Hoitotakuu maksaa tänä vuonna Etelä-Karjalalle yli kolme miljoonaa

Sairaanhoitopiirin ensi vuoden budjetti on vaikea pitää neljän prosentin raameissa hoitotakuun takia. Päivystysklinikka valmistuu vuoden lopussa. Apteekin laajennus ja peruskorjaus on ensi vuoden suurin investointi.

URPO LAANINEN

IMATRA. Hoitotakuu ja ensi vuoden budjetin valmistelu puhuttivat pitkään Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin valtuustoseminaaria Imatralla. Valtuusto hyväksyi tämän vuoden talousarvioon 3,9 miljoonan euron ylitykset, joista suurin osa johtuu hoitotakuusta. Lääkeostot ovat ylittyneet 400 000 eurolla.

Budjettiylitykset johtuivat siitä, että sairaanhoitopiiri ei tietoisesti varannut hoitotakuun määrärahoja tämän vuoden budjettiin. Viime syksynä eivät olleet vielä tiedossa tarkat summat.

Myös ensi vuoden budjetin valmistelu on talouspäällikkö Liisa Junnan mukaan vaikeata hoitotakuun takia. Sen palvelujen ostoon on alustavasti varattu 2,5 miljoonaa euroa.

ENSI VUODEN talousarvioraamit ovat tiukat: jäsenkuntien maksuosuudet voivat nousta vain neljällä prosentilla vuoden 2004 tilinpäätöksestä. Tällä hetkellä budjetti ei ole vielä hoitotakuumenojen takia raamien sisällä. Sairaanhoitopiirin hallitus jatkaa menojen karsintaa.

Sairaanhoitopiirin johtajan Jouko Partasen mielestä on harhaluulo, että hoitotakuu on vain tilapäinen kustannuspiikki. Kun väestö ikääntyy, erikoissairaanhoidon kustannukset nousevat pysyvästi.

Hallituksen puheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.) taas katsoi, että jos sairaanhoitopiirissä olisi toimittu aiemmin hoitotakuun mukaisesti, muutaman miljoonan kustannuspiikkiä ei olisi syntynyt, vaan kustannukset olisivat kehittyneet tasaisemmin.

Valtuuston puheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) sanoi rahapulaa sairaanhoitopiirien ja kuntien krooniseksi sairaudeksi. Myös Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä räpiköidään liian pienellä rahalla.

KESKUSSAIRAALAN päiväkirurgian laajennus otettiin käyttöön viime viikolla, ja päivystysklinikka valmistuu vuoden lopulla. Sairaanhoitopiirin ensi vuoden suurin investointi on puolestaan apteekin laajennus ja peruskorjaus, joka maksaa noin miljoona euroa. Lisäksi varustuskustannukset ovat 250 000 euroa.

Jouko Partanen perusteli investointia sillä, että apteekin tilat eivät täytä lääkelaitoksen määräyksiä. Lisäksi sairaala-apteekin vastuulle siirtyy kuntien ja puolustusvoimien apteekkitoimintoja. Laajennuksen suunnittelu alkaa heti lokakuussa, ja apteekin tilat valmistuvat ensi vuoden lopulla.

Sairaanhoitopiirin hallitus siirsi vuodella eteenpäin synnytysosaston, naistentautien ja synnytyspoliklinikkatilojen peruskorjausta ja laajennusta. Niille on suunniteltu uutta G-siipeä, johon valmistuu uusia tiloja vajaat 1 200 neliötä. Kustannukset ovat 2,5 miljoonaa.

Hallitus selvittelee nyt isompaa kokonaisuutta. G-siipeen rakennettaisiin kolme muuta kerrosta, joista saisivat uudet tilat lasten ja nuorten psykiatria sekä lastentautien osasto. Hankkeen alustavat kustannukset ovat 5,5 miljoonaa euroa, jotka on tarkoitus ottaa vuoden 2007 budjettiin.

SAIRAANHOITOPIIRIN ensi vuoden investoinnit ovat kalusto- ja välinehankintoineen 5,2 miljoonaa euroa, joihin otetaan uutta velkaa kaksi miljoonaa. Sairaanhoitopiiri saa 1,2 miljoonaa investointirahastosta ja loput ensi vuoden poistoista. Kunnilta ei kerätä maksuosuuksia.

Ensi vuoden budjettiin sisältyy henkilöstö- ja nimikemuutoksia 558 000 euron edestä. Merkittävin muutos on uusissa tiloissa toimiva päivystyspoliklinikka, johon palkataan uusina ylilääkäri ja viisi sairaanhoitajaa.

Keskussairaalan ja Lappeenrannan laboratoriot yhdistyvät, ja sairaanhoitopiirille tulee vanhoina työntekijöinä 14 uutta työntekijää. 362 000 euron kustannukset katetaan laboratoriomyynneillä kaupungille. Keskussairaala saa myös nimikemuutoksen kautta neuropsykologin, hygieniahoitajan ja turvallisuuspäällikön.

Hoitotakuu Etelä-Karjalassa

Hoitojonoissa oli elokuussa noin 2 300 potilasta. 26.9. tietojen perusteella leikkausjonossa odottaa yli 1 600 potilasta, joista yli 500 on odottanut tekonivelleikkausta yli kuusi kuukautta. Syynä on ortopedien puute.

Yli kuusi kuukautta jonottaneiden määrä on kuitenkin vähentynyt kaikissa jäsenkunnissa, mutta alle kuuden kuukauden jonot ovat pidentyneet koko ajan.

Kuuden kuukauden raja on ylittynyt myös lasten ja nuorten psykiatriassa.

Etelä-Karjalassa on laskettu erikoissairaanhoidon vajeeksi 23 euroa asukasta kohti.

Keskussairaalan jonotiedot ovat nähtävissä internetissä osoitteessa www.ekshp.fi. Ne päivitetään kerran kuussa.

Kuvateksti

Keskussairaalan päiväkirurgian remontti otettiin vastaan viime viikolla, ja päivystysklinikka valmistuu vuoden lopussa. Ensi vuonna rakennetaan apteekille uudet tilat.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen