Categories
Artikkelit

Feiellä merenkulkua ja merimiestaitoja nuorille

MIKKO VARTIAINENLAPPEENRANTA. Purjelaiva Feie laskettiin vesille viime perjantaina. Pien

MIKKO VARTIAINEN

LAPPEENRANTA. Purjelaiva Feie laskettiin vesille viime perjantaina. Pieniä ehostushommia vielä riittää, mutta muuten vanha rouva on miltei valmis uuteen purjehduskauteen.

Kauden avaus ja testipurjehdus tapahtuu 13-15. toukokuuta.

Kesän ja syksyn aikana Suomen purjelaivasäätiö järjestää lähes kolmekymmentä Sail Training purjehdusmatkaa.

Saimaallakin järjestetään Sail Training purjehduksia, joihin osaa voivat ottaa halukkaat nuoret. Feien junnupurjehdus 12-13-vuotiaille järjestetään 14-17. heinäkuuta ja nuorisopurjehdus vähän vanhemmille 14-19-vuotiaille 31.7-7.8.

Osanottajia otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä, yhdeksän oppilasta/purjehdus ja porukan iästä riippuen alus suuntaa joko Puumalaan tai Savonlinnaan.

SAIL TRAINING purjehduksella opitaan purjelaivasäätiön mukaan pikemminkin purjehtimalla kuin purjehtimaan. Aikaisempaa merenkulkukokemusta ei osanottajilta vaadita.

Kaikki laivan tehtävät purjeiden nostosta navigointiin hoidetaan yhdessä kokeneemman miehistön opastuksella.

– Itsekin ollaan vielä harjoittelijoita. Purjehtimaan ei ikinä opi, mutta jotakin uutta oppii aina, toteaa Feien päällikkö Timo Siirasto.

Matkalla on luvassa merenkulkua, merimiestaitoja ja purjehdusta sekä ennen muuta ryhmätyöskentelyä uudessa ympäristössä ja seurassa.

Lisätietoja Sail Training purjehduksista halukkaille antaa Suomen purjelaivasäätiö.

FEIEN tuleva kesä on jo buukattu miltei täyteen.

– Tarkoitus on, ettei Feie laiturissa seiso. Merellekin on tarkoitus lähteä, mutta aikataulut ovat vielä hieman auki, kertoo Saimaan perinnelaivayhdistyksen jäsen Ossi Kivistö.

Nuorille suunnattuja purjehduksia piti järjestää viime vuonnakin, mutta Kivistön mukaan halukkaita ei ollut riittävästi.

Laituriin ei Feie silloinkaan jäänyt. Sekä purje- että konetunteja alukselle tuli viime kesänä molempia hieman vajaa 200. Ja tänä vuonna määrä on tarkoitus tuplata.

– Kiire meillä ei kuitenkaan ole. Olen aina sanonut, että perillä ollaan jo silloin, kun köydet lähtiessä irtoavat, nauraa Siirasto.

* Kirjoittaja on Etelä-Saimaan toimitusharjoittelija.

Feie

Kaksimastoinen purjealus

Rakennettu Norjassa 1932

Aluksen pituus 21,7 metriä, korkeus 20 m leveys 5,2 m ja syväys 2,6 m.

Purjepinta-ala 300 neliötä. Aluksessa on 170 hevosvoiman kone

Saimaan perinnelaivayhdistyksen omistuksessa. Kotisatamana Lappeenranta.

Purjehtinut Karibialla saakka.

Kuvateksti

Lähes valmiina vesille. Ruoripaikoille on aina tungosta, kertovat Feien päällikkö Timo Siirasto ja perinnelaivayhdistyksen jäsen Ossi Kivistö.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Mikko Vartiainen