Keskussairaala alkaa purkaa leikkausjonoa lisätyöllä

Ensimmäinen lisätyöleikkaustiimi kokoontuu ensi lauantaina.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Ensi lauantaista lukien Etelä-Karjalan keskussairaalakin purkaa leikkausjonoa niin sanottuna lisätyönä. Tähän mennessä lisätyön tekeminen on kiikastanut lähinnä hoitajien sopimuksesta ja siitä, löytyykö halukkaita töihin normaalin työajan ulkopuolella.

Lisätyöjärjestelmä on yksi keino purkaa pitkiä leikkausjonoja ja saavuttaa hoitotakuun määräajat.

– Ensimmäiset lisäleikkaukset tehdään ensi viikonloppuna. Tarkoitus on, että tässä alkuvaiheessa lisätyötä tehdään kerran viikossa, kertoo kirurgian ylilääkäri Antti Hietaranta.

– Jatko näyttää, miten se lähtee pyörimään.

Hietarannan mukaan lisätyö kohdistuu pääsääntöisesti hoitotakuun pullonkauloihin.

– Tarkoitus on kuitenkin tehdä kirurgiaa laidasta laitaan.

HALLINTOYLIHOITAJA Kaija Heikura sanoo, että hoitajien kanssa saatiin aikaiseksi sopimus jo jokin aika sitten. Enemmänkin lisätyön tekeminen eli vapaa-ajalla töihin tuleminen on ollut kiinni halukkuudesta.

– Hoitajille lisätyöstä maksetaan tuntikorvaus. Korvauksen suuruutta en kerro, mutta sen voin sanoa, että se on kilpailukykyinen verrattuna muihin vastaaviin.

Lisätyön teettämiseen patistaa hoitotakuu, jota Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri ei ole vielä saanut toteutumaan. Sairaanhoitopiirien uusi takaraja hoitotakuun toteuttamiselle on ensi kevät.

– Toki meillä jatkuvat muutkin jononpurkukeinot eli ostamme edelleen leikkauksia muualta tai ostolääkäri tulee meille leikkaamaan, huomauttaa Hietaranta.

Monet sairaanhoitopiirit ovat jo leikanneet pitkään jonoja lisätyönä. Joidenkin julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan lääkäreiden saama korvaus lisätyöstä on kolmin-nelinkertainen normaalikorvaukseen verrattuna.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju