Categories
Artikkelit

Mika Turusen sydän lyö taas oikeissa rytmeissä

Namikan valmentajalla on käsissään parempi joukkue kuin koskaan. Mestaruus maistuu edelleen paremmalta kuin mikään muu kokemus koripallossa.

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. Sydämen rytmihäiriöt ja vatsahaava kevään finaalien aikaan ovat enää haalea muisto Lappeenrannan Namikan valmentajan Mika Turusen mielessä.

– Hyvältä se mestaruus tuntuu, erittäin hyvältä. Parhaalta, mitä olen koripallossa kokenut. Tällä viikolla on vielä onniteltu kädestä pitäen.

– Kyllähän siitä tietää, että ainakin jonakin vuonna on tehnyt asiat oikein.

Nyt Turusella on käsissään kaikkien aikojen paras Namika.

– Kuusikko on huomattavasti kovempi kuin viime vuonna. Pelaajat seitsemästä yhteentoista ovat myös parempia kuin ennen, Turunen vertaa.

Joukkue on harjoitellut Turusen mukaan kovaa, usein kolme kertaa päivässä. Harjoitusotteluissa Namika kohtasi pääasiassa ulkomaalaisia joukkueita. Turnauksissa joukkue oli Tallinnassa ja Tukholmassa ja voitti kaikki ottelunsa.

Ensimmäisessä harjoitusottelussa Honka oli vielä parempi.

– Ei vuosi sitten olisi pystytty pelaamaan näin fyysistä peliä kuin nyt on pelattu.

– Jokainen on hakenut omaa asemaansa. Kuka tahansa voi löytää itsensä penkiltä. Siinä on turha näyttää hapanta naamaa.

TURUNEN EI MYÖNNÄ, että arvostelu ja arvostuksen puute korpeaisivat mielessä. Koripallopiireissä maalaisvalmentaja Taipalsaarelta palkitaan kyllä seuratoiminnasta, mutta vuoden valmentajan titteliä ei kuulunut, vaikka Namika oli suvereeni viime kaudella.

– Kaikki on ansaittu, eikä sitä kukaan voi enää ottaa pois koskaan. Joku toinen voi tulla näihin saappaisiin ja yrittää tehdä nämä kaikki hommat seuran eteen.

Turusen mukaan jokin merkki suhtautumisen muutoksesta on sekin, että nyt television kuvausryhmät ajavat Lappeenrantaan kauden alla. Pari kautta sitten Helsingin infossa kukaan ei kysynyt häneltä mitään.

YHDENLAINEN KUMMAJAINEN Turunen on koripalloliigan valmentajien joukossa. Palkkaa tai kulukorvauksia hän ei ota lainkaan, mutta kallis harrastus on kuulemma sijoituksen arvoinen.

Turunen on joukkueensa valmentaja ja äiti ja isä. Jos pelaajalta puuttuu digiboksi tai telkkari, aina voi ajella Taipalsaaren Karhunpäähän hakemaan sellaisen Turusen kotoa.

Vaimo ei tosin kuulemma aina tykkää siitä.

Turusen mukaan kaiken maailman paskanpuhujat voisivat miettiä, miksi Pasi Riihelä jatkaa vuodesta toiseen Namikassa tai miksi Andre Foreman tai Mathew Williams haluavat palata Lappeenrantaan.

– Ne tietävät, että mie en koskaan hylkää niitä.

– Arvostelijat voivat kysyä vaikka näiltä kavereilta, millainen se Turunen oikein on ihmisenä, valmentajana ja johtajana.

– Mutta en ole koskaan halunnutkaan miellyttää kaikkia ihmisiä.

Harva uskoo, ettei Turunen nosta minkäänlaisia korvauksia Namikalta. Turunen näyttää todistukseksi käsin raapustetun valmentajasopimuksen, jossa lukee ”Korvaus 0 euroa. Rahat käytetään pelaajien olosuhteisiin. Ei makseta km-korvauksia eikä päivärahoja.”

Allekirjoituksena ovat Turusen ja puheenjohtaja Ilpo Hakulan nimet.

– Mie saan itelleni tästä mielihyvän ja pystyn työllistämään ihmisiä. Ja antamaan ihmisille elämyksiä ja viihdykettä.

– Enkä minä edes kerkeä kuluttamaan rahaa. Milloin minulla on vapaata?

Koripallon ohella Turunen työskentelee kaupunkilehti Lappeenrantalaisen ilmoituskonsulttina. Varsinkin mestaruuden jälkeen kuulemma puhuttiin ilmoittajien kanssa vain koripallosta ja lopussa Turunen kysyi, minkä kokoinen ilmoitus laitetaan.

TURUNEN MYÖNTÄÄ joskus miettineensä, maksaako hän kaikesta liian kovan hinnan. Keväällä mestarina lopettaminen kävi mielessä.

– Terveys on kuitenkin aina terveys.

– Viime kevään oireet heijastuivat siitä, että oli kauhea stressi ja paine. Kuorma oli kyllä tautisen kova.

Pudotuspelien aikana Turunen sanoo nukkuneensa puolitoista kuukautta 2-3 tunnin yöunilla. Viimeisten pelien aikaan hän sanoo vaeltaneensa kuin sumussa.

Toukokuun lopussa alkoi uni jo maittaa normaalisti.

– Koskaan ennen ei oltu pelattu mitaleista eikä koettu niitä paineita. Nyt on ja osataan valmistautua niihin.

Namika

Matthew Williams, USA 201 senttiä, 98 kiloa

Lasse Hintsala, 193/80

Jussi Kumpulainen, 204/106

Jari Hagman 198/103

Pasi Riihelä 199/99

Yasin Merzoug, Ruotsi 183/85

Jarno Laukkanen 189/90

Otto Suninen 185/90

Mindaugas Mockus, Liettua 194/94

Kimmo Tolvanen 193/86

Andre Foreman, USA 198/100

Kuvatekstit

Namikan valmentaja Mika Turunen on seuralle halpa mies. Käsin rustatussa työsopimuksessa lukee, ettei hänelle makseta sen enempää palkkaa kuin kilometrikorvauksiakaan.

Mika Turusella on omasta mielestään käsissään kaikkien aikojen paras Namika

MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Vesa Salminen