Jäähileet sulavat Kyläniemen kalasataman kehittämisessä

Taipalsaaren kunta aikoo peruskorjata satamaa vähitellen. Kalastajat toivovat parempia laitureita, jäähilehuonetta ja vähän lisää aallonmurtosuojaa.

TENHO TIILIKAINEN

TAIPALSAARI. Kalastaja Jari Häkkinen täyttää mietteissään styroksilaatikoita jäähileellä. Kalojen kylmäsäilytyksessä tarvittavan jäähileen Häkkinen tuottaa itse omalla koneellaan Kyläniemen kalasatamassa.

Häkkistä askarruttaa kalasataman kunto ja sataman kehittämissuunnitelmat. Jotakin pitäisi tehdä ja nopealla aikataululla.

Häkkinen on korjannut sitä osaa kalasatamasta, jossa hänen trooliveneensä on ankkuroituna omalla kustannuksellaan tänä keväänä.

– Entinen laituri oli jo aivan mätä.

Kyläniemen kalasataman laiturit on rakennettu 1976 sen ajan kalastustarpeisiin. Ajan aallot ovat kuitenkin huuhtoneet sataman ohi jo kauan sitten.

Kalasatamassa on kunnan omistama kylmiö. kalastajilla omat jäähilelaitteensa ja polttoainetankkinsa. Vesihuoltoa tai jätevesihuoltoa satamassa ei ole.

– Minä en kylmiötä tarvitse, koska minulla on kotona asianmukaiset kalankäsittelytilat. Nykyinen sataman kylmiö ei kyllä millään muotoa täytä direktiivien vaatimuksia, Häkkinen sanoo.

TAIPALSAAREN kunta on teettänyt konsultti Matti Somerkoskella selvityksen Kyläniemen kalasataman kehittämisestä ja mahdollisten töiden rahoitusmahdollisuuksista. Satamalle on myönnetty vuonna 1996 vesioikeuden rakentamislupa, mutta lupa oli voimassa vain neljä vuotta siitä, kun se sai lainvoiman.

Somerkosken mielestä vesioikeudelta voisi anoa rakentamisluvalle jatkoaikaa ympäristölupavirastolta. Somerkoski esittää myös kaksi kehittämismallia. Sataman peruskorjaamisen tai laajaa Taipalsaaren järvimatkailukonseptia, jossa Kyläniemen satama olisi osana.

Peruskorjauskonseptissa laiturit korjattaisiin työturvalliseen kuntoon, kalankäsittelylaitosta korjattaisiin välttämättömin osin sekä vesi- ja jätevesihuolto järjestettäisiin vastaamaan nykyvaatimuksia.

Somerkosken ehdotuksessa laiturien korjaaminen jäisi kunnan vastuulle. Muihin töihin voitaisiin hakea rahoitusta Euroopan unionilta ja ympäristökeskukselta. EU:n kalatalouden ohjauksen rahoitusta (KOR) voidaan käyttää kalasataman kalankäsittelytiloihin ja laitteisiin.

VUONNA 1996 laaditun yleissuunnitelman kustannukset ovat nykyisin hinnoin hyvinkin toista miljoonaa euroa.

Jari Häkkinen epäilee, ettei miljoonan euron panoksia sataman kehittämiseksi vähään aikaan löydy. Hänen mielestään kalastajille riittäisi myös riisuttu malli.

– Olisi hyvä, jos aallonmurtajaa saataisiin vähän jatkettua. Satama on nyt todella altis etelätuulille. Laiturit, hiekka-alueiden päällystäminen, jäähilekoneet ja kalankäsittelytilojen nykyaikaistaminen. Ne ovat tärkeimmät.

Häkkinen ei tietysti pane pahakseen, jos satamassa tehtäisiin suurempikin remontti.

– Kunhan nyt jättävät laituritilaa muutamille kalastusveneillekin. On minusta kalasatamia tehty sellaisiinkin paikkoihin, jossa kalastaminen ei ole läheskään yhtä aktiivista kuin Kyläniemessä on. Sekin pitää muistaa, ettei satamaa korjata vain kalastajia varten, kyllä sen eduista pääsevät nauttimaan muutkin vesillä liikkujat.

TAIPALSAAREN kunnanhallitus käsitteli Kyläniemen kalasataman kehittämisehdotusta tiistaina. Kunnanhallituksen mielestä kalasatamaa tulee peruskorjata harkiten vuosina 2006-2008. Kunnan vastuulle jää laiturien korjaaminen, muihin töihin haetaan rahoitusta KOR:stä ja ympäristökeskukselta.

Kunnanhallitus velvoitti teknisen toimen arvioimaan hankkeen kustannukset ja esittämään töiden jaksottamisaikataulua.

– Pääasia, että tekevät jotakin ja pian, Jari Häkkinen sanoo.

Kuvateksti

Jäähilettä tarvitaan Jari Häkkisen mukaan laatikkokaupalla päivittäin. Pyydetty kala on saatava heti kylmään.

TENHO TIILIKAINEN

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen