Maailman rotarit uskovat hyvyyteen

ANTTI MUNNUKKAMielikuvanne rotareista? Keski-iän ohittaneita, hyvinvoivia ja -käyttäytyv

ANTTI MUNNUKKA

Mielikuvanne rotareista? Keski-iän ohittaneita, hyvinvoivia ja -käyttäytyviä herrasmiehiä, jotka tupruttelevat viikottaisen kokouslounaansa päätteeksi sikarin, nauttivat sherryn tai konjakin? Puhuvat herrasmiehiä kiinnostavista asioista kuten pörssikursseista ja golfista?

Ehkä joskus niinkin.

Rotarypiiri 1 430:n governor, professori Pertti Sarkomaa on eri mieltä.

Hän on yksi Lappeenrannan 240 rotarista, jotka vakavasti uskovat rotareitten neljän kysymyksen oikeisiin vastauksiin. Niissä kysymyksissä rotareita kannustetaan hyvyyteen.

SARKOMAALLA on hyvyydestä mustaa valkoisella, hän oli saanut sähköpostiviestin Intiasta. Rotaryjärjestön voimin siellä oli rokotettu 170 miljoonaa lasta poliota vastaan.

Muualta polio jo olikin saatu jo lähes kuriin, Intiassa tavattiin vuonna 2003 valtaosa maailman 677 poliotapauksesta.

Polio Plus -kampanja alkoi YK:n ja rotarien voimin 1985. Silloin polioon sairastui 350

000 ihmistä vuodessa. Rotarit ovat hankkineet kolme miljardia dollaria maksaneeseen kampanjaan 620 miljoonaa dollaria. Polio on lähes taltutettu.

Tätä voisi jo sanoa globaaliksi hyvän tekemiseksi, eikö?

Toinen iso asia on oppilasvaihto. Rotareitten avulla vuosittain 7 000 nuorta maailmassa osallistuu oppilasvaihtoon.

KANSAINVÄLINEN rotaryliike täytti viime keskiviikkona 23.2. sata vuotta. Ensimmäisen klubin perusti Chicagoon amerikkalainen Paul Harris. Nyt rotareita on 166 maassa noin 1,2 miljoonaa.

Jäsenet toimivat paikallisissa klubeissa ja muodostavat maailman kattavan verkoston. Rotari on rotari kaikkialla ja tervetullut käymään kaikissa rotaryklubeissa.

Rotariksi tullaan liittymällä paikalliseen klubiin. Liittyminen tapahtuu kutsusta, mutta kiinnostuksestaan voi aina ilmoittaa myös itse.

Jäseniksi otetaan hyvämaineisia kansalaisia, joilla on johtava asema omassa ammattikunnassaan.

Sarkomaan rotarypiirillä on kokoa, itäisen Suomen ohella siihen kuuluu luoteis-Venäjää Murmanskista Pihkovaan ja Kaliningradiin asti.

ROTARYKLUBIT ovat muuttuneet tai ainakin muuttumassa. Jäseniksi on vuodesta 1989 alkaen voitu valita myös naisia, on perustettu verkossa toimiva klubi.

Ikärakenne klubeissa vaihtelee, vanhemmissa on vanhempia jäseniä.

­·Suuri keski-ikä johtuu myös siitä, että jäsenen täytyy olla alallaan johtavassa asemassa oleva henkilö. Tällaisen aseman saavuttaminen vaatii yleensä koulutuksen jälkeen useiden vuosien työkokemusta, sanoo Sarkomaa.

NELJÄN kysymyksen kokeessa jokainen rotari joutuu tekemään vakavan eettisen valinnan.

Pelaako tällainen koe kvartaalitaloudessa, missä yhteinen etu tuntuu usein unohtuvan?

­·Koetta voi soveltaa missä taloudessa tahansa, myös kvartaalitaloudessa. Kun toimii päivittäisissä ratkaisuissaan neljän kysymyksen kokeen periaatteiden mukaisesti, se merkitsee reilua ja oikeudenmukaista suhtautumista työtovereihin, tavaran- tai palvelustentoimittajiin sekä asiakkaisiin ja jopa kilpailijoihin, vakuuttaa Sarkomaa.

­·Neljän kysymyksen kokeen soveltaminen niin yksityisessä elämässä kuin liiketoiminnassa tekee elämän ja toiminnan helpommaksi ja elämisen arvoiseksi, uskoo Sarkomaa.

ROTARYKLUBI Lappeenranta-­Linnoituksen presidentti Arthur Ekman johdatti torstaina rotariveljiään viikkokokoukseen Mertaniemen voimalaitokselle. Siellä odotti makkarakeitto ja tutustuminen energiantuotantoon.

Ekman ja piirin kansainvälisistä asioista vastaava Kaapo Pulkkinen esittelivät innostuneesti toimintaa.

Lappeenranta­-Linnoitus on kaupungin toiseksi vanhin klubi, perustettu 40 vuotta sitten. Mukana toiminnassa on vielä perustajajäseniä, Kalervo Ohela, Matti Strengell, Pauli Vuorinen, Kalevi Hurskainen, muistelee Ekman.

Ekman ja Pulkkinen olivat käyneet governor Sarkomaan kanssa viime viikonloppuna Pietarissa. Lappeenranta­-Linnoitus on Pietarin uusimman klubin St Petersburg Internationalin sanoisiko kummiklubi.

Kaapo Pulkkinen esittelee Matkalippua tulevaisuuteen, oman klubin aktiviteettia omassa kaupungissa.

Neljän kysymyksen koe

Rotarit arvioivat itse toimintaansa neljän kysymyksen kokeella:

Onko tämä totta?

Onko tämä oikeudenmukaista kaikkia asianosaisia kohtaan?

Luoko tämä hyvää tahtoa ja parantaako tämä ystävyyssuhteita?

Onko tämä kaikkien osapuolten edun mukaista?

Rotarypiiri 1430

Piirin governor on professori Pertti Sarkomaa Lappeenranta-­Leiri-klubista.

Piirissä 1 430 on nyt klubeja Suomessa 53 ja Venäjällä 10, niistä viisi Pietarissa. Jäseniä on Suomessa 1923 ja Venäjällä 210.

Lappeenrannassa on neljä klubia, Lappeenranta, Lappeenranta­-Linnoitus, Leiri ja Lauritsala. Imatralla klubeja on kaksi, Imatra ja Vuoksi. Etelä-Karjalan muut klubit toimivat Joutsenossa ja Parikkalassa.

Klubit kokoontuvat viikottain, osa päivisin, osa iltaisin.

Matkalippu tulevaisuuteen

Hyvän käytöksen kampanja Lappeenrannan yläasteilla on järjestetty vuosina 2000­-2004.

Idean isiä ovat rotaryklubi Lappeenranta­Linnoituksen jäsenet Markus Mäkelä ja Juhani Sipiläinen. Mukana ovat nyt kaikki kaupungin rotaryklubit.

Kampanja kohdistuu ysi- ja kymppiluokkalaisiin.

Tarkoitus on kannustaa nuoria terveisiin elämäntapoihin, hyvään käyttäytymiseen, toisten huomioimiseen ja oman itsetunnon kohottamiseen.

Vuosittain on palkittu luokkien parhaiten käyttäytyvä ja eniten käytöstään parantanut oppilas stipendillä ja kunniakirjalla. Stipendejä on jaettu yhteensä 302.

Kampanja jatkuu.

Kuvatekstit

Viikkokokoukseen menossa ovat Lappeenranta-Linnoituksen Arthur Ekman (oik.), Osmo Juvonen, Ilkka Massala, Unto Äijö ja Esa Vuorinen.

Piirigovernor Pertti Sarkomaalla on komeat käädyt, täynnä kaupunkien ja kuntien vaakunoita.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Antti Munnukka