Hammashoito irvistää vielä hoitotakuulle

Terveyskeskuksen lääkäripula rassaa Imatraa. Yleensä Etelä-Karjalan kuntien terveyskeskuksissa yhteyden terveyskeskukseen saa heti ja hoidon määräajassa.

ANNE KOTIHARJU

IMATRAN terveyskeskus joutuu vaikeuksiin hoitotakuun määräaikojen kanssa. 14:stä lääkärin virasta vain kahdeksan on täytettynä. Tällä hetkellä on pulaa jopa ostolääkäreistä.

Vs. johtava lääkäri Pekka Voutilainen uskoo ostolääkäritilanteen paranevan huhtikuun jälkeen, kun uusia lääkäreitä valmistuu. Imatralla on jopa tehty selvitys toisen terveysaseman yksityistämisestä. Ensisijaisesti edelleen yritetään lisätä lääkärityövoimaa.

Hammashoidon palvelut ovat retuperällä niin Imatralla kuin Lappeenrannassakin. Myös Joutsenossa näyttää siltä, että yhden lääkärin puuttumisen takia hoitotakuu ei täysin täyty.

Etelä-Karjalassa terveyskeskukset ovat yleisesti ottaen varautuneet hyvin hoitotakuuseen. Takuun mukaisesti puhelinyhteyden saa tiistaista alkaen heti ja hoidon arvioinnin kolmessa päivässä.Tutkimuksiin ja hoitoihin pääsee kolmessa kuukaudessa. Erikoissairaanhoitoon pääsyn määräaika on kuusi kuukautta.

Lappeenrannassa aiemmin pahoin takkuillut puhelinpalvelu toimii nyt. Imatralla tulee käyttöön uusi palvelunumero. Joutsenossa puhelinpalveluja vielä jenkaillaan.

PIENEMMISSÄ kunnissa terveyskeskuspalvelut ovat olleet jo tätä ennenkin kunnossa. Ainakin Parikkalassa, Savitaipaleella ja Taipalsaarella hoito pelaa.

­·Pystymme vastaamaan jo nyt hoitotakuuseen. Muutoksia ei tarvitse tehdä, kertoo Taipalsaaren johtava lääkäri Tuomo Töyry.

Savitaipaleen Jouko Saramies kertoo, että puhelinpalvelua hieman terästetään ruuhka-aikoina aamuisin.

Parikkalassa lääkärin vastaanottoon tulee yksi uusi sairaanhoitaja hoidon tarpeen arviointiin.

Lappeenrannan lääkäritilanne on johtava lääkäri Timo Kohvakan mukaan nyt hyvä. Syksyksi se saattaa huonontua.

­·Keväällä syksyn tilanne selviää. Jos pulaa on, pitää se ratkaista joko virkojen täyttämisellä tai palvelujen ostamisella.

­·Suomen terveyskeskukset ja sairaalat varautuvat nyt yhtä aikaa samoihin pullonkuloihin. Riskejä hoitotakuun toteutumisessa on.

HAMMASHUOLLOSSA hoitotakuu ei täyty. Kohvakka kertoo, että torstaina hammashoito sai luvan palkata sijaiset avoinna oleviin virkoihin. Moni ihmettelee, miksi lupa tuli vasta nyt.

­·En halua ruveta selittelemään sitä millään tavalla.

Ylihammaslääkäri Heikki Tuutin mukaan nyt puuttuu seitsemän ja puolen hammashoitajan ja neljän lääkärin työpanos. Vaikka sijaisuudet saisi täytettyäkin, ei se pitkälle auta. Tarvitaan lisää henkilökuntaa.

­·Pelkään, että jo nykyisen jonon purku vie yli syyskuun.

Sijaisia on Tuutin mukaan erittäin hankala löytää. Kaiken lisäksi koko Etelä-Karjalassa on vähän hammaslääkäreitä. Yksityislääkäreistäkin on pulaa.

Lappeenranta käytti viimeisen tilaston mukaan hammashoitoon maan vähiten eli 38 euroa asukasta kohti. Koko maan keskiarvo on yli 70 euroa; enimmillään käytetään yli 140 euroa.

OSTOPALVELUIHINKAAN ei ole varattu määrärahaa, vaikka palveluvaje on ollut tiedossa. Hammashuollon henkilökuntaa tilanne koettelee.

­·Meillä on pitkäaikaisia sairaslomia tavanomaista enemmän. Imatralla hammashuolto on vaikeuksissa.

­·Hammashoidon virkoja ei saada täytettyä. Jono kasvaa koko ajan enemmän, mitä pystytään hoitamaan, selvittää Voutilainen.

Ostopalveluistakaan ei ole apua.

­·Kukaan ei myy eli ei ole tarjolla mitä ostaa.

Mielenterveyspalvelut vastaavat jo nyt hoitotakuun vaateita Lappeenrannassa.

­·Ainoastaan lasten ja nuorten palveluissa on ongelmia. Kasvatus- ja perheneuvolan tilanne on huonompi ja lastenpsykiatriaan pitkät jonot, kertoo mielenterveyskeskuksen ylilääkäri Teijamari Laasonen-Balk.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju