Pikkulasten hoito jäi Imatralla vielä vaille poliittista linjausta

Koulutoimi alueellistaa palvelut. Rakennemuutokset jatkuvat Rajapatsaalla, Meltolassa ja Tainionkoskella.

IRMELI OJALAINEN

IMATRA. Imatran koulutuslautakunta ei ole vielä ehtinyt käydä poliittista kädenvääntöä pikkulasten hoidosta. Imatran nykykäytännön mukaan alle 3-vuotiaat on hoidettu perhepäivähoidossa ja sitä isommat päiväkodeissa.

Perhepäivähoitopaikat ovat vähenemässä rajusti hoitajien ehtiessä eläkeikään. Alle kolmevuotiaiden päivähoidossa vaihtoehtoina ovat lasten kotihoidontuen kuntalisän käyttöönotto, päiväkotipaikkojen lisääminen tai uusien kunnallisten perhepäivähoitajien toimien täyttäminen sekä perhepäivähoidon ohjauksen kehittäminen. Keskustelua käydään myös omien ja ostopalvelujen suhteesta.

– Keskustelu on käytävä ensi talven aikana, koulutuslautakunnan puheenjohtaja Jukka Kärnä (sd.) sanoo.

Varapuheenjohtaja Lea Sairanen (kok.) odottaa myös keskustelua ja ennakoi siitä jopa reipasta. Hänestä asia on erinomaisen tärkeä.

KOULUTUSLAUTAKUNNAN tiistaina hyväksymässä Kasvatus, opetus ja hoito Imatralla -suunnitelma linjaa tulevaisuutta vuoteen 2010. Uutta on palvelujen alueellisuus ja lähikouluperiaate. Lea Sairasen mielestä alueellisuus on erittäin hyvä asia.

– Alueille viedään sekä valtaa että vastuuta. Jokaista aluetta voidaan kehittää niiden omista vahvuuksista lähtien, Sairanen sanoo.

Neljästä alueesta viimeisetkin saavat aluerehtorinsa ensi vuodenvaihteessa. Alueorganisaatio tulee myös päivähoitoon ja esiopetukseen.

Imatralla edetään kohti yhtenäistä perusopetusta ja erityisopetuskin alueellistuu.

Tukipalvelukustannuksista tingitään ydinpalvelujen hyväksi. Ydinpalvelujen osuus kasvaa tukipalvelujen kustannuksella.

Esimerkiksi ruokapalveluhin ei satsata vertailukuntien keskitasoa enempää. Kustannusrakenteessa taas elintarvikehankintojen osuutta lautakunta haluaa nostaa.

OPPILASMÄÄRÄN Imatran kouluissa ennakoidaan laskevan 50-80 oppilaalla vuosittain. Vuosiluokkien 1-6 oppilasmäärä vähenee ennusteen mukaan vuodesta 2004 vuoteen 2010 yhteensä noin 400 oppilaalla. Yläkoululaisten määrän ennakoidaan pysyvän nykytasossa eikä lukioissakaan tapahtune suuria muutoksia.

Koulutoimen palveluksessa oli tämän vuoden alussa 462,5 viranhaltijaa tai työntekijää.

Perusopetuksesta jää vuoteen 2009 mennessä eläkkeelle yhteensä 28 opettajaa ja lukiosta 7. Heidän vakansseistaan on tarkoitus täyttää vajaat puolet. Musiikki-instituutista ja työväenopistosta vähennetään kuusi tuntiopettajan vakanssia.

Varhaiskasvatuksesta jää eläkkeelle 22 henkilöä, joista 14 on perhepäivähoitajia.

RAKENNEMUUTOKSET jatkuvat ensi vuoden tauon jälkeen vuonna 2007. Teppanalassa järjestetään jatkossakin 1-2-luokkalaisten sekä 6-vuotiaitten esiopetus ja hoito sekä aamu- ja iltapäivätoiminta koulun uudemmassa osassa. Vanha koulu jää pois koulukäytöstä, samoin Savikannan kehokeskus.

Teppanalan 4-6-luokkalaisten lasketaan mahtuvan Savikantaan tai 5-6-luokat siirtyvät mahdollisesti Kosken kouluun. Savikannassa esiopetus ja aamu- ja iltapäivätoiminta mahtuu koulun tiloihin.

Vuonna 2008 Tainionkosken koululla päivähoitoa sijoitetaan koulun tiloihin ja nykyinen päiväkoti jää pois koulun käytöstä. Lasten on arvioitu mahtuvan koululle vanhaan koulurakennukseen, kunhan siellä tehdään tarvittavat kunnostustyöt.

Meltolan koululla joudutaan tekemään muutostöitä päivähoidon sijoittumiseksi koulun tiloihin. Meltolassakin päiväkoti jää pois käytöstä siinä vaiheessa. kun lapset mahtuvat koulun tiloihin.

Tainionkosken päiväkotilaisten kanssa samassa pihassa leikkivät Vauvasta Vaariin -yrityksen ryhmäkotilaiset. Päivi Hartikainen huolehtii erityisesti tilapäishoitoa tarvitsevista.

Kuvateksti

Hiekkaleikeissä vas. Iia Hartikainen, Ella Arokivi, ja oikealla Oskari Kainulainen, Sasha ja Oskari Sikiö.

IRMELI OJALAINEN

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen