Voisalmen väki puolustaa pientä terveysasemaansa

Pohjoiset kaupunginosat tekivät ennätyksen aktiivisuudessaan. Asukasfoorumi keräsi tuvan liki täyteen.

ETTI KANTOLA

LAPPEENRANTA. Voisalmensaarelaisten tärkein puolustettava palvelu on terveysasema. Puolustustahtoa löytyy silloinkin, kun välitöntä uhkaa lakkauttamisesta ei ole. Sen osoitti tiistai-illan asukasfoorumi, jossa terveysasema vei päähuomion.

Asukkaita kiukuttaa, että Voisalmessa työskentelee vain yksi lääkäri, vaikka väestöllä on kaksi omalääkäriä. Toisen vastaanotto on Armilassa. Asukkaat joutuvat kulkemaan toisella puolelle kaupunkia, kun lääkäri ei tule heidän luokseen.

Johtavan lääkärin sijainen Mauri Vanhanen vakuutti, että kaupunki ottaisi Voisalmeen toisen lääkärin, jos sellainen saataisiin.

– Lääkärit eivät halua pienille terveysasemille. Jos toinen lääkäri on poissa, toinen saa kahden hengen työt. Nykypäivänä lääkäreitä ei voi komentaa pienelle asemalle, muuten he valitsevat toisen työnantajan.

Lokakuussa aloittava voisalmelaisten uusi lääkärikään ei suostunut työskentelemään muualla kuin Armilassa.

YHDEN LÄÄKÄRIN asema on haavoittuva ja uhanalainen. Kaupungin johto vakuuttaa, ettei suunnitelmaa terveysaseman lakkauttamiseksi ole olemassa.

– Asia ei ole ollut esillä tänä syksynä. Kysymys on siitä, onko pienelle terveysasemalle tilaa ja miten se saadaan toimimaan, Vanhanen tiivistää.

Laboratoriopalvelut suljettiin Voisalmessa lähes vuosi sitten.

– Tulee tunne, ettei tehdäkään mitään vaan odotellaan, että viimeinen lääkäri lähtee. Jos perinteinen terveyskeskus ei toimi, pitäisi keksiä luovempi malli, vaatii alueella asuva Raimo Miettinen.

Hän muistuttaa, että vaihtuvuus alueella on pientä, joten väestö ikääntyy ja tarvitsee terveyspalveluja. Asukkaat pelkäävät, että terveysaseman menetys veisi mennessään apteekin ja vanhustenhuoltoa.

JOS TYYSTERNIEMI liitettäisiin Voisalmen piiriin, kolmen tai neljänkin lääkärin asema olisi perusteltu.

Voisalmen terveysaseman kasvattaminen vaatisi kuitenkin laajennuksen, johon kaupungilla ei tunnu olevan varaa. Rakennuksessa avattiin hiljattain raskaudenehkäisyneuvola, minkä vuoksi tilaa on vain yhdelle lääkärille ja hoitajalle.

Voisalmensaarelaiset ry:n puheenjohtaja Tarmo Häkkinen esitti vaihtoehtona keikkalääkäreiden palkkaamista.

VOISALMENSAAREN asukasyhdistykseen kuuluvat nyt myös Tyysterniemi ja Kariniemi. Ensimmäinen yhteinen asukasfoorumi oli menestys. Osanottajia oli 90 ja puheenvuoroja käytettiin 40.

– Alueen haasteet eivät ole isoja. Ei vaadita valtavia investointeja vaan asiat menevät eteenpäin yhteistyöllä, tiivisti kaupungin projektipäällikkö Kari Laukkarinen.

Pohjoiset kaupunginosat eivät juuri kasva, joten kehittäminen painottuu seudun laatuun. Voisalmensaareen ja Tyysterniemelle on suunnitteilla uusia ulkoilureittejä, maiseman siistimistä ja rantojen kohentamista.

* * *

Voisalmensaarelaiset järjestävät sauvakävelytapahtuman torstaina. Voisalmen ja Kivisalmen pururadoilla voi tehdä lenkin ennen tai jälkeen mehun juonnin. Mehutarjoilu on Voisalmen koululla klo 18-18.30.

Aloitteita

Kariniemestä ennen Pikisaareen kulkenut kevyen liikenteen silta pitää rakentaa uudestaan. Maisemareitti veisi suoraan Satamatorille.

Kivisalmen kärjen asuinalueen risteykseen tarvitaan näkyvä kaupunginosan viitta.

Kivisalmen pohjoisosan eteläpuolen tyhjä kenttä kannattaisi ottaa hyötykäyttöön.

Voisalmeen pitäisi perustaa kuntoutuskoti.

Kivisalmeen ja Voisalmeen pohjoisesta vievään risteykseen pitäisi rakentaa kiertoliittymä nopeuksia hidastamaan. Ympyrään sopisi tervetuloportti pohjoisesta tuleville.

Kun Voisalmen kaksi kauppaa siirtyivät samaan ketjuun, alueelle kaivataan vaihtoehtoa. Osuuskaupan myymälä olisi tervetullut.

Huolenaiheita

Terveyspalveluiden ja apteekin tulee säilyä.

Sekä Voisalmessa että Kivisalmessa pitää olla päivittäistavarakauppa.

Tyysterniemen koulusta ei saa tehdä pelkkää erityisopetusta antavaa koulua.

Alueelle pitää jättää metsäisiä rakentamattomia saarekkeita muun muassa lasten temmellyskentäksi.

Palaneiden ja autioituneiden huviloiden kaivot pitää peittää ja piiput kaataa. Ne ovat turvallisuusriski.

Kaislarantaan ei saa kaavoittaa omarantaisia tontteja. Rantojen tulee olla yleisessä virkistyskäytössä.

Pysäköintikieltoja ei saa olla liikaa. Vieraiden autoille on jätettävä tilaa.

Puita pitää säilyttää ehkäisemässä Taipalsaarentien melun leviämistä.

Kuvateksti

Ylihoitaja Eliisa Kivistö (vas.), kaupunginjohtaja Seppo Miettinen ja Voisalmensaarelaiset-yhdistyksen puheenjohtaja Tarmo Häkkinen pohtivat terveyskeskuksen ongelmia asukasillassa.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Etti Kantola