Liikenneministeriö haluaa aikaistaa Etelä-Karjalan isoja liikennehankkeita

Mönkäre ei näe ristiriitaa ministerin ja maakuntahallituksen puheenjohtajan roolien välillä. Vähäosaisimpien tukemista ministeri pitää aivan keskeisenä asiana.

URPO LAANINEN

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) ajaa Etelä-Karjalan kahden ison liikennehankkeen aikaistamista sekä maakuntahallituksen puheenjohtajana että hallituksen ministerinä.

– Tässä asiassa ei ole minkäänlaista ristiriitaa, hän sanoo.

Mönkäre muistuttaa, että myös liikenne- ja viestintäministeriö esittää budjettiriihessä isojen liikenneväylien aikaistamista, jotta ne menisivät eteenpäin nykyistä tasaisemmin. Tähän asti päätöksiä on tehty pätkittäin.

Mönkäre perustelee Lappeenrannan–Imatran sekaliikennetien ja Lahti–Luumäki-radan määrärahojen ottamista ensi vuoden budjettiin sillä, että valtio on saanut tänäkin vuonna ylimääräistä myyntituottoja.

Hallitus päätti viime joulukuussa varata kuutostien ja radan määrärahat vuoden 2007 budjettiin. Myös Kaakkois-Suomen tiepiiri kannattaa aikaistamista ensi vuodelle.

Sinikka Mönkäre sanoo, että Etelä-Karjalan maakuntahallitus ei ole nostanut ensi vuoden budjettikäsittelyyn muita hankkeita eikä laatinut mitään muistioita. Kuutostiessä ja radassa riittää paimennettavaa.

SOSIAALI- JA terveysministeriö on valmistellut hallitukselle kaikkein vähäosaisimpien ihmisten aseman parantamista. Ministeri Mönkäre tuo budjettiriiheen köyhyyspaketin.

– Se on sosiaali- ja terveysministeriössä ihan keskeinen asia. Köyhyyspaketti on tarpeen myös hallituksen työllisyystavoitetta ajatellen. Meidän pitää helpottaa hankalimmassa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksia ottaa työtä vastaan.

Mönkäre luonnehtii ministeriönsä köyhyyspakettia kustannuksiltaan kohtuulliseksi. Toimenpiteet on tarkoitus kohdistaa toimeentulotukea saaviin ihmisiin, pitkäaikaistyöttömiin ja vapautuviin vankeihin.

MINISTERI MÖNKÄRE piti heinäkuussa vain lyhyen loman, kaksi viikkoa, johon siihenkin sisältyi pikainen työkäynti Brysselissä ja yksi presidentin esittely.

– Kotimaassa oltiin, pelattiin golfia ja oltiin yhdessä perheen kanssa.

– Kaikki ministerit eivät voi pitää kesällä pidempää lomaa. Siksi lähden tammikuussa kolmen viikon lomalle, Mönkäre kertoo.

Syksyn budjettikäsittely

1.–2.8. Valtiovarainministeriön sisäinen budjettiriihi. Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) julkistaa neuvottelujen päätteeksi budjetin päälinjat.

3.8. Valtiovarainministeriön koko budjettiehdotus julkistetaan internetissä, samoin ministeriöiden omat budjettiehdotukset.

9.–10.8. Valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden väliset budjettineuvottelut.

24.–25.8. Hallituksen yhteinen budjettiriihi.

16.9. Hallitus jättää budjettiehdotuksensa eduskunnalle, joka käsittelee sitä pitkin syksyä ja hyväksyy sen ennen joulua.

Kuvateksti

Sinikka Mönkäre tuo hallituksen budjettiriiheen köyhyyspaketin.

ES-ARKISTO/KAROLIINA PAATOS

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen