Categories
Artikkelit

Kymmenen oppilasta ei riitä

Kinnarniemen koulu sulkee ovensa. Asukkaat ymmärtävät, että koulu on syytä lakkauttaa.

HELINÄ LEMINEN

PARIKKALA. Kinnarniemen koululaiset siivosivat ja harjoittelivat ohjelmiaan jännittyneinä maanantaina. Kaikki halusivat viimeisen kevätjuhlan illalla onnistuvan.

Luonto puuttui peliin, kun vanha mänty kaatua rojahti perjantaina koululle vievälle tielle. Korjaustyöt olivat maanantaina vielä meneillään.

Koulunjohtaja Pirjo Palojärvi arveli, että mäntyvanhus osasi ajoittaa loppunsa myötätuntoisesti.

Hienoinen haikeuden tunne kuuluu Kinnarniemen kevääseen.

Toisaalta asukkaat ymmärtävät, että koulu on syytä lakkauttaa. Ensi syksynä oppilaita olisi enää kymmenen.

NYKYISISTÄ 14 oppilaasta yläkouluun siirtyy neljä. Alakoululaisista kuusi muuttaa Särkisalmen kouluun ja neljä Saaren kouluun. Saarelle lähtevät isot, 4.–6.-luokkalaiset.

Heille muutto on pehmeä lasku. Kinnarniemen pojat kävivät tänä lukuvuonna Saarella puutöissä ja heidän oma opettajansa Leila Joronen opetti samaan aikaan tytöille musiikkia.

Ensi syksynä Saaren kuudennelle luokalle menevä Henry Loikkanen jäisi mielellään Kinnarniemen kouluun, jos se vain olisi mahdollista.

– Hyvä koulu tämä on. Kukaan ei ole tietääkseni jäänyt luokalleen, Henry kiittelee.

Mika Loikkanen, Matti Kettunen ja Lari Nokelainen suhtautuvat opinahjoonsa lähtevän mielellä. Edessä on seitsemäs luokka ja iso yläkoulu

kuntakeskuksessa.

Mukavina muistoina Kinnarniemen koulusta pojat kehuvat, että joka kuudes viikko oppilaat saivat yhtenä päivänä sitä ruokaa mitä halusivat. Äänestyksen tuloksena keittiössä syntyi muun muassa pitsaa, hampurilaisia, savukalaa.

Kuuden vuoden aikana ehti olla neljä opettajaa.

– Vaihdokset virkistivät. Paras oli Timo, joka tuli suoraan armeijasta. Timo opetti pelaamaan polttopalloa ja heitti tosi kovasti pallolla.

Pojat myöntävät, että oppilaiden vähetessä pallopelit ovat käyneet hankaliksi.

Opettaja Leila Joronen listaa isomman ryhmän etuihin, että lapsi oppii pitämään puolensa, välillä nujuamaan ja sopimaan. Lapsen pitää myös malttaa odottaa suunvuoroaan tullakseen kuulluksi. Joronen pitää noin 30 oppilaan

koulua toimivana.

Kuvateksti

Henry Loikkanen, Mika Loikkanen,Lari Nokelainen ja Matti Kettunen siistivät koulun pihaa kevätjuhlaa varten.

Laulut ja soitot on harjoiteltu huolella viimeistä kevätjuhlaa varten.

HELINÄ LEMINEN

Kirjoittaja:
Helina Leminen