Categories
Artikkelit

Rakentaa voi myös rakkaudella

TIINA PASANENHINKKASEN TALO on herännyt henkiin. Suuri kiitos tästä kuuluu Theo Steideli

TIINA PASANEN

HINKKASEN TALO on herännyt henkiin. Suuri kiitos tästä kuuluu Theo Steidelille, joka kunnosti rakennukseen ensin kahvilan yhdessä Sinikka Ikävalkon kanssa. Pian avautuu myös Raastuvankadun puoleinen siipi.

­·Tänne tulee myyntiin vanhoja kirjoja ja huonekaluja. Samalla kahvila saa vähän lisätilaa, Steidel kertoo.

Komeat kakluunit vangitsevat katseen. Seinät on maalattu taivaansinisellä. Tilaa värittävät vielä viereisen gallerian maalaukset. Kirjahyllyt ovat takahuoneessa.

Myös osa pöydistä ja tuoleista on jo paikoillaan, mutta lisää on tulossa, sillä isäntä tekee juuri lähtöä Saksaan ja Ranskaan. Tarkoitus on tuoda sieltä lisää huonekaluja.

TYÖNSÄ JÄLKEEN Steidel on tyytyväinen. Eikä syyttä, sillä tuskin kenenkään päähän enää edes pälähtäisi kutsua puskutraktorit paikalle.

­·Talo on täysin korjauskelpoinen. Sen perusta on vahva, Steidel toteaa.

Hän kääri hihansa, koska halusi, että vanhan talon toiminnot sopisivat hyvin yhteen. Pelkona oli, että syksyllä aloittaneen kahvilan kaveriksi tulisi ”ihan mitä vaan”.

Nyt miljöö on yhtenäinen. Silkkaa plussaa on myös talon vuokralaisten yhteishenki: ovet naapurustoon ovat avoinna.

JOS UNELMAT toteutuvat, kenties parin kolmen vuoden kuluttua kirjojen ja avarien ikkunoiden ääressä siemaillaan viinejä sekä nautitaan pikkukaupungin katunäkymistä. Steidelin mielestä paikka sopisi oivallisesti viini- tai tapasbaarille.

­·Tosin vaarana on, että istuisin silloin täällä lähes aina, hän naurahtaa.

KÖLNILÄINEN opiskelijanuorukainen tuli Lappeenrantaan 26 vuotta sitten harjoittelijaksi Goethe-instituuttiin. Steidel opettaa yhä päätyönään saksan kieltä Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Rakentaminen on hänelle rakas harrastus.

­·Kun toiset lähtevät golfaamaan, minä vedän haalarit jalkaan. Rakastan tätä työtä. Jo opiskeluaikana hankin lisätienestejä hanslankarin hommissa rakennustyömailla.

Mikä tahansa harrastajarakentaja Steidel ei ole. Hänen kätensä jälkeä nähtiin myös Lappeenrannan asuntomessuilla. Uusin kohde löytyy Rakuunamäeltä. Rantamakasiini ovat rakentajan unelma.

­·Käytännössä siellä ei ole kuin seinät. Saan suunnitella arkkitehdin kanssa ihan kaiken, hän iloitsee.

Kuvateksti

Theo Steidelin ansiosta Kauppakadun ja Raastuvankadun kulmaus on herännyt henkiin. Hinkkasen talon Aleksandra-kahvila saa pian seurakseen divarin ja vanhojen huonekalujen myymälän.

MARLEENA LIIKKANEN

Kirjoittaja:
Tiina Pasanen