-Suomen

TE-keskuksen kehittämis- ja investointitukea kone- ja laitehankintoihin

Elintarvikeyritystreeni II·-hankkeen kautta. Apua ja neuvoja löytyi

Anttiloiden mukaan helposti, mutta ikäviä uutisiakin kerrottiin.

­·Se tuli yllätyksenä, ettei käytettyihin laitteisiin saanutkaan avustusta,

kuorimonsa koneet kertaalleen uusineet Anttilat muistelevat.

Ympäristöluvan hankkiminen perunankuorimolle tulee eteen lähivuosina ja

silloin tilalla joudutaan ratkaisemaan lopullisesti jätevesien käsittely.

Vaihtoehtoina on joko toiminnan siirtäminen uusiin väljempiin tiloihin tai

kuorimotoiminnan lopettaminen. ­·Se mietityttää, saisiko TE-keskukselta

tukea, jos tuotantorakennukset jouduttaisiin kokonaan uusimaan, Sirkku

Anttila toteaa.

MAASEUDUN kehittämishankkeille ja pienten maaseutuyritysten hankkeille on

tänä vuonna varattu EU:n alueellisen maaseudun kehittämisohjelman eli

ALMA:n rahoitusta noin 3,5 miljoonan euron verran. Rahoituksen pääpaino on

maaseutuyritysten hankkeissa.

Yritystutkija Jukka Saarni Kaakkois-Suomen TE-keskuksesta kehottaa

maaseutuyrittäjiä toimimaan ripeästi yritystensä investointi ja

kehittämisasioissa. Yrityshankkeet on näet toteutettava vuoden 2006

helmikuun loppuun mennessä.

­·Hankkeiden on syytä olla hyvin suunniteltuja, jotta ne rahoituksen

hakemisen lisäksi ehditään myös toteuttaa ajallaan, Saarni huomauttaa.

Yrityshankkeiden lisäksi Kaakkois-Suomessa on maaseudun

kehittämisyhdistysten eli toimintaryhmien hankkeisiin käytettävissä tänä

vuonna noin 2,8 miljoonaa euroa.

ALMASTA vuonna 2004 rahoitettujen maaseutuyrityshankkeiden määrä

kaksinkertaistui edellisvuodesta. Rahoitusta sai Kaakkois-Suomessa 81

kohdetta yhteensä 1,3 miljoonan euron verran. Yritykset arvioivat

rahoituksella syntyvän 30 uutta työpaikkaa ja 40 työpaikan jatkon tulevan

turvatuksi.

Suosituimmat toimialat olivat maaseutumatkailu ja elintarvikkeiden

jatkojalostus. Hevosiin liittyvä yritystoiminta näyttää olevan selvässä

nousussa, puun jatkojalostusta sen sijaan on selvästi edellisiä vuosia

vähemmän.

Kaakkois-Suomen TE-keskuksen rahoittamia Alma-kehittämishankkeita oli viime

vuonna 18.

Niille myönnettiin yhteensä 3,4 miljoonaa euroa. Tätä kautta maaseudulle

arvioidaan syntyneen sata uutta työpaikkaa ja 350 työpaikan säilyneen.

Etelä-Karjalassa rahoitettuja hankkeita olivat muun muassa

Suomenniemen­-Savitaipaleen retkeilyreitti ja Elintarvikeyritystreeni

II -hanke. Koko TE-keskuksen toiminta-alueen kattavana käynnistyivät

Bioenergia 2006- ja Maaseudun tiet kuntoon- kehittämishanke.

Kuvateksti

Sirkku Anttila tekee viitenä päivänä viikossa täyden työpäivän

perunankuorimossaan. Silmien poistaminen on kaikesta koneistamisesta

huolimatta edelleen käsityötä.

MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen