Categories
Artikkelit

Savitaipaleen Urheilijat juhlii yhdeksää vuosikymmentä

Säänjärven lavalla tänään pidettävään juhlaan osallistuvien toivotaan pukeutuvan verkkareihin

PAULI SAUKKONEN

SAVITAIPALE. Maakuntamme nimekkäimpiin urheiluseuroihin lukeutuva Savitaipaleen Urheilijat juhlii tänään yhdeksää vuosikymmentään. 1915 perustettu yleisseura tuli keihäänheittäjä Jonni Myyrän myötä tunnetuksi heti ensimmäisinä toimintavuosinaan. Maailmanlaajuista mainetta StU sai 1920 Myyrän voittaessa Antwerpenin kisoissa olympiakultaa ja saadessa toisen kultamitalinsa 1924 Pariisin olympialaisissa.

Toinen olympiavoittaja seuran edustajista on Tommi Alatalo, joka hiihti Suomen viestijoukkueessa olympiakultaa Squaw Valleyn olympialaisissa 1960.

Tämän hetken huippu-urheilijoista on hiihtäjä Riikka Sarasoja StU:n kasvatteja.

Tänä päivänä StU koostuu useista kyläosastoista ja lajijaostoista.

– Toiminta on vilkasta ja monipuolista. Tavoitteena on tarjota jäsenille mahdollisuus kilpa- ja kuntourheiluun omien kykyjen edellytysten mukaan, StU:n puheenjohtaja Tapani Siiskonen sanoo.

Siiskosen mukaan StU toimii monien muiden taantuvien maaseutupaikkakuntien urheiluseurojen tapaan ”kasvattajaseurana”, jonka kasvatit kansalliselle tasolle päästyään joutuvat siirtymään suurempiin tai erikoisseuroihin oman seuran resurssien ollessa riittämättömät.

LISENSSIOITUJA urheilijoita StU:ssa on eniten jalkapallossa, jossa miesjoukkue pelaa IV divisioonassa ja viisi juniorijoukkuetta omissa sarjoissaan.

– Jäähallin myötä on jääkiekko noussut suosituimmaksi urheilumuodoksi jo ihan pientenkin lasten liikuntana. Salibandy on myös vahvasti nuorison harrastuksissa mukana. Tiia Ukkonen, joka on kotoisin Savitaipaleelta, pelaa SM-tasolla NST:ssä, oli MM-kisojen hopeajoukkueessa tänä vuonna. Samoilla perusopeilla Kati Eteläpää on voittanut pelaajana SM-kultaa ja menestynyt erinomaisesti myös valmentajana, Tapani Siiskonen toteaa.

HIIHDOSSA seuralla on vuosien varrella ollut menestystä ja tuntuu olevan tulevaisuuttakin. Latuverkkoa on yhteistyössä kunnan kanssa ylläpidetty sekä keskustaajamassa että sivukylillä.

Yleisurheilu on tällä hetkellä suvantovaiheessa, mutta toiminta on virkistymässä ja veteraanisarjojen edustajat sekä nuorimmat juniorit menestyvät hyvin.

Aikuisille on istumalentopalloa ja muita erilaisia liikunnallisia virikkeitä. Uimahalli antaa mahdollisuuden kuntoliikuntaan kaikille.

– Uusin jaosto on luistelujaosto, jonka retkiluistelutapahtumaan Kuolimo-järven jäällä osallistuu paljon ihmisiä myös muilta paikkakunnilta. Luistelutapahtuman ohessa esitetyt jäätaidetapahtumat ovat niin ikään saaneet valtakunnallista huomiota, Siiskonen kertoo.

MERKITTÄVIN rahasampo on tämänpäiväinen juhlapaikka Säänjärven tanssilava, joka toimii kesäisin ja kerää yleisöä ympäristökunnistakin viikoittain. Tuloja saadaan myös jäätelön myynnistä Savitaipaleen torilla ja kahvin myynnistä jäähallilla. Lisäksi jaostot osallistuvat erilaisiin talkoisiin varainhankintamielessä.

– Osallistumme myös useisiin kesätapahtumiin ja yhteistyössä paikallispankin kanssa järjestämme Hippo-kisat, sekä talvella että kesällä, Tapani Siiskonen luettelee.

Tänään on siis juhlapäivä.

– Juhlimme verkkareissa tai muussa vapaa-ajan asussa. Vanhoissa verkkareissa esiintymisestä saa lisäbonusta, Tapani Siiskonen lupaa.

Jäätelön myynti on yksi StU:n tulolähteistä.

Kuvateksti

Seuran puheenjohtaja Tapani Siiskonen ja myyntivuorossa oleva Emmi Jokela hymyilevät kilpaa hyvin sujuvan myynnin lomassa.

PAULI SAUKKONEN

Kirjoittaja:
Pauli Saukkonen