Categories
Artikkelit

Tulipa tästä komea

TENHO TIILIKAINENIMATRA. Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän johtajan Seppo Saarisen ilm

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän johtajan Seppo Saarisen ilme oli perjantaina näkemisen arvoinen. Saarisen silmät pyöristyivät palloiksi ja kasvoille kohosi iloinen hymy miehen astuessa Siitolan kartanon navetan vintille, Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun kuvataiteen yksikön uusiin työskentelytiloihin.

– Tulipa tästä komean näköinen. Juuri tällaista olinkin ostamassa koulutuskuntayhtymälle. Otan mielelläni kateellisten laumoja vastaan, Saarinen sanoi.

Kuvataidekoulu saa navetan vintiltä lisätilaa satoja neliöitä. Lattiatasolla neliöitä on noin 800, parvella 400. Vintti on pistetty kokonaan uuteen uskoon kivilattioista lähtien.

– Käyttöön tilat otetaan virallisesti uuden lukuvuoden alkaessa elokuussa. Mutta jo tänä keväänä ja kesänä täällä pidetään joitakin kesäkursseja. Tuskin mistään muualta Suomesta löytyy yhtä upeita tiloja, kuin täällä on, kuvataideyksikön koulutusjohtaja Juhani Järvinen sanoo.

Siitolan kartanon navetan vintti oli vuosikymmenien ajan Imatran kaupungin varastotilana. Vintin saneeraamisesta tai uudelleen rakentamisesta vastanneen Rakennusliike Sulo Lipsanen Oy:n toimitusjohtaja Vesa Lipsanen pitää valmistunutta hanketta haastavana.

– Tilat olivat aika huonossa kunnossa. Kovin paljoa ei alkuperäisistä rakenteista voitu jättää jäljelle, lähinnä navetan ulkovuoraus ja katto.

Seppo Saarinen kehuu uudistilojen arkkitehtuuria. Eikä syyttä. Tilat ovat valoisat ja avarat, silti vintin perimmäinen olemus on saatu säilytettyä. Uudistuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Raine Valtonen ja Aki Luukko.

– Arkkitehdit ja rakentajat ovat tehneet todella hyvää työtä.

Järvisen ja Saarisen mukaan seuraavassa vaiheessa kunnostetaan Siitolan kartano 1900-luvun alkuvuosien asuun. Myös navetan alakerrassa tehdään joitakin muutoksia.

Vintin rakentaminen maksoi runsaat miljoona euroa, kartanon korjaus on kustannuksiltaan lähes samaa luokkaa.

Kuvateksti

Entinen navetan vintti on nyt nykyaikainen taideopiskelijoiden työtila.

TENHO TIILIKAINEN

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen