Lempilapsella synttärit Uukuniemellä

Uukuniemen nuorisoseurassa on 84 jäsentä. Se on entisen Uukuniemen kunnan toiseksi isoin yhdistys.

PARIKKALA. Tänään Uukuniemen nuorisoseuran talo on koristeltu kauniiksi. Talolle odotetaan 150 vierasta, ja odotukset varmasti täyttyvät. Juhliihan entisen Uukuniemen kunnan nuorisoseura 110-vuotisuuttaan. Nuorisoseura on ollut merkittävä pitäjän vireyttäjä koko olemassa olonsa ajan.

– Jos toiminta lasketaan loppumaan, on sen uudelleen käynnistäminen tosi vaikeaa, perustelee seuran varapuheenjohtaja Juhani Manula sitä, mikä saa miehen vuodesta toiseen talkoisiin mukaan.

– Äitini oli kova nuorisoseuraihminen, hän opetti kylällä tanhuja, Manula selvittää omaa nuorisoseurataustaansa. Hän lähti seuratoimintaan mukaan ollessaan toisella kymmenellä.

Anna-Liisa Ruusunen tuli seuraan toisenlaista tietä.

– Jäin pari vuotta sitten eläkkeelle, ja ajattelin, ettei tässä nyt ihan kotiin jäädä. Seuran tiimoilta olen torilla kahvinkeitossa, paistan pullaa, olen talon bufetissa töissä ja mukana näytelmissä.

PAAVO KONTIOKORVELLE seura antaa mahdollisuuden näytellä, mikä on hänen intohimonsa.

– Muutin Uukuniemelle parikymmentä vuotta sitten ja liityin heti seuraan, koska minusta on mukavaa olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Missä kaikkialla 110-vuotias vireä vanhus kylällä näkyy? Näytelmät ovat toiminnan runko, talvet hurahtavat harjoituksissa. Kesällä seura on mukana torilla. Uudenvuoden yönä järjestetään vastaanotto. Kesän svengaavin tapahtuma on sekin nuorisoseuran järjestämä; Helsingin poliisisoittokunnan jazzkonsertti. Ohjelmaan kuuluu myös yhdistysten yhdessä järjestämä

rantakalailta.

Seuran puheenjohtaja Sinikka Rantanen on tyytyväinen seuran keski-ikään.

– Joku on veistellyt, että se olisi seitsemänkymmentä vuotta. Ehei, kyllä se neljäänkymmeneenviiteen jää. Ihana juttu, että vanhemmatpitävät seurasta kiinni ja maksavat myös lapsista jäsenmaksua.

Seura tulee paikkakunnan nuorisoa vastaan kivalla tavalla. Kun nuoret palaavat viikonlopuiksi opiskelupaikkakunnilta kotiin, heillä on paikka missä kokoontua, sillä nuorisoseuratalo

on heidän vapaasti käytettävissä. Avaimet löytyvät sovitusta paikasta.

– Minkäänlaisia häiriöitä ei ole ollut, Rantanen kiittelee.

TORSTAI-ILTANA Rantanen, Manula, Ruusunen ja Kontiokorpi järjestelivät Kirkonkylän koululle majoitustiloja. Tämän päivän juhlassa esiintyy

aunuslainen nuorten ryhmä. Edellisen yön nuoriso on nukkunut siskonpetissä koululuokassa. Myös Ruusunen sekä Kontiokorpi esiintyvät juhlassa.

– Lausun Katri Valan Kukkivan maan ja Mihail Wazin Jalan tahtoisin tulla, Anna-Liisa Ruusunen kertoo. Kontiokorpi on pannut kansiin seuran historian.

– Seura perusti oman kirjaston, jonka pisteitä oli kunnassa useassa paikassa, jopa Pyhäjärvellä seilanneessa laivassa oli kirjastokaappi.

– Toinen alkuajan toiminnan erityispiirre olivat kotikoulut, joita oli seitsemässä paikassa ja oppilaita sata.

1900-luvun alkupuolella urheilutoiminta oli erittäin voimakasta, millaisena se jatkui aina sotavuosiin saakka.

– Sotien jälkeen alkoivat ohjelmalliset iltamat. Niitäpidettiin kerran kuussa, ja aina ohjelmassa oli uusi näytelmä, Kontiokorpi ihmettelee sen aikakauden ihmisten voimavaroja. Vielä seuran

erityispiirteeksi hän nimeää elokuvaillat 1950- ja 1960-luvuilla. Kiertävä elokuvateatteri tuli talolle, ja illan aikana pyöritettiin kaksi tai kolme elokuvaa.

• • •

Uukuniemen nuorisoseuran 110 -vuotisjuhlat 10.7.2005. Juhlajumalanpalvelus

Uukuniemen kirkossa kello 10. Onnittelujen vastaanotto nuorisoseurantalolla

kello 12.

KUVATEKSTI

Torstaina Juhani Manula (vas.), Sinikka Rantanen, Paavo Kontiokorpi ja

Anna-Liisa Ruusunen piiskasivat patjoja Kirkonkylän koululla.

PÄIVI VENTO

Kirjoittaja:
Päivi Vento