TIINA PASANEN
LAPPEENRANTA. Saisiko olla sieni-pinaattilasagnea tai
karitsanpaahtopaistia. Kenties mieli tekee kermapaistettua siikaa tai ehkä
sittenkin ankkaa palsternakkapyreellä ja kirsikkakastikkeella höystettynä.
Yrittäjä Saku Hyttinen, 28, on pistänyt tuulemaan Lappeenrannan satamassa.
Majakkana aiemmin tunnettu ravintola on kokenut pikaisen muodonmuutoksen,
ja samassa rytäkässä vaihtui myös nimi. Perjantaina iltapäivällä asiakkaat
astuvat sisään Serraan.
Tietääkseni serra ei tarkoita mitään, mutta ei sen pitäisi ketään
ärsyttääkään, Hyttinen maistelee uutukaista.
Nimenmuutos on yksi tapa merkitä uudet askelmerkit sataman kupeeseen.
Hyttisen mukaan tarkoituksena ei ole elvyttää vanhaa ravintolaa vaan ottaa
reilusti uusi suunta.
HERKKUSUITA ILAHDUTTAA erityisesti Serran ruokalista. Alkuruoaksi
valittavana on muun muassa etanoita tai savuahven-artisokkakeittoa. Kevyttä
poreilevaa kaipaava saa oikeaa samppanjaa laseittain.
Ruokalistan takaa löytyy alan ammattilainen pääkaupungista, Markku
Tuominen. Mies työskentelee televisiosta tutun kokin Jyrki Sukulan kanssa
samassa juhlapalvelussa, Kaikilla mausteilla.
Tutustuimme oikeastaan viime juhannuksena. Kävimme pienellä porukalla
ensin vähän risteilemässä Saimaalla ja sen jälkeen lentämässä. Kokkijengi
viihtyi täällä mainiosti, siitä se lähti, Hyttinen myhäilee.
Myös kesän ajan Serran kokkina ahkeroiva Markus Hurskainen on hankkinut
kannuksensa Helsingissä. Uudenmaankadulla sijaitsevaa ravintola Demoa on
hehkutettu kilvan.
Olihan se onnenpotku. Saimme tosi hyvät miehet kehiin.
HURSKAINEN TAITEILI annoksia Demon keittiössä vielä torstai-iltana. Sen
jälkeen mies lennähti Lappeenrantaan pienkoneella.
Illan juhannusruuhkassa matkaa Lappeenrantaan taittoivat kumipyörillä myös
ravintolan tiskipöytä sekä latva-artisokat, hapankirsikat ja vihreät
parsakaalit.
Kaikki valmistuu ajoissa, mutta meidän pitää paiskoa hommia yötä myöten,
isäntä vakuuttaa tyynesti ja taittelee lautasliinoja muiden apuna.
VENELAITURIIN rantautuneita ja rannalla kulkijoita houkuttelee myös terassi.
Hyttisen mukaan terassin grilli loimuaa päivittäin iltapäivästä alkaen.
Tarjolla on lammasmakkaraa, pihviä, kanaa, kasviksia tai lohta. Annoksia
kyyditsevät maun mukaan caesar-, varhaisperuna- tai kasvishedelmäsalaatti.
Ajatuksena on, että asiakkaalla olisi muitakin vaihtoehtoja kuin
ranskalaiset tai keitinperunat. Myös ruokalistalla lisukkeeksi löytyy
vaikka omenakompottia.
Hyttinen kertoo nauttivansa ruoasta ja valmistaa sitä itsekin mielellään.
Hän myöntää häärivänsä usein keittiössä kokkien ja kattiloiden seassa.
Kyselen aika paljon, sivusta seuraamalla oppii kaikenlaista
mielenkiintoista. Ruokaravintola tuntuu ehdottomasti omalta jutulta. Aloin
etsiä uutta paikkaa heti, kun tiesin, että toiminta golfravintolassa loppuu
tänä syksynä.
Hyttisen mukaan Serrassa tavoitteena on valmistaa sellaista ruokaa, jota
tekijät itsekin mielellään syövät.
Ei mitään hienostelua tai kikkailua, mutta huolellisesti ja kunnon
raaka-ainesta valmistettua ruokaa, hän tiivistää.
Saku Hyttisen yritystoiminta
Emoyhtiö Ysituote Oy, perustettu 1999. Vastaa ravintola Serrasta ja
syyskuulle asti golfravintola Parista. Myi viime syksynä Satamatorilla
sijaitsevan Kapteenin kahvikeitaan ja luopui keväällä lähdevesibisneksestä.
Tytäryhtiö Karelia Lines Oy, joka on vuokrannut Lappeenrannan kaupungilta
Camillan ja Suvi-Saimaan.
Hoitaa Linnoituksen yön ja Lappeenranta Festivalsien ruokatarjoilun ja
anniskelun tänä kesänä.
Työntekijöitä kesäisin 5080, talvisin noin kymmenen
Liikevaihtoennuste 2005 noin 1,8 miljoonaa euroa.
Kuvateksti
Ravintolan isäntä Saku Hyttinen oli torstai-iltana jo täydessä työn
touhussa. Entisen Majakan tiloissa aloittava Serra avaa ovensa tänään
juhannusaattona.
KAROLIINA PAATOS