Inkerinaukion altaaseen lirahtaa vettä 10 senttiä

Aukion vaihtoehtoa kiitetään monikäyttöisyydestä. Allas pienenee ja mataloituu. Vettä suihkuaa nurkista.

IRMELI OJALAINEN

IMATRA. Inkerinaukiolle rakennetaan vesiallas. Vettä siihen tulee kuitenkin vain kymmenen sentin paksuudelta ja allaskin on pienentynyt roimasti

ensimmäisestä versiosta.

Tekninen lautakunta hyväksyi suunnitelman tiistaina ja lähettää sen edelleen kaupunginhallituksen ratkaistavaksi. Lautakunta halusi ja sai vaihtoehtoesityksen. Ensimmäisen version iso vesiallas ei lautakuntaa miellyttänyt.

Kaupunginarkkitehti Kimmo Hartikainen tunnustautuu uudenkin suunnitelman isäksi ja kehuu sitä kuin lastaan konsaan.

– Tätä on ensimmäisen version jälkeen jalostettu ja kehitetty. Vesiaihe on monikäyttöinen elementti, kaunis ja mielenkiintoinen ja moni-ilmeinen puiston ytimessä, Hartikainen hehkuttaa.

VESIALLAS PIENENI toiseen versioon 410 neliöstä 260 neliöön. Tämä on mahdollistunut siirtämällä esiintymislava kiinteäksi osaksi keskimmäistä

terassia. Allasosa myös lyheni.

Vesialtaasta tulee alunperin kaavailtua matalampi. Vettä siihen mahtuu 26 kuutiota. Vesikerroksen paksuus jää kymmeneen senttiin.

Altaan pohja värjätään tummaksi, jolloin pohja ei näy. Altaaseen laskeutuvat molemmista päistä vesisuihkut ja esiintymislavan takaakin

koskiportaista tulee vettä. Suunnittelijan mukaan allas saadaan nopeasti tyhjennettyä ja pestyä ja sitä voidaan käyttää vaikka sählyyn tai

tanssipaikkana. Altaan keskiöön voidaan talvella jäädyttää perheluistinrata.

Esiintymislavan taustalla on puolikaaren sisään porrastuvat kiviaskelmat, jotka symboloivat Vuoksen koskia Saimaalta Imatralle ja Imatralta

Jääskeen. Porraskiviin kaiverretaan koskien nimet järjestyksessä. Kiviaskelmat käyvät istuskelutasoiksi ja kuoron portaiksi.

Valtionhotellin edustajan tarjoiluterassia on jatkettu aukiolle. Kioskillekin on tulossa lisärakennusoikeutta esimerkiksi katosta varten.

SUORAKULMAISUUTTA on Kimmo Hartikaisen mukaan häivytetty, eli allas on luonnonmukaisempi. Imatran Inkeri -patsaallekin on paikka katsottuna, mikä kerrotaan haasteena taiteilijayhteisölle.

– Allas käy lasten kahluualtaasta. Kuivatussa altaassa voi pelata sählyä tai vaikka korista, arkkitehti visioi.

– Kyllin rohkeita mutta ei yltiöpäisiä suunnitelmia, Hartikainen tuumii palautteesta.

– Miksei siinä voi pelata vaikka vesisählyä, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Harri Vesala (sd.) tuumii. Hän kertoo kävelleensä aukiolla

kolmena iltana ja päätyneensä uuden suunnitelman kannattajaksi.

– Vandalismin edessä emme voi antautua, hän torjuu pahantekoon liittyviä pelkoja.

Tarja Äikää (sd.) jäi vielä pohtimaan, onko allas ylipäätään tarpeen. Kari Vepsä (kd.) sen sijaan antoi puoltolauseensa samoin kuin Anna Metsi (kok.) ja Veikko Lankinen (kesk).

LAUTAKUNTA haluaa yhä varmistaa, ettei Inkerinaukion kehittäminen vaaranna tai heikennä teknisten peruspalvelujen investointi- ja ylläpitotasoa.

Aukion rakennuskustannukset eivät ole juurikaan muuttuneet. Se mitä on toisaalla säästetty, on toisaalta uppoamassa laadukkaisiin materiaaleihin.

Aukion kustannukset on arvioitu hieman vajaaksi miljoonaksi euroksi. Etelä-Karjalan liitolta odotetaan 219 000 euron avustusta ja lainaa.

Lautakunta piti tärkeänä bussien paikoituksen miettimistä. Imatrankoskentielle on järjestetty kolme asiakaspaikoituspaikkaa. Linja-autoille on paikkoja Torkkelinkadun kääntöympyrässä ja eteläpäässä sekä Helsingintien varressa.

Aukion suunnittelu annetaan Maisema ja Ympäristö Oy:n tehtäväksi. Jos rahoitus varmistuu, ensimmäisen vaiheen työt alkavat loppukesästä.

Kuvateksti

Inkerinaukiolla säilyy vesiallas, mutta ensimmäistä versiota selvästi pienempänä ja matalampana.

KAUPUNGINARKKITEHTI KIMMO HARTIKAINEN

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen