Taipalsaaren uusi kirjasto uhattuna

Valtion budjetissa ei luvata kirjastojen rakentamiseen rahaa vuoden 2006 jälkeen. Sivistystoimenjohtaja Seppo Paajanen järkyttyi uutisesta.

URPO LAANINEN

TAIPALSAARI. Valtion budjettiesitys ei lupaa enää rahaa kirjastojen rakentamishankkeille vuoden 2006 jälkeen. Taipalsaarella ollaan huolissaan tulevan pääkirjaston kohtalosta. Lääninhallitus on luvannut sille rahoituksen vuonna 2007.

– Olen täysin tyrmistynyt, jos kirjastojen rakennusavustukset viedään pois. Olin saada shokin, kun luin Helsingin Sanomien maanantain jutun, järkyttynyt sivistystoimenjohtaja Seppo Paajanen toteaa.

Taipalsaaren uusi pääkirjasto oli Etelä-Suomen lääninhallituksen rahoituslistalla jo tänä vuonna, mutta se ehdotti siirtoa vuodelle 2007, mihin kunta suostui säästösyistä.

Kunnassa ei ole vielä ehditty keskustella uudesta tilanteesta. Syksyllä on alkamassa Saimaanharjulle rakennettavan pääkirjaston arkkitehtikilpailu.

Kirjaston kustannukset ovat 1,2 miljoonaa euroa, josta valtion osuus olisi puolet.

– Se on todella paljon Taipalsaarella.

– Uusi pääkirjasto tarvitaan joka tapauksessa. Jos valtion tuki loppuu, rakentamishanke pitää keskustella uudestaan, Paajanen toteaa.

SIVISTYSLAUTAKUNTA rutisti maanantai-iltana oman budjettiehdotuksensa, jonka mukaan toiminta jatkuu suurin piirtein entisenä. Kouluja ei Taipalsaarella lakkauteta.

Lautakunta esitti budjettiin kahta uutta virkaa. Saimaanharjun koululle tarvitaan erityisluokanopettaja 7.-9. luokille, koska nykyisistä erityisopetuksen pienryhmistä siirtyy oppilaita yläluokille.

Taipalsaarella tarvitaan myös nuorisotyöntekijä, jonka virka tulisi lautakunnan mielestä perustaa vuoden 2006 elokuussa.

Perusteluna on, että nuorison osallisuus- ja palveluhankkeet loppuvat, ja projektityöntekijä jää pois tämän vuoden lopussa. Nuorisotyö säilyisi ennallaan, jos kuntaan saadaan uusi virka.

Lautakunta toivoi lisäksi, että koulukiinteistöjen kunto ja liikuntapaikkojen varustus säilyisivät edelleen hyvinä.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen