Hotelli Saimaa riisuuntui tavarasta

Ovet ja ikkunat tekivät kauppansa. Purku-urakka kestää pari kuukautta. Suurin osa materiaalista kierrätetään.

ILKKA POHJALAINEN

LAPPEENRANTALAISEN entisen Hotelli Saimaan irtaimisto otti maanantaina jalat ja pyörät alleen. Purku-urakan ottanut rautjärveläinen Ekotyö Rantala myi pikkurahalla hotellin ovet, ikkunat, lavuaarit, vessanpöntöt, lamput ja ylipäätään kaiken, mikä kaupaksi kelpasi.

Pasi Rantalan mukaan kyse ei ole isosta bisneksestä, mutta kaikki mikä on myyty, helpottaa varsinaista purku-urakkaa. Myynnistä oli ilmoitus lehdessä. Tavarat sai käydä irrottamassa itse. Kauppaa käydään torstaihin saakka, mikäli myytävää riittää.

Puolen päivän aikaan maanantaina edullista käyttötavaraa oli haalimassa parikymmentä kiinnostunutta. Hotellin aulan lattialla oli irtotavaraa: faxeista pyydettiin 15 euroa, televisioista ja kirjoituskoneista vitonen, imurista euro. Parillakymmenellä eurolla olisi saanut omaksi Sosiaalihygieenisen yhdistyksen kondomiautomaatin, josta aikanaan on saanut lunastaa Casanova-kumeja markalla.

Laitteiden toiminnasta ei myyjä mennyt takuuseen, sillä kiinteistössä ei enää ollut sähköä niiden kokeilemiseksi.

Uudemman tavaran joukossa lattialla lojui pieni puinen puhelinkeskus, selvästi museoikäistä tavaraa. Se on ilmeisesti ollut rekvisiittana jossain päin hotellia.

– Kiinteistöjen syövereistä tekee joskus yllättäviäkin löytöjä, Rantala kertoi.

PITKÄ hotellin käytävä oli pimeänä. Jalan alla rahisi lasinsiruja rikkoutuneista lampuista. Huoneissa purkajat irrottivat lavuaareja, ovia ja muuta käyttökelpoista. Perimmäisessä huoneessa purkuyrityksessä työskentelevä Vuokko Valkeasuo irrotteli poikansa Juuso Niemisen kanssa muovisia lattiamattoja.

Tavarat maksettiin hotellin vastaanottotiskillä.

Rantala pitää Hotelli Saimaan purkua melko isona urakkana. Hotelli ei kuitenkaan ole ensimmäinen laatuaan yrityksen purkutyönä. Suurehkoja urakoita on ollut ympäri Etelä-Karjalaa ja Kymenlaaksoa.

HOTELLI Saimaan kiinteistölle on annettu purkuaikaa lokakuun puoliväliin. Kaupunki luovuttaa tontin rakentajalle tyhjänä. Työtä tekee kymmenkunta purkajaa, mukana muutama opiskelija. Suurin osa purkutavarasta kierrätetään, osa menee polttoon. Purkukohteesta riippuen 10–20 prosenttia kelpaa enää vain kaatopaikalle.

– Erityisen hyvin ovat menneet kaupaksi ovet ja ikkunat, Rantala kertoi.

Pihalla Juho Reinikainen ja Pekka Myllärinen lastasivat Skandinavian avustuskeskus yhdistyksen ostamia ovia ja muita tavaroita kuomulliseen henkilöauton peräkärryyn. Ne vietiin toistaiseksi varastoon Tirilään.

Naapurissa perhe lastasi pientä hyllykköä ja muutamaa suurta peiliä peräkärryyn. Joku mahdutti hotellihuoneen ovea pakettiautoon. Lukossa oli avain, jonka perässä luki Hotelli Saimaa.

Nuoripari lähti hotellista kolme pöytälamppua mukanaan. Aikaisemmin he olivat jo taiteilleet kirjahyllyn kotiin polkupyörällä.

Kuvatekstit

Purku-urakoitsijat Tuula ja Pasi Rantala kierrättävät muun muassa vanhan varmuusvälineautomaatin.

Myyntitavaraa hotellin aulassa.

Juuso Nieminen ja Vuokko Valkeasuo olivat jo muovimattojen kimpussa.

Hotellin ovi matkalla uuteen kotiin.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen