Categories
Artikkelit

Kossu-pepsodent drinkki pääsi historiikkiin

Tietotekniikan kilta Cluster on tehnyt historiaa Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla. Se on ensimmäinen kilta, joka sai historiikkinsa valmiiksi asti.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan teknillisen yliopiston tietotekniikan opiskelijat tekivät sen, josta muiden alojen opiskelijat vain uhoavat. Cluster sai julkaisukuntoon historiikin 20-vuotisen taipaleensa kunniaksi.

– Tämän piti tosin valmistua jo 15-vuotisjuhliin, kertoo puheenjohtaja Mikko Pehkonen.

Historiikin julkistamistilaisuuden seremoniat poikkesivat rajusti tyypillisistä vastaavista tilaisuuksista. Pian tervehdyspuheiden jälkeen vauhtiin päästettiin seitsemän vuoden takainen ex-puheenjohtaja Saku Vaittinen. Hän sai sekoitella vuonna 1998 lanseeraamansa drinkin. Siihen tarvittiin neljä senttilitraa kirkasta viinaa ja kunnon pursotuksellinen pepsodenttia.

HISTORIIKISTA on luettavissa, etteivät clusterilaiset ole säästelleet itseään. He ovat eläneet teekkarivelvoitteiden mukaisesti jättäen jälkipolville ihmeteltävää.

Historiikin parissa ahertaneen Salla Brunoun mielestä killan hurjimmat hetket koettiin itärajan takana vuosina 1987-1992. Cluster tapasi tehdä tuolloin niin sanottuja saunamatkoja Viipuriin, ja kerran aina Pietariin saakka.

Legendaariset Viipurin reissut loppuivat varsinaiseen katastrofiin. Vuosien takainen puheenjohtaja Jari Koivula muistelee villiä menoa.

– Vastuullisen matkaoppaana sain viedä joitakuita sairaalaan, muutamalta vietiin rahat ja tavarat, alastomia venäläisiä naisia juoksi hotellikerroksessamme – kuten myös miliisejä – ja ambulanssiakin tarvittiin jossain kohtaa, Koivula kertoo historiikissa.

CLUSTER ON hyvin miehinen kilta. Ensimmäisten tietotekniikan opiskelijoiden joukossa ei ollut yhtään naista. Vuosi 1987 oli merkityksellinen, kun ensimmäinen tyttö liittyi joukkoon. Uusimmalla kurssilla aloitti nelisenkymmentä opiskelijaa, joista vain kaksi on naisia.

Tietotekniikka on kehittynyt killan olemassaolon aikana valtavasti. Historiikkiin on koottu alan suuria keksintöjä vuosien varrelta.

Vuonna 1985 ihasteltiin Commodore-sarjan koneita ja seuraavana vuonna ihmeteltiin CD-Romia.

Vuonna 1988 Suomesta levisi maailmalle IRC, eli irkki, eli Internetin reaaliaikainen keskusteluympäristö.

Vuosi 1990 oli todella mullistava, sillä silloin kehiteltiin World Wide Web. Seuraavana vuonna suomalainen Linus Torvalds räjäytti potin Linux-käyttöjärjestelmällään.

Vuonna 1992 kaikki kynnelle kykenevät alkoivat ladata musiikkia MP3-formaattiin. Kaksi vuotta myöhemmin elokuvissa alkoi näkyä digitaalisia erikoistehosteita.

Kymmenen vuotta sitten Windows 95 mullisti tietokonemaailman.

Seuraavana vuonna kaikki alkoivat googlata, eli etsiä internetistä tietoa Google-hakukoneen avulla.

Vuosituhannen vaihteessa maailma jännitti menevätkö tietokoneet sekaisin, mutta Y2K:sta selvittiin ilman suurempia ongelmia. Kolme vuotta myöhemmin alettiin tuskailla roskapostien kanssa.

Tältä vuodelta historiikkiin on kirjattu se ilouutinen, että laajakaista alkaa olla yleistä koko Suomessa.

CLUSTERILAISET ovat häpeilemättömiä tietokonepelien ystäviä. Vuonna 1987 ilon aiheena oli Space Quest -pelisarja. Hiihtolomalla vuonna 1989 eräältä Killan tulevalta jäseneltä jäi Ylläksellä laskettelut väliin, koska muu maailma haihtui ympäriltä hänen pelatessaan mökissä Nintendo Game Boylla tetristä.

Doom räiskintäpeli sai clusterilaiset valtoihinsa vuonna 1993. Nuoret miehet saattoivat viettää koko viikonlopun pimennetyssä huoneessa Doomia pelaten.

Vuonna 1998 erityisessä suosiossa oli verkkopeli Counter-Strike, jossa terroristit ja terrorismin vastustajat sotivat keskenään.

Vuoden 2001 riemu-uutinen oli pelikonsoli Xboxin tulo markkinoille.

Tänä syksynä kiltalaisten pelihulluus äityi viikonlopun mittaiseksi tapahtumaksi.

– Tämän vuoden parhaat hetket ovat olleet ensimmäistä kertaa järjestetyssä Cluster LAN-partyssa, jossa tiivis parinkymmenen hengen porukka kokoontui kellariin pariksi päiväksi ja yöksi pelaamaan yhdessä tietokonepelejä, hehkuttaa Mikko Pehkonen.

Kuvateksti

Clusterin ex-puheenjohtaja Saku Vaittinen esittelee nuoremmille polville miten sekoitetaan raikas ja piristävä kossua ja hammastahnaa sisältävä drinkki. Oppia ottaa Jussi Koskela.

MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen