Kuutoskartano herää henkiin Luumäellä

Remonttimiehet kunnostavat rakennuksia. Majoitustiloja kertyy ehkä jopa parillesadalle hengelle. Omistaja Khaled Abdessamadin tavoitteena ovat avajaiset vuoden lopulla.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Hiljaiseloon vuosiksi vaipunut Kuutoskartano on pääsemässä uuteen vauhtiin. Rinteen harjalla sijaitsevaa hotellirakennusta on jo remontoitu, muut rakennukset odottavat vielä vuoroaan.

– Tekemistä on paljon, mutta eteenpäin mennään yksi asia kerrallaan, sanoo uusi omistaja, Libanonista Venäjän kautta Suomeen kotiutunut Khaled Abdessamad.

Aurinko porottaa vielä syyskuun lopulla lämpimästi kartanon pihalle. Kivijärven vesi on rantasaunan laiturin nokasta mitattuna yhä 14-asteista.

Rakennukset vaativat kunnostustöitä. Pusikoitumaan päässyttä pihapiiriäkin on raivattava ennen kuin avajaisia voidaan ajatella.

– Ehkä joulun tai uudenvuoden tienoilla, Khaled Abdessamad miettii avajaisten ajankohtaa.

– Jos siihen mennessä emme ehdi, sitten keväällä matkailukauden taas alkaessa, hän lisää.

KUUTOSKARTANON uusi omistaja lähti Libanonista 18-vuotiaana. Hän opiskeli Moskovassa ja Pietarissa lähes vuosikymmenen. Pietarin yliopistossa hän saavutti taloustieteen tohtorin arvon. Suomeen ja Joensuuhun, vaimonsa kotikaupunkiin, hän muutti vuonna 1997.

Sen jälkeen perheen kotipaikkoina ovat olleet Lappeenranta ja Imatra. Viimeksi koti oli Imatralla, nyt se on Luumäellä kartanon pihatien varressa sijaitsevassa omakotitalossa.

Khaled Abdessamad on Lappeenrannassa toimivan Coel-Kasin toimitusjohtaja.

Kuutoskartanon hän osti kuopiolaisliikemies Olavi Silvennoiselta, joka ehti omistaa kartanon vain lyhyen aikaa.

– Hän osti omakotitalomme Imatralta, ja me häneltä tämän.

Kaupat syntyivät puolitoista kuukautta sitten.

ALVAR AALLON suunnittelema, sota-aikana sairaalanakin toiminut hotellirakennus on uudelle omistajalle ”tärkein kohde”. Se on jo rapattu ulkoa, ja näyttää heti entistä ehommalta.

Hotelliin voi majoittaa viitisenkymmentä henkeä. Kaikkiaan eri rakennuksissa majoitustiloja on jopa parillesadalle hengelle. Ajatuksissa on myös karavaanari-alueen avaaminen, ja ympärivuotisesti. Paikkoja on 120 karavaanarille.

Mahdollisesti myöhemmin alueelle rakennetaan myös pieniä kesäasuttavia mökkejä.

Khaled Abdessamadilla on hyvät yhteydet Venäjälle.

– Suhteet Venäjän puolelle ovat ratkaisevia tässä asiassa. hän tunnustaa ja kertoo matkanjärjestäjästä, joka tuo vuodessa 25 000 matkailijaa Venäjältä Suomeen.

KARTANO sijaitsee yhdeksän hehtaarin vuokratontilla. Maa-alueet omistaa kunta. Vanha puinen päärakennus ravintola-, keittiö-, toimisto- ja majoitustiloineen on noin 800 neliömetrin laajuinen. Kaikkiaan tiloja eri rakennuksissa on yhteensä noin 3 500 neliötä.

Kivijärven rantaviivaa on nelisensataa metriä.

Mitään suurta remonttia piha-alueen ympärillä oleviin rakennuksiin uusi omistaja ei toistaiseksi suunnittele. Investointeja rajoittaa ennen kaikkea se, että rakennukset sijaitsevat vuokramaalla.

Kartanon piharakennuksessa toimii marttojen mehuasema. Khaled Abdessamadin mukaan mehuasema saa jatkaa toimintaansa näissä tiloissa.

– Minulla ei ole mitään sitä vastaan.

Kuvatekstit

Kuutoskartanon uusi omistaja on Khaled Abdessamad. Hänestä on kauppojen myötä tullut myös luumäkeläinen.

Hotellirakennus on jo saanut rappauksen myötä entistä ehomman ulkoasun.

MATTI RIIHELÄ

Kirjoittaja:
Matti Riihelä