Categories
Artikkelit

SM-liigan ensimmäinen viikinki

SaiPan tuore norjalaisvahvistus Morten Ask toivoo voivansa auttaa joukkuetta tulevalla kaudella. Ask pyrkii ottamaan vastuuta sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa. Toistaiseksi Suomeen sopeutuminen on sujunut hyvin.

JYRI PAAVILAINEN

LAPPEENRANTA. Morten Ask tuo ensi kaudella tuoreen tuulahduksen jääkiekon SM-liigaan. SaiPan kannattajat toivovat, että tuulahdus on enemmän öljyn kuin turskan hajuinen. Lappeenrantalaisseuran tuore vahvistus on ensimmäinen norjalainen jääkiekkoilija Suomen pääsarjassa.

Miestä itseään titteli miellyttää.

– Onhan se aina mukavaa olla ensimmäinen. Toivottavasti kaikki menee hyvin, Ask toteaa.

Norjalainen toivoo avaavansa SM-liigan portit muillekin maanmiehilleen.

– Jos onnistun luomaan hyvän maineen norjalaisille, kenties muutkin pääsevät tänne. Voisin jopa suositella joitakin pelaajia, Ask pohtii.

JÄÄKIEKKO on Suomessa Askin mukaan korkeammalla tasolla kuin Norjassa. Vuonomaan pääsarjassa ei ole kuin kolme–neljä hyvää joukkuetta.

– Meillä on vielä liian vähän pelaajia. Kun kaikki parhaat lähtevät vielä ulkomaille pelaamaan, on vaikea saada kotimaan sarjan tasoa nousemaan.

Ask ymmärtää kuitenkin syyt ulkomaille lähtöön.

– Jos haluaa kehittyä, pitää päästä parempiin sarjoihin. Suomen liigalla on hyvä maine maailmalla, ja on mukavaa päästä kokeilemaan, miltä peli tuntuu.

Norjan maajoukkue nousi ensi kaudeksi MM-kisojen A-ryhmään. Ask toivoo, että menestys jatkuisi.

– Jos pysymme A-ryhmässä 3–4 vuotta, kiinnostus jääkiekkoa kohtaan kasvaa varmasti. Menestyksen myötä tulee enemmän sponsoreita ja parempia harjoitusmahdollisuuksia, mikä auttaa tulevina vuosina.

ASK ON pelannut pohjoisamerikkalaisissa farmisarjoissa kaksi ja puoli vuotta. Aggressiivinen pelityyli miellyttää, mutta eurooppalaisen kiekon taitovaatimukset kiehtovat myös.

– Amerikassa on kaukalossa niin vähän tilaa, että kiekon voi heittää laidan kautta eteenpäin, ja joku tulee hakemaan sen. Laukoa voi melkein mistä vain. Kun on enemmän tilaa, pitää pelata fiksusti ja käyttää ne harvat tilaisuudet joita eteen tulee, Ask analysoi.

Kaukalon koolla ei norjalaishyökkääjän mielestä ole väliä.

– Isommassa kaukalossa on enemmän puolustettavaa, mutta myös enemmän tilaa hyökätä. Sama kaukalohan se on molemmille joukkueille.

SUOMEEN Ask saapui, kun kotimaan sarja ei Amerikan-visiitin jälkeen enää tuntunut sopivalta. Hetken aikaa Ask etsi sopivaa seuraa.

– Halusin kokeilla jotain uutta. Joukkueen löytäminen ei ole helppoa, mutta SaiPa esitti minulle tarjouksen, jota mietin jonkin aikaa. Ja täällä ollaan.

– SaiPasta en tiennyt etukäteen muuta kuin että seura tuli viime kaudella toiseksi viimeiseksi SM-liigassa. Toivottavasti voin omalla panoksellani auttaa joukkuetta eteenpäin, Ask kertoo.

Joukkueesta Ask ei osaa vielä sanoa paljoakaan. Toistaiseksi pelaajat totuttelevat jäällä liikkumiseen.

– Itsestäkin tuntuu siltä, että vaatii vielä viikon, ennenkuin taas tottuu. Meillä on nuori joukkue, mikä on mielestäni hyvä asia.

VASTA VIIKON Suomessa asustaneen Askin sopeutuminen on ollut helppoa.

– Lappeenranta vaikuttaa samanlaiselta kuin mikä tahansa pieni norjalaiskaupunki.

Suomen kieli vaikuttaa vielä vieraalta ja omituiselta.

– En ymmärrä sanaakaan, mutta olen valmistautunut opiskelemaan vähintään perusteet, Ask vannoo.

Uraansa Ask aikoo jatkaa vielä monta vuotta. Parhaat pelipäivät ovat vasta edessäpäin.

– Olen tällä hetkellä 25-vuotias, ja useimmat pelaajat ovat 24–29-vuotiaina parhaimmillaan. Olisi mukavaa pelata vielä muutama vuosi Euroopassa ja kenties jopa Suomessa, norjalainen toteaa.

SAIPA on myös tehnyt try-out sopimuksen Kristian Kudrocin kanssa. Järkelämäinen, 198 cm–104 kg, slovakipakki on New York Islandersien ensimmäisen kierroksen varaus vuodella 1999. Hän on pelannut vajaat 30 NHL ottelua edustaen

Tampa Bay Lightningia ja Florida Pantherseja sekä noin 150 AHL ottelua eri joukkueissa.

Kudroc on pelannut myös Slovakian nuorten maajoukkueissa. Viime kaudella hän edusti Hammarby IF Ruotsissa, mutta ei pelannut kuin kuusi ottelua solisluuvamman takia.

Morten Ask

Laitahyökkääjä.

Ikä: 25 vuotta.

Pituus: 185 cm.

Paino: 90 kg.

Aiemmat seurat: Vålerenga (NOR), Toledo Storm (ECHL), Las Vegas Wranglers (ECHL).

Kuvateksti

Morten Ask toivoo auttavansa SaiPaa tulevalla kaudella parempiin tuloksiin.

JYRI PAAVILAINEN

Kirjoittaja:
Jyri Paavilainen