Categories
Artikkelit

Tuulikki Närhinsalo oopperan taiteelliseksi suunnittelujohtajaksi

MATTI SAARELALAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti Tuulikki Närhin

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti Tuulikki Närhinsalo on kutsuttu Suomen Kansallisoopperan taiteelliseksi suunnittelujohtajaksi. Tehtävän nykyinen hoitaja Virpi Nurmi siirtyy muihin tehtäviin ulkomaille. ­·En ole tätä tehtävää hakenut, tai edes tiennyt, että tällainen mahdollisuus on olemassa, kun minulle soitettiin ja kysyttiin, olisinko kiinnostunut työpaikasta. Ei tämän luokan tarjoukseen voi vastata muuten kuin myöntävästi, Närhinsalo kommentoi valintaansa.

NÄRHINSALO aloittaa uudessa tehtävässä jo tänä keväänä. Kevään kuluessa hän käy kahtena päivänä viikossa Kansallisoopperassa orientoitumassa tuleviin tehtäviinsä. Suunnittelujohtajan tehtävät hän ottaa vastaan elokuun alussa.

­·Minulle tämä on iso loikka suuriin ympyröihin. Tämä on kiehtova, kiinnostava ja haastava mahdollisuus, Närhinsalo sanoo.

­·Tämä on minulle jonkinlainen salaisten toiveiden täyttymys. Minun elämäni suurin intohimo on ollut pikkutytöstä saakka ooppera.

Olen aina nauttinut siitä aivan hirmuisesti. Olen nauttinut myös oopperasta kirjoittamisesta ja oopperan tuntemus on minun vahva alani musiikin kentällä, Närhinsalo hehkuttaa onneaan.

MUUTTO Helsinkiin merkitsee Närhinsalolle myös paluuta juurille. Närhinsalo on kolmannen polven helsinkiläinen, joka on asunut lapsuutensa ja nuoruutensa Töölössä. ­·Olen aikoinani hakenut yhden kerran työtä oopperasta. Olin noin 10 vuotta sitten kiinnostunut oopperan tiedottajan paikasta. Ehkä minulla on ollut sellainen alitajuinen haave, että voisin päättää työurani Helsingissä. Nyt siihen saattaa olla myös mahdollisuus. Mitä sitten taiteellinen suunnittelujohtaja oopperassa tekee?

­·Osallistuu roolijakojen suunnitteluun, aikatauluttaa asioita yhdessä orkesterin, baletin, ja oopperoiden tuotanto-osaston kanssa niin että ensi-illat ja vanhojen produktioiden uusintaensi-illat saadaan limitettyä näyttämölle, Närhinsalo kuvaa tulevaa tehtäväänsä.

TAUSTA

Tuulikki Närhinsalo valmistui pianonsoitonopettajaksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 1975.

Närhinsalo on työskennellyt aikaisemmin Joutsenon musiikkiopiston pianonsoitonopettajana ja Lappeenrannan musiikkiopiston pianonsoitonopettajana. Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendenttinä hän on työskennellyt vuodesta 1997.

Kuvateksti

Lappeenrannan kaupunginorkesteri on ollut hyvässä iskussa Tuulikki Närhinsalon intendenttikaudella. Muusikkopiireissä puhutaan jo Lappeenranta-ilmiöstä.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Matti Saarela