Pikisaarelaisten toivelistalla on ihmisen kokoisia asioita

Pikisaaren asukkaat toivovat lisää tilaa uimarannalle, lisää venepaikkoja ja hidasteita hurjastelijoille. Koripallokenttä ja valaistu muistomerkki alueelle on tulossa jo tänä vuonna, kauppa on luvassa parin-kolmen vuoden päästä.

SAILA KARHU

LAPPEENRANTA. Pikisaaren asukkaat eivät toivo kaupungilta mahdottomia. Asukkaiden keskusteluillassa kävi ilmi, että omaan asuinympäristöön kaupungin kupeessa ollaan tyytyväisiä. Arkea helpottavia ja turvallisuutta lisääviä toiveita kuitenkin löytyi.

Pikisaaren asukasyhdistyksen puheenjohtajan Jorma Tyrmin koolle kutsuma asukasjoukko jätti torstai-iltana Lappeenrannan kaupungille toivomuslistan.

Listalla oli ihmisen kokoisia asioita, kuten korotettu suojatie leikkikentän kohdalle, lisäpaikkoja venerantaan, päällystämättömän pyörätienpätkän asfaltointi, uusi suojatie ja talviaurauksen liikennemerkeille ja pyörätelineille aiheuttamien vaurioiden korjaaminen.

Puolensadan asukkaan, kaupungin edustajien, alueen suunnittelijoiden ja rakentajien kohtaaminen oli leppoisa ja yksituumaisen tuntuinen. Pikisaarelaisten lisäksi paikalle oli kutsuttu Rapasaaren, Linnoituksen, Pallon ja Sataman alueen asukkaita.

VIERAAT kuuntelivat tarkasti asukkaiden toiveita. Lupauksiakin annettiin.

Yksissä tuumin todettiin heti esimerkiksi se, että nykyisen uimarannan laajentamista voisi tutkia.

Teknisen keskuksen päällikkö Pasi Leimi kertoi, että asukkaiden esittelemät risteyspulmat on myös havaittu ja niin sanottuun Pallon Teboilin risteykseen on jo olemassa suunnitelma kääntymiskaistoista. Samoin kevyenliikenteen väylän toteuttaminen radan alituksena ja Varastokadun liittymän parantaminen on suunnitteilla. Viimeksi mainittu voisi Leimin mukaan olla kaupungin työohjelmassa ensi vuonna.

– Kaikki liikennereitit on oltava kunnossa viimeistään sitten, kun koko alueelle kaavaillut 1 000 asuntoa ja 2 000 asukasta ovat todellisuutta, Leimi vakuutti.

Pikisaarelaisnuorten Jenni Salmisen johdolla keräämä adressi katukoriskentän saamisesta alueelle on myös jo tuottanut tulosta. Kaupunki on alustavasti luvannut toteuttaa kentän pohjatyöt tulevana kesänä.

Etelä-Karjalan osuuskaupan toimitusjohtaja Ahti Manninen lupaili Pikisaareen laajan valikoiman Sale-kauppaa vuonna 2007 tai 2008 riippuen alueen asukaspohjan kasvuvauhdista.

LAPPEENRANNAN kaupungin kaavoituspäällikkö Erkki Jouhki kertoi, että saaren pohjoispuolen toteutuksen jälkeen vuorossa on nyt eteläosien rakentaminen ja kolmannen vaiheen suunnitelmien miettiminen. Ajankohtaista on nyt Rapasaaren alueen suunnittelu.

UPM:n maankäyttöjohtaja Vesa Moisio vahvisti, että kolmannen vaiheen asemakaavaa työstetään parhaillaan ja siitä on jo olemassa eri vaihtoehtoja.

– Esittelyyn suunnitelma saadaan alkusyksystä 2005 ja varsinainen kaavoitustyö on ajankohtainen vuonna 2006.

Myös Rapasaaren puhdistustyöt toteutetaan tämän hetken suunnitelmien mukaan vuonna 2006.

Arkkitehti Timo Vuori arkkitehtitoimisto Timo Vuori Oy:stä kertoi, että nyt selvitetään myös, voisiko Pikisaareen toteuttaa rivitalo- ja pienkerrostalomaista rakentamista. Alun perin saaresta piti tulla keskustatyyppinen kerrostaloalue, mutta myös omakotitalojen rakentamismahdollisuutta on vilautettu keskusteluissa.

Pikisaaren uusin kerrostalo Rantalinna valmistuu tulevan heinäkuun lopussa. Hankekehityspäällikkö Anssi Paunonen YIT:stä kertoi, että seuraavaksi aloitettava kohde Rantapuisto tulee ennakkomyyntiin lähiaikoina.

SOKERINA POHJALLA Vesa Moisio paljasti, että Pikisaareen on tulossa jo ensi kesän aikana monen toivoma alueen historiasta kertova muistomerkki.

Muistomerkki rakennetaan alueen uusimman talon Rantapuiston eteen. Taideteos koostuu päällekkäin tulevista kiviaiheista, joiden välissä on lasilevyä.

Muistomerkki valaistaan ja sen huipulle tulee sahanterää muistuttava metallilevy.

Kuvateksti

Pikisaaren asukasyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Tyrmi (vas.) seurasi tarkasti Erkki Jouhkin selvitystä saaren rakentamisen vaiheista. Tyrmin takana seuraavaksi rakentuvan kohteen Rantalinnan kuva.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Saila Karhu