Imatran väestökato askarruttaa muttei näy ihmisten arjessa

Muuttoliike ja syntyvyyttä suurempi kuolleisuus painaa väkilukua alas. Työpaikat ovat monen mielestä ratkaisevan tärkeitä. Vielä palvelut pelaavat.

IRMELI OJALAINEN

MUUTTOLIIKE JA SYNTYVYYTTÄ suurempi kuolleisuus tyhjentää Imatran seutukuntaa asukkaista. Kun imatralaisia oli parhaimmillaan reilut 37 000, tammikuun lopulla väestörekisterikeskuksessa kirjattiin imatralaisten määräksi 29 713.

Kaupunkilaisten arkea alentunut asukasluku ei juurikaan hetkauta. Palvelut pelaavat, joskin pilviä nousee. Palvelurakenteen sopeutus hupenevaan väkimäärään on alullaan.

Niina Suikkanen, 6 vuotta, odottaa koulun alkua. Vanhempia askarruttaa, sillä kouluverkkoa supistetaan eivätkä päiväkoditkaan välttämättä pysy nykyisissä osoitteissaan. ­·Vietiinhän mieltä jo terveysasema ja hammashoitola, Minna Hassinen huomauttaa.

Kai Suikkasesta tärkeintä on kuitenkin se, että töitä on. Minnaa työllistää kotipalvelu, mutta Imatra Steelin tulevaisuus askarruttaa.

­·Omistaja taas vaihtui. Edellisen kerran ruotsalaiset meinasivat pysäyttää koko tehtaan. Ehkei nyt käy kuitenkaan niin, hän toiveilee.

MINNA HASSISEN mielestä Imatra on muutamassa vuodessa muuttunut kovasti.

­·Toivottavasti Imatrankoskelle tuleviin liikkeisiin riittää asiakkaita. Mansikkalassa on tyhjää. Huonoa suunnittelua, kun kaikki on niin hajallaan.

Kaupungin imagon pariskunta arvelee olevan aivan kohdallaan.

­·BB-festivaalit ja koski, siinähän ne. Ravintolakulttuuri sen sijaan taitaa hiipua.

PAAJALASTA Imatrankoskelle kävellyt Aili Lampi kehuu kotikaupunkiaan. ­·Mie kyllä tykkään. Palvelut ovat lähellä. Lääkäriinkin olen päässyt tarvittaessa. Aili Lampi uskoo Imatran tulevaisuuteen: mikäs täällä kunhan työpaikkoja löytyy. Siitähän se on kiinni.

Simpeleläinen Ollipekka Terävä,14, pitää Imatran imagoa ihan hyvänä.

­·Tänne on kiva tulla, täällä on serkutkin. Mukava paikkakunta. Imatrako kuoleva kaupunki? Ei taatusti ole. Koiraansa ulkoiluttanut Ari Ylähollo kiistää väitteen.

­·Eihän täällä ole sen kummempaa kuin muuallakaan. Kiva kaupunki. Ihmisiä kuolee tietysti vähän keskimääräistä enemmän. Se johtuu väestörakenteesta. Viime vuonna tuhkatuista 289 ihmisestä puolet oli imatralaisia.

­·Kesäkaupunkihan tämä tietysti on. Ei kaupungissa mitään vikaa ole, ihan turhaan morkataan.

­·Asukasmäärän putoaminen taitaa huolestuttaa enemmän kehitysjohtajia kuin tavallista kansaa. Kaupunkihan pysyy elossa silläkin, että raja saatiin auki. ­·Katsokaa nyt parkkipaikkoja, eikös siellä autoissa ole aika pitkät rekkarit, Ylähollo heittää.

TULEVAISUUDENUSKOSTA kertovat vahvaa kieltä Heikki Parkkosen perheen ratkaisut.

Jo 41 vuotta kaupunkilaisten hiuksia muotoillut mies iloitsee tyttärensä Tean paluusta. Helsingissä opiskeleva nuori nainen palaa jatkamaan isänsä ammattia.

­·Tea ottaa kesällä vastuuta liikkeestä. Hän on nuorten Suomen mestari, isä Parkkonen ylpeilee ja sanoo, ettei hänellä itselläänkään mitään hinkua eläkkeelle ole.

Toinenkin tytär saattaa muuttaa Imatralle. ­·Ratkaisut ovat heidän omiaan. Työstähän se nuorten kohdalla on paljon kiinni, Parkkonen huomauttaa. Yrittämiseen hän odottaa asiallista suhtautumista.

­·Ei siis sellaisia kommentteja, että ”sellaistahan se yrittäminen on”.

IMATRA

Imatran seutukunnasta muuttoliike ja syntyvyyttä suurempi kuolleisuus vei vuosina 1990-2004 yhteensä 4 398 ihmistä.

Muuttoliike vei 3 428 ihmistä ja kuolleita oli syntyviä enemmän 970.

Imatran asukasluku oli vuonna 1950 28 470, vuonna 1980 36 597 tammikuun 2005 lopussa 29 713.

Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2010 Imatralla on 28 741 asukasta.

Kuvateksti

Imatralla tykätään asua, Kai Suikkanen, Niina Suikkanen ja Minna Hassinen vakuuttavat.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen