Järjestöt suojelevat vanhan aseman vaikka mummomuurilla

Lappeenrannan keisarilliselle asemalle löytyisi käyttäjiä. Tuvallinen kansalaisjärjestöjen edustajia uhosi tiistaina päättäjiä tietotykityksellä.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Joukko Lappeenrannan kansalaisjärjestöjä kokoaa rivejään Kiviharjussa sijaitsevan vanhan aseman suojelemiseksi. Tiistaina vapaaehtoiskeskus Kuutinkulma täyttyi voitontahtoa uhoavista järjestöistä.

– Rakennamme ympärille suojaksi vaikka mummomuurin ja päästämme korjauskirvesmiehet töihin, uhkasi joukko iäkkäitä naishenkilöitä.

Vaikka huumori saattaa auttaakin, päättivät järjestöt edistää suojeluasiaa päättäjiin kohdistuvalla tietotykityksellä. Lukuisat järjestöt ovat jo ilmoittaneet halunsa tehdä työtä aseman puolesta ja vaikka rahoittaakin

suojelua.

– Valtuutetuille on järjestettävä tilaisuus, jossa kerrotaan rakennuksen todellinen merkitys ja arvo, selvittää tilaisuuden yksi kokoonkutsuja, Myö-liikettä edustava Jorma Tyrmi.

– Museoasiantuntijoiden inventointi ja kuvat auttavat ymmärtämään, miten arvokkaasta asiasta on kyse. Lisäksi hieno rakennus on osa Lappeenrannan historiaa.

JÄRJESTÖT päättivät osoittaa kaupungille, että rakennukselle löytyy käyttöä, ja haarukoivat läpi erilaiset rahoitusmahdollisuudet.

Kun näin on todistettu, että suojelu voisi onnistua, olisi kaupungin helpompi päättää rakennuksen suojelemisesta kaavalla. Rakennuksen omistaa Kapiteeli Oy, joka haluaisi rakentaa tilalle kerrostalon.

– Ainakin Kuutinkulmaa käyttävät kymmenet järjestöt ovat kiinnostuneita aseman käyttämisestä. Aseman joku huone voisi toimia toimistohotellina järjestöille, joilla on huonetarvetta vain vähän.

Rahoitusta voisi hakea vaikka Veikkaukselta, johon on yhteyksiä, tai EU:lta.

Tilaisuuteen osallistunut entisöijäammattilainen innostui perinpohjin ”aarteesta, jota ei saa hukata” .

Järjestöt aloittivat samalla addressin keruun talon suojelemiseksi. Työväen Sivistysliitto on jo ehtinyt kerätä nimilistaansa parisataa nimeä.

KAUPUNGINJOHTAJA Seppo Miettinen sanoo kaupungin tutkivan suojeluasiaa. Kun ympäristökeskus äsken päätti, ettei se suojele asemaa lailla, voisi

kaupunki halutessaan suojella aseman kaavalla.

– Kaavoitusosasto valmistelee asiaa. Lähtökohta lienee, ettei kaupunki rahoineen lähde suojelemaan valtion kiinteistöä. Mutta jos Kapiteeli suostuu asemakaavan muutokseen ja suostuu vastaamaan kustannuksista, niin se käy kaupungille erittäin hyvin.

Myyntipäällikkö Tarja Lautamatti Kapiteeli Oy:stä sanoo, että mahdollinen suojelu on edelleen yhtiön harkinnassa. Linjauksia puoleen tai toiseen ei ole tehty.

Kuvateksti

Kattorakenteiden alta paljastui aarre. Vanhan aseman museaalinen inventointi on tehty.

KAROLIINA PAATOS

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju