Erähiihtofani ei kaipaa luistelubaanaa

Perinteisellä Erähiihdolla on omat vankkumattomat kannattajansa. Viikonloppuna sivakoitu laturetki keräsi tällä kertaa 2 397 hiihtäjää.

KAISA JUNTUNEN

IMATRA. Pasi Pohjolalle ei riittänyt yksi 30 kilometrin Erähiihtolenkki. Hän sivakoi lauantaina kaksi eri reittiä. Aamupäivällä Pohjola hiihti Raja-Karhunkierroksen ja iltapäivällä Rauta-Jussinpolun.

­·Mikäs on ollut hiihtäessä, kun on näin hieno keli ja hyvät ladut, Pohjola kiitteli.

Finlandia-hiihdon mittaisen lenkin urakoinut Pohjola ei näyttänyt suorituksensa jälkeen uupuneelta. Hymy oli herkässä ja juttu luisti. Tankkaus ja voitelu olivat ilmeisesti kohdillaan.

­·Mehua on mennyt tolkuttomasti, ja sen lisäksi taukopaikoilla kaksi munkkia, yksi lettu ja makkara, Pohjola ynnäsi.

Kylmiltään Pohjola ei lähtenyt huimaan hiihtoonsa. Kolmekymppisellä imatralaisella on tänä talvena jo 800 latukilometriä takana.

­·Erähiihtoon pitää tulla aina kun mahdollista. Vain jokunen vuosi on jäänyt väliin, Pohjola kertoi.

JUSSI MIIKKI ei hänkään tahtonut malttaa lopettaa sivakointia. Ollinmajalle saapuessaan Miikki oli hiihtänyt ystävänsä Timo Karhukorven kanssa jo 30 kilometriä ja vielä miehet aikoivat lykkiä viitisen kilometriä.

Miikki ja Karhukorpi olivat tulleet Erähiihtoon Lappeenrannasta. Imatralaissyntyiselle Miikille Rauta-Jussinpolun mäet ja pellot olivat tuttuja jo lapsuudesta, mutta Kokkolassa varttunut Karhukorpi sai hiihdellä aivan uusissa maisemissa.

­·Ollinmajalle olen hiihdellyt seitsemänvuotiaasta ja Erähiihdossa olin mukana nuorempana joka vuosi. Kahdenkymmenen ja kolmenkymmenen ikävuoden välissä hiihto jäi, mutta nyt pitää taas tsempata, 31-vuotias Miikki vakuutti.

OLLINMAJALLA mehua hörppinyt Jani Eerola,11 oli saanut isänsä Markun ensimmäistä kertaa tänä talvena suksien päälle.

­·Aurinko lämmitti niin selkään, että hiki tuli heti ensimmäisellä pellolla, Markku Eerola naureskeli.

Ollinmajan läheisyydestä kotoisin oleva imatralainen Markku Eerola, 42, äityi ihmettelemään miten oma hiihtoharrastus onkaan päässyt hiipumaan.

­·Lapsena ja nuorena saatoin hiihtää kolmekin kertaa päivässä tänne majalle ja Kurkvuoren lenkkejä kiersin päälle. Pitäisi tässä kyllä skarpata, hän jutteli.

Eerolan miehet tyytyivät hiihtämään vajaan kymmenen kilometrin kierroksen. Perillä mummolassa heitä odotti lämmin sauna.

LAPPEENRANTALAISET Martti ja Sinikka Sundberg olivat Erähiihdossa viidettä tai kuudetta kertaa. Rauta-Jussinpolkua he eivät olleet aiemmin kiertäneet.

­·Valitsemme aina eri reitin. On mukava katsoa maisemia, Sinikka Sundberg, 61, kertoi.

Sundbergit kehuivat Erähiihdon vaihtelevia maastoja ja mielenkiintoisia latuja. Uudella ladulla ei koskaan tiedä millainen maisema seuraavalta mäennyppylältä avautuu.

­·On hauska hiihdellä välillä muuallakin kuin koneella ajetuilla latubaanoilla. Hiihtämällä tehdyissä laduissa on oma viehätyksensä, Sinikka kiitteli.

Sundbergit hiihtivät lauantaina 21 kilometrin lenkin.

­·Pitää kerätä vähän kuntoa alle, koska lähdemme kolmen viikon päästä Lappiin hiihtämään, Martti Sundberg, 69, sanoi.

Lauantaina ja sunnuntaina hiihdetty Erähiihto keräsi 11 eri kierrokselle yhteensä 2 397 hiihtäjää. Aiemmin Erähiihtoladuilla sivakoi 968 koululaista.

Lenkeistä suosituimmat olivat Imatralla rajan pinnassa kulkenut Rauta-Jussinpolku, sekä Joutsenossa ja Ukonlinnan maastossa kiemurrellut Joutsenlenkki.

Kuvatekstit

Rauta-Jussinpolkua kiertävä Pyry Juntunen etapilla Eeronmajalta Salo-Peltolaan.

Pasi Pohjola kiersi kaksi Erähiihtolenkkiä, joten kilometrejä tuli kuusikymmentä.

KAISA JUNTUNEN

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen