Categories
Artikkelit

Viipurin-risteilyt kiinnostavat edelleen suomalaisturisteja

Viipuriin risteilee tänä kesänä yhtä moni kuin viime kesänäkin. Risteilijöistä vain pieni osa on eteläkarjalaisia. Ensi kesää on jo myyty ulkomaalaisille.

KARI KRAUEL

VIIPURIN-RISTEILYT vetävät edelleen turisteja. Risteilyjä Lappeenrannasta Viipuriin kolmatta kesää järjestävän Saimaan Matkaverkon toimitusjohtajan Kirsti Laineen mukaan heinäkuun loppuun mennessä risteilijöitä on ollut jo lähes 8 000.

Risteilyt jatkuvat syyskuun 10. päivään ja Laineen mukaan näyttää siltä, että viime kesän matkustajamäärä saavutetaan tänäkin kesänä. Viime kesänä risteilijöitä oli 11 500.

– Olemme nyt tyytyväisiä, sillä olemme tällä hetkellä tavoitteessa, Laine sanoo.

HELLE VÄHENTÄÄ heinäkuussa Viipuriin menijöiden määrää. Laineen mukaan viileällä tai sadesäällä myydään paljon enemmän lippuja Viipuriin.

– Kun on viileää tai sadesää, niin lippuja myydään päivittäin noin parisataa, helteellä vain viitisenkymmentä.

Laineelle helteen vaikutus lippujen ostoon on päinvastainen kuin olisi voinut odottaa. Sama suuntaus oli toissakesänäkin.

– Kun säät maanantaina viilenivät, niin myynti nousi taas.

Helle vähentää matkustajia Laineen arvelujen mukaan siksi, että helle uuvuttaa ja ihmiset lähtelevät muutoin veden äärelle. Silloin matkustaminen ulkomaille ei kiinnosta.

Alkukesästä ex-tempore matkoja tehdään Viipuriin vähemmän kuin heinäkuussa.

ETELÄKARJALAISIA Viipurin risteilijöistä on Laineen mukaan vain pieni prosentti. Ulkomaalaisia matkaajia on noin 10 prosenttia.

– Islantilaiset, norjalaiset ja sveitsiläiset saavat tänä kesä myös ryhmäviisumin niin kuin EU-kansalaisetkin. Odotammekin, että norjalaiset ja sveitsiläiset löytävät risteilyt.

Laineen mukaan myös muiden maiden kansalaiset ovat kiinnostuneet Viipurin-risteilyistä. Heille etsitään uusia tuotteita. Pelkkä päivän Viipurin-risteily olisi liian kallis, sillä he joutuvat maksamaan kansallisuuslisää viisumin lisäksi.

Yhtenä mahdollisuutena Laine näkee yöpymisen Viipurissa tai että matka jatkuu Viipurista Pietariin.

Ulkomaalaisista ruotsalaiset, englantilaiset ja saksalaiset ryhmät ovat löytäneet jo risteilyt. Ensi kesäksi myös italialaiset ovat varanneet oman kiintiönsä.

Venäläismatkustajien määrän odotetaan tänä kesänä nousevan. Heillä on ollut varauksia risteilyihin ja näitä risteilyjä myyvä viipurilaistoimisto on tehnyt varauksia jo ensi kesään.

– Asiakasrakenne muuttuu tulevaisuudessa, Laine arvelee.

Laineen mukaan ensi kesänä 150 vuotta täyttävä Saimaan kanava lisää matkailijoiden kiinnostusta risteilyihin.

M/S CARELIA RISTEILEE Viipuriin kaikkina muina päivinä kuin sunnuntaina. Ensi kuun alusta ei myöskään maanantaisin tehdä risteilyjä. Risteily on kaksisuuntainen: aamulla laivalla Viipuriin ja bussilla takaisin tai bussilla Viipuriin ja laivalla takaisin.

Molemmat risteilymuodot ovat tänä kesänä olleet yhtä suosittuja.

Risteilyt Viipuriin loppuvat 10. syyskuuta.

Kuvateksti

Ilta oli jo hämärtynyt, kun Viipurin-risteilijät poistuivat laivasta Lappeenrannassa.

EMMI KAARNA

Kirjoittaja:
Kari Krauel