Etelä-Karjalassa Euroopan ainoa toimiva pallokivilouhos

Ruskiavuoren kivestä löytyy kymmenien senttien kokoisia pallosia.

ILPO LESKINEN

Harvinaisen pallokiven jalostaminen on vielä alussa. Etelä-Karjalassa on Euroopan ainoa toiminnassa oleva pallokivilouhos.

Ruskiavuoren esiintymä sijaitsee Savitaipaleen ja Taipalsaaren rajalla. Pallokiveä louhittiin takavuosina myös Kurussa Pirkanmaalla.

Savitaipalelainen Sorvikivi Oy on aloitti louhinnan Ruskiavuoressa syksyllä 2003. Pallokivijuoni löytyi vuonna 1999.

ESIINTYMÄN pinta-ala on suunnilleen 15×15 metriä. Syvyys on tällä tietoa kymmenen metrin luokkaa. Toimitusjohtaja Eero Vainikka kuvaa esiintymää erittäin pieneksi rakennuskiven louhinnalle.

Kun Vainikka otti Ruskiavuoren pallokivestä näytepaloja, hän havaitsi sen heti ainutlaatuiseksi. Kiven työstöominaisuudet ovat myös erinomaisia.

RUSKIAVUOREN kivessä pallot ovat suuria, 15–30 sentin kokoisia. Kivestä löytyy myös hyvin erinäköisiä ja -muotoisia palloja.

Dosentti, geologi Seppo I. Lahti Geologian tutkimuskeskuksesta (GTK) luonnehtii esiintymää linssimäiseksi muodostumaksi porfyyrisessä rapakivigraniitissa.

– Ruskiavuoren esiintymä on syntynyt syvällä maankuoressa sijainneeseen rakoon siinä vaiheessa, kun ympäröivä kiviaines on jo jähmettynyt.

PARHAIMMILLAAN Ruskiavuoren pallokivi on Vainikan mielestä pöytätasoissa. Pylväissä ja pilareissa pallokivi olisi myös näyttävää, mutta vähänkin suuremmissa esineissä kiven harvinainen ulkonäkö menee hukkaan.

Sorvikivi on tehnyt kelluvia ja pyöriviä kivipalloja eri puolille maailmaa. Pallokivi sopii mainiosti kelluviin palloihin, joita on pallokivestä jo tehty muutamia.

LOUHITTAVA pallokivi on Vainikan mukaan tarkoitus hyödyntää mahdollisimman tarkkaan ja jalostaa kokonaan.

– Raakakiveä ei myydä yhtään vaan pallokivi myydään valmiina tuotteina.

Koska esiintymä on pieni, käyttökohteita on mietittävä tarkkaan. Kovin massiivisiin tuotteisiin kiveä ei ole varaa käyttää.

Louhinnassa ja työstössä syntyvää sivukiveä on tarkoitus hyödyntää pienempien esineiden, kuten lautasten ja vatien tekoon.

Kuvateksti

Sinivihreän pallokiven siniset sävyt korostuvat auringossa. Eero Vainikka näkee hiotusta pinnasta, miten palloset ovat aikoinaan liikkuneet sulassa magmassa.

ILPO LESKINEN

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen