Yliopiston sähkötekniikan osaston osaaminen on kansainvälistä huippua.

LAPPEENRANNAN teknillisen yliopiston sähköosaston tutkimuksesta versonneen tuotekehittelyn tuloksena

LAPPEENRANNAN teknillisen yliopiston sähköosaston tutkimuksesta versonneen tuotekehittelyn tuloksena Norjaan rakennetaan tänä kesänä lajissaan maailman suurin tuulivoimala.

Kolmen megawatin suoravetoinen kestomagneettigeneraattori painaa peräti

90 tonnia. Sitä käyttää halkaisijaltaan satametrinen tuuliroottori.

Professori Juha Pyrhösen mukaan tämäkään ei ole vielä tällaisen tuulivoimalan tehon yläraja.

Lappeenrannassa on tutkittu muun muassa tulevaisuuden älykkäitä sähkökoneita, jotka kiinnitetään suoraan laitteisiin.

Sähkömoottoreiden säätö, suurnopeusmoottorit ja aksiaalivuomoottorit ovat yliopiston vahvaa osaamisaluetta.

Tulevaisuuden älykkäillä ja keveillä sähkökoneilla voitaisiin Pyrhösen ja professori Jarmo Partasen mukaan vaikkapa selvitä Kioton ilmastosopimuksen ensimmäisestä vaiheesta tai säästää sähköä jopa ydinvoimalan tehon verran.

Lappeenrannan sähkötekniikan osasto sijoittuu asiantuntijoiden mukaan kansainväliseen kärkeen. Sen saavutukset suurnopeusmoottoreissa ja viimeksi aksiaalivuomoottoreissa on huomattu.

LTY:llä osataan myös säätää moottoreita niin, että ne toimivat tarkalleen oikea-aikaisesti ja -tehoisesti ja siten rasittavat mahdollisimman vähän itseään ja muuta laitteistoa.

Lappeenrannassa on vuosikaudet tehty kiinteää yhteistyötä muun muassa ABB:n kanssa. Monissa teollisuuslaitoksissa toimii Skinnarilassa viritettyjä sähkökäyttöjä.

Kuvateksti

Litteä ja yksinkertainen aksiaalivuomoottori sopii hyvin erilaisiin laitteisiin. Kuvassa professori Juha Pyrhönen ja tutkimusinsinööri Mika Neuvonen.

ESA VILENIUS

Kirjoittaja:
2005-06-06