Herkkusuille uusi ankkuripaikka

Ravintola Serra aloittaa tänään Lappeenrannan satamassa. Terassilla on tarjolla lammasmakkaraa ja muita grilliherkkuja. Ympäri vuoden toimiva ruokapaikka hellii myös lounastajien makunystyröitä.

TIINA PASANEN

LAPPEENRANTA. Saisiko olla sieni-pinaattilasagnea tai

karitsanpaahtopaistia. Kenties mieli tekee kermapaistettua siikaa tai ehkä

sittenkin ankkaa palsternakkapyreellä ja kirsikkakastikkeella höystettynä.

Yrittäjä Saku Hyttinen, 28, on pistänyt tuulemaan Lappeenrannan satamassa.

Majakkana aiemmin tunnettu ravintola on kokenut pikaisen muodonmuutoksen,

ja samassa rytäkässä vaihtui myös nimi. Perjantaina iltapäivällä asiakkaat

astuvat sisään Serraan.

– Tietääkseni serra ei tarkoita mitään, mutta ei sen pitäisi ketään

ärsyttääkään, Hyttinen maistelee uutukaista.

Nimenmuutos on yksi tapa merkitä uudet askelmerkit sataman kupeeseen.

Hyttisen mukaan tarkoituksena ei ole elvyttää vanhaa ravintolaa vaan ottaa

reilusti uusi suunta.

HERKKUSUITA ILAHDUTTAA erityisesti Serran ruokalista. Alkuruoaksi

valittavana on muun muassa etanoita tai savuahven-artisokkakeittoa. Kevyttä

poreilevaa kaipaava saa oikeaa samppanjaa laseittain.

Ruokalistan takaa löytyy alan ammattilainen pääkaupungista, Markku

Tuominen. Mies työskentelee televisiosta tutun kokin Jyrki Sukulan kanssa

samassa juhlapalvelussa, Kaikilla mausteilla.

– Tutustuimme oikeastaan viime juhannuksena. Kävimme pienellä porukalla

ensin vähän risteilemässä Saimaalla ja sen jälkeen lentämässä. Kokkijengi

viihtyi täällä mainiosti, siitä se lähti, Hyttinen myhäilee.

Myös kesän ajan Serran kokkina ahkeroiva Markus Hurskainen on hankkinut

kannuksensa Helsingissä. Uudenmaankadulla sijaitsevaa ravintola Demoa on

hehkutettu kilvan.

– Olihan se onnenpotku. Saimme tosi hyvät miehet kehiin.

HURSKAINEN TAITEILI annoksia Demon keittiössä vielä torstai-iltana. Sen

jälkeen mies lennähti Lappeenrantaan pienkoneella.

Illan juhannusruuhkassa matkaa Lappeenrantaan taittoivat kumipyörillä myös

ravintolan tiskipöytä sekä latva-artisokat, hapankirsikat ja vihreät

parsakaalit.

– Kaikki valmistuu ajoissa, mutta meidän pitää paiskoa hommia yötä myöten,

isäntä vakuuttaa tyynesti ja taittelee lautasliinoja muiden apuna.

VENELAITURIIN rantautuneita ja rannalla kulkijoita houkuttelee myös terassi.

Hyttisen mukaan terassin grilli loimuaa päivittäin iltapäivästä alkaen.

Tarjolla on lammasmakkaraa, pihviä, kanaa, kasviksia tai lohta. Annoksia

kyyditsevät maun mukaan caesar-, varhaisperuna- tai kasvishedelmäsalaatti.

– Ajatuksena on, että asiakkaalla olisi muitakin vaihtoehtoja kuin

ranskalaiset tai keitinperunat. Myös ruokalistalla lisukkeeksi löytyy

vaikka omenakompottia.

Hyttinen kertoo nauttivansa ruoasta ja valmistaa sitä itsekin mielellään.

Hän myöntää häärivänsä usein keittiössä kokkien ja kattiloiden seassa.

– Kyselen aika paljon, sivusta seuraamalla oppii kaikenlaista

mielenkiintoista. Ruokaravintola tuntuu ehdottomasti omalta jutulta. Aloin

etsiä uutta paikkaa heti, kun tiesin, että toiminta golfravintolassa loppuu

tänä syksynä.

Hyttisen mukaan Serrassa tavoitteena on valmistaa sellaista ruokaa, jota

tekijät itsekin mielellään syövät.

– Ei mitään hienostelua tai kikkailua, mutta huolellisesti ja kunnon

raaka-ainesta valmistettua ruokaa, hän tiivistää.

Saku Hyttisen yritystoiminta

Emoyhtiö Ysituote Oy, perustettu 1999. Vastaa ravintola Serrasta ja

syyskuulle asti golfravintola Parista. Myi viime syksynä Satamatorilla

sijaitsevan Kapteenin kahvikeitaan ja luopui keväällä lähdevesibisneksestä.

Tytäryhtiö Karelia Lines Oy, joka on vuokrannut Lappeenrannan kaupungilta

Camillan ja Suvi-Saimaan.

Hoitaa Linnoituksen yön ja Lappeenranta Festivalsien ruokatarjoilun ja

anniskelun tänä kesänä.

Työntekijöitä kesäisin 50–80, talvisin noin kymmenen

Liikevaihtoennuste 2005 noin 1,8 miljoonaa euroa.

Kuvateksti

Ravintolan isäntä Saku Hyttinen oli torstai-iltana jo täydessä työn

touhussa. Entisen Majakan tiloissa aloittava Serra avaa ovensa tänään

juhannusaattona.

KAROLIINA PAATOS

Kirjoittaja:
Tiina Pasanen