Lähikoulu tuo perheisiin ja kyliin elämänlaatua

Karhuvuoren ja Vainikkalan asukkailta löytyy taistelutahtoa. Muuttajat tuntevat itsensä huijatuksi.

ETTI KANTOLA

LAPPEENRANTA. Vanhemmat eivät kiittele kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willbergin aikeita turvata opetuksen laatu. Siihen sisältyy koulujen lakkautuksia, koulukoon kasvattamista ja piteneviä koulumatkoja.

Taustalla on oppilaiden ja opetustoimen rahan väheneminen. Willberg kysyy, leikataanko kuluja opetuksesta vai kiinteistöistä.

– Ehdotukseni on, että resursseja laitetaan kiinteistöjen sijaan opetukseen.

Willberg karsisi pikkukoulut. Oppilaat siirtyisivät vähintään kolmen opettajan kouluihin. Kaupunkilaiset eivät niele edes laskelmia koululaisten vähentymisestä.

– Tilastojen mukaan reilun sadan vuoden päästä Lappeenranta lakkaa olemasta, laskee Karhuvuoreen rakentava kaupunginvaltuutettu Markus Iitiä (kok.).

Hän vaatii palveluita, joiden takia ihmiset haluavat muuttaa Lappeenrantaan. Samaa mieltä ovat vainikkalalaiset.

– Talkootyöllä ja EU-rahalla olemme elävöittäneet kylää. Nyt otsaan tulee valehtelijan leima, kun olemme saaneet uusia asukkaita, mutta koulua ei kohta ole, Jaana Rikkinen tuskailee.

Vainikkalalaiset kehuvat uudehkoa kouluaan niin viihtyisäksi, että oppilaita kannattaisi kuljettaa sinne eikä keskustaan.

– Kylällä on satoja työpaikkoja ja hyväkuntoinen koulu. Todelliset säästöt tapahtuvat järjestelemällä ryhmiä keskustassa, sanoo Tapio Arola.

ARMILAN alueen kouluverkon suunnittelua vaikeuttavat uudet omakotialueet. Ne asutetaan osin vasta ensi vuosikymmenellä. Ruukinmäkeen, Hiessiltaan, Myllymäkeen, Kalliokoskelle ja Ruoholammelle on tulossa jopa pari tuhatta perhettä. Kukaan ei tiedä, mistä he muuttavat.

Tulijat kasaantuvat Myllymäen koulun tuntumaan. Markus Iitiää kiukuttaa tonttien markkinointi liian pienen lähikoulun avulla.

– Olemme menneet samaan halpaan, toteaa Petri Himmi.

Samansuuntaisia kommentteja tulee useita.

Himmi kysyy, miksi kaupunki tarjoaa kaikkia tontteja koulun avulla, vaikkei kouluun mahdu kuin osa muuttajien lapsista.

– Onko periaate se, että kun tontit on myyty, sanotaan, ettei lähikouluun pääsekään, ja paikkoja tarjotaan seuraaville mahdollisille ostajille?

PERHEET ovat kysynyt koulupaikkoja etukäteen, ja ne on Myllymäestä luvattu. Oli yllätys, että kaupunki aikoo ohjata lapset Kaukaalle.

– Miksi Myllymäen koulusta tehtiin niin pieni? Onko maavarausta laajentamiseen? Jos Myllymäkeen tarvitaan lisäsiipi, se on uskallettava rakentaa, Iitiä sanoo.

Hän esittää, että neljä nuorinta ikäluokkaa kävisi koulua Myllymäessä, ja viides- ja kuudesluokkalaiset menisivät Armilaan.

Karhuvuorelainen Hanna Lyijynen ihmettelee Tirilän koulun lakkautusuhkaa, kun asutus leviää siihen suuntaan. Häntä kauhistuttaa koulumatkan turvattomuus, jos lapsi kulkee Kaukaalle.

– Miksei Tirilä ole vaihtoehto?

Willberg selittää, etteivät lapset mahtuisi pieneen Tirilään. Kaukaalla tilaa on.

PIKKUKOULUJEN lakkautus säästäisi Willbergin mukaan vuosittain yli puoli miljoonaa euroa. Vainikkalassa lakkautus toisi säästöjä muita vähemmän, ja oppilaiden kuljetus muualle maksaisi huomattavasti.

Yksi koululainen tulee sitä kalliimmaksi, mitä pienempää koulua hän käy. Se ei ole kyläläisten mukaan syy lakkautuksiin.

– Haja-asutusalueen asukkaatkin maksavat veroja. Ja esimerkiksi sosiaalipuolen kulut ovat maaseudulla varmasti pienemmät.

Jos lakkautuksia ei tehdä, Willbergin mukaan pitäisi säästää 300 oppitunnin verran. Se johtaisi suurempiin ryhmiin kaikissa kouluissa. Pienet koulut muuttuisivat ainakin osittain yhden opettajan kouluiksi. Willbergin mielestä se tietäisi huonoa opetuksen laadulle.

– Entäs lapsen elämän laatu, kysyvät vainikkalalaiset.

Jaana Rikkinen uskoo sen laskevan, jos koulumatka syö lapsen päivästä useita tunteja.

* * *

Seuraava kuulemistilaisuus pidetään Kimpisen koululla 4.10. klo 18-20. Alueeseen kuuluvat Lönnrot, Peltola ja Kaukas.

Esitetty Armilan alueen perusopetus

Hytin koululaisista tulee Simolan ja Vihtolan lapsista Mäntylän oppilaita.

Hanhijärven, Vainikkalan ja Tirilän koulut lakkautetaan.

Hanhijärvi liittyy Kesämäen kouluun, Tirilä Myllymäkeen, Vainikkala Saarensuuta lukuun ottamatta Simolan kouluun ja Saarensuu Kasukkalaan.

Simolan ja Mäntylän oppilaat siirtyvät Kesämäenrinteen kouluun.

Karhuvuoresta tulee Kaukaan oppilasalue.

Myllymäen erityisluokat vähenevät.

Kuvateksti

Koulujen tulevaisuus kokosi vanhemmat yhteen ensimmäisenä Armilan piirissä. Eturivissä lähikoulujen puolustustahtoa lietsoivat karhuvuorelaiset.

MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Etti Kantola