Kauppahalli täyttyy vitkaan

Lappeenrannan hallin seitsemästä myyntipaikasta kolme on vailla kauppiasta. Kehitysmaakauppa ja akvarellipuoti Ideri suunnittelevat muuttoa torin laidalle. Hallikauppiaat moittivat kaupunkia heikosta markkinoinnista.

TIINA PASANEN

LAPPEENRANTA. Tarjolla mainio kauppapaikka -kylttiä saa turhaan hakea Lappeenrannan kauppahallin kupeesta. Aihetta kenties olisi, sillä putipuhtaat seinät saattelevat asiakkaan ensi askeleita hallin käytävällä.

Tyhjillään on nyt kolme liiketilaa seitsemästä. Yksi hallin peruskaupoista, Jauhopeukalo, pakkasi ryynipussinsa viime viikonloppuna.

– Odotamme kaikki, että tyhjä tila täyttyisi, hallikahvila Saimin pitäjä Arja Jääski kuvaa yrittäjien toiveita.

Kahvilan ohella asiakkaita palvelee yhä kalakauppa, lihakauppa ja pieni taideliike.

PIENTÄ VALOA käytävän päässä on jo näkyvissä, sillä kehitysmaakauppa Sikitiko suunnittelee muuttavansa halliin toukokuussa. Tashinin talon remontin alta kauppahalliin on tulossa myös kuvittaja Heli Pukin akvarellipuoti Ideri.

– Pidämme pientä kesäkauppaa hallissa heti kesäkuusta alkaen. Koko liike muuttaa torin laidalle elokuun alussa, Pukki kertoo.

Ideri on jo tehnyt vuokrasopimuksen kauppahalliin. Sikitikon nimeä sopimuksessa ei vielä ole.

KALAKAUPPIAS Saara Häkkinen uskoo, että uudet tulokkaat piristävät hallielämää.

– Tyhjä tila näyttää ankealta. Uusien kauppiaiden mukana tänne tulee varmasti myös uusia asiakkaita, hän arvelee.

Häkkinen harmittelee hallin isännän eli Lappeenrannan kaupungin innottomuutta mainostaa hallia kauppapaikkana yrittäjille ja ostospaikkana kaupunkilaisille.

– Ainakaan minä en muista nähneeni yhtään isoa mainosta, Häkkinen ihmettelee.

Myös Jääski ja taidepuotia pitävä Eija Nokelainen moittivat kaupungin tekemää markkinointia riittämättömäksi. Jääskin mielestä vuokralaisten haun pitäisi olla paljon näkyvämpää ja aktiivisempaa.

– Ilmoitukset ovat kuulemma jossain internetin verkkosivulla, hän sanoo.

TEHOKKAAMPAA otetta perää myös kaikkia torin yrittäjiä edustavan yhdistyksen puheenjohtaja Marja-Liisa Pyysing. Hän muistuttaa, että kauppahalli on tärkeä osa Lappeenrannan kaupunkikuvaa ja torielämää.

Pyysing muistelee aikoja, jolloin hallista sai kaiken tarvittavan.

– Valitettavasti vihanneksia ja hedelmiä ei enää ole kaupan. Myös erikoisuudet, kuten tilaviinit ja juustot, sopisivat halliin hyvin. Kaupunki voisi hakea tietyntyyppisiä yrittäjiä paljon pontevammin. Yksittäiset kauppiaat eivät siihen pysty, Pyysing sanoo.

Hallia isännöivä kaupungin tilakeskus näkee asian toisin.

– Liiketoiminnan pitää lähteä yrittäjistä, meidän tehtävämme on vuokrata myyntitilaa, sanoo kunnossapitopäällikkö Jari Villanen.

Kyselyjä hallipaikoista tulee Villasen mukaan runsaasti, mutta ”hiljainen talvisaika pelottaa”.

– Asiakkaita ja valikoimaa on liian vähän. Ihmiset hakevat tänä päivänä viikon ostokset yhdellä kertaa marketista. Kenties halli on hieman liian pieni, jotta siitä saisi riittävän vetovoimaisen.

Villanen myöntää myös, ettei kauppahallin ja -torin markkinoinnissa ole tehty kaikkea.

– Poliitikkojen joukosta ei juuri löydy niille puolestapuhujia, hän huomauttaa.

VIRTA ULOS jatkuu, sillä Nokelaisen taidepuoti sulkee ovensa hallissa toukokuun lopulla. Runsaan seitsemän neliön myyntitilaan ei toistaiseksi ole tiedossa uutta vuokralaista.

Kauppias Ossi Mytty suhtautuu kauppahallin tulevaisuuteen luottavaisesti.

– Saamme tyhjät tilat varmasti täyteen, hän vakuuttaa.

Mytty on pitänyt lihakauppaa hallissa jo kaksikymmentä vuotta. Vakioasiakkaille ei mainospuheita tarvitse pitää.

Riitta Perälä asioi hallissa kerran pari viikossa.

– Mistään muualta ei saa näin tuoretta lihaa ja kalaa kuin täältä. Nytkin ostan kaksi ja puoli kiloa jauhelihaa, jonka Ossi jauhaa minua varten, hän sanoo.

Kuvateksti

Näkymä Lappeenrannan kauppahallin ulko-ovelta on ankea. Pari uutta yrittäjää on pian tulossa halliin, mutta vapaata myyntitilaa jää yhä tyrkylle.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Tiina Pasanen