Categories
Artikkelit

Keittokuoppa palkitsi kaivajat Kauriansalmella

Suomenniemen muinaisjäänteiden inventointi paljasti 12 esihistoriallista kohdetta. Löydöt viittaavat pyyntikulttuuriin.

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Perjantaina päättynyt kiinteiden muinaisjäänteiden inventointityö tuotti runsaan tuloksen Suomenniemellä. Kolmen viikon aikana

kunnan alueelta löytyi 12 esihistoriallisen ajan kohdetta ja tarkemmin tutkittu Kauriansalmen kivikautinen asuinpaikka suorastaan yllätti tutkijat runsaudellaan.

– Paikka oli niin runsaslöytöinen, että meidän on täytynyt osua tarkasti muinaisen keittokuopan tai lieden kohdalle. Löysimme paljon palanutta luuta

ja kvartsi-iskoksia, mutta emme lainkaan pysyvään asutukseen viittaavaa keramiikkaa, kaivauksia johtanut Johanna Enqvist kertoo.

Kauriansalmen kaivausalue jäi vesijohtotyömaan alle, mutta tutkimuksissa kerätty tieto jää elämään. Museovirasto aikoo selvittää, minkä eläinten luita keittokuopasta löytyi ja osalle löydöksistä tehdään myös niiden tarkan iän määrittelevä radiohiiliajoitus.

Enqvistin mukaan Kuolimon pohjoisrannalta Kauriansalmen ja Halisen kylän tienoilta löytyi useita samantyyppisiä asuinpaikkoja. Lisäksi hän paikansi muun muassa esihistoriallisen pyyntikuopan Kotalammen tuntumasta.

– Koekaivauksissa teimme kvartsilöydöksiä, mutta kohteet eivät vaikuta niin mielenkiintoisilta, että arkeologisia kaivauksia olisi tulossa lähivuosina. Todennäköisesti ne saavat olla rauhassa, mutta kunnalle toimitetaan

raportti, jossa selviää niiden tarkka sijainti, Enqvist toteaa.

PYYNNÖISTÄ huolimatta paikalliset asukkaat kertoivat arkeologeille vihjeitään hyvin säästeliäästi. Enqvist epäilee, että ihmisille on jäänyt väärä käsitys muinaislöytöjen seurauksista.

– Muinaisjäännöstä ei saa tuhota, peittää tai kaivaa, mutta esimerkiksi peltoa saa viljellä ihan normaalisti. Jos muinaismuisto uhkaa jäädä

esimerkiksi rakentamisen alle, siitä tulee ilmoittaa museovirastolle. Maanomistajalle ei kuitenkaan aiheudu kuluja kaivauksista, sillä kaikki tutkimustyöt maksetaan valtion varoista, Enqvist tähdentää.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen