Categories
Artikkelit

Suomenniemen kotiseututyö sai tuekseen Lyytikkälä-talon säätiön

Siiri Laamon testamenttilahjoitus sisältää käteistä rahaa ja kymmeniä hehtaareita metsää. Säätiö voi tukea paikallista kulttuuria huomattavilla summilla.

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Lyytikkälä-talon säätiö alkaa tukea suomenniemeläistä kulttuuri- ja kotiseututyötä huomattavilla summilla.

Perusteilla oleva säätiö muodostetaan viime kesänä kuolleen emäntä Siiri Laamon testamenttaamasta omaisuudesta.

– Säätiön varoja ohjataan suomenniemeläiseen kulttuuri- ja kotiseututyöhön, mutta avustusten saanti ei edellytä asumista paikkakunnalla. Tarkoituksena on myöntää stipendejä myös ansioituneille Suomenniemellä syntyneille tai

paikkakuntaa tutkiville, eli kaikille jotka tuovat Suomenniemen identiteettiä ja kulttuuria esiin, kertoo kirjailija Kaiho Nieminen,

lahjoittajan veljenpoika.

Kaiho Nieminen, hänen vaimonsa Tellervo sekä suomenniemeläinen Armi Taipale ovat säätiössä Siiri Laamon nimeämiä pysyviä jäseniä.

Lisäksi säätiöön tulee edustajia kunnasta, seurakunnasta ja Suomenniemen

kotiseutuyhdistyksestä. Tarkoituksena on pitää tulevaisuudessakin yksi paikka Siiri Laamon suvun jäsenillä.

Lyytikkälä-talon säätiö on toistaiseksi osa jakamatonta kuolinpesää, joten se ei voi vielä aloittaa virallista toimintaansa.

Kuolinpesän jako saataneen päätökseen loppusyksystä, joten säätiön toiminta käynnistyy täydellä teholla vasta ensi vuoden puolella.

– Avustusten suuruudesta ja jakotavasta ei ole vielä ollut puhetta, mutta kysymys on suomenniemeläisittäin huomattavista summista, Nieminen paljastaa.

Siiri Laamon omaisuus sisältää metsää, kiinteistöjä ja rahavaroja. Säätiön haltuun odotetaan siirtyvän käteistä rahaa sekä kymmeniä hehtaareita metsämaata.

Vuonna 1920 syntynyt Siiri Laamo kuoli Suomenniemellä viime heinäkuussa. Hän oli viimeinen elossa ollut jäsen Lyytikkälän talossa kasvaneesta sisarussarjasta.

Suvulle kuulunut rakennushistoriallisesti arvokas kokonaisuus on nyt Museoviraston omistuksessa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen