Eteläkarjalainen kävi elokuvissa vain vajaan kerran vuodessa

Harry Potter lensi taas yleisön suosikiksi. Fantasian ohella Etelä-Karjalassa kiinnostivat kotimaiset ja lastenelokuvat.

PETTERI VÄRTÖ

ETELÄ-KARJALAN elokuvateattereiden katsojakato kiihtyi tänä vuonna. Vuoden aikana elokuvasaliin istahti 103 000 katsojaa. Kävijämäärä putosi 20 prosenttia edellisvuodesta, jolloin määrässä oli laskua kymmenen prosenttia.

Lappeenrannassa esitettyjä 114 elokuvaa kävi vuonna 2005 katsomassa 68 000 henkilöä. Imatralla katsojia ehti vuoden viimeiselle viikolle mennessä kertyä 35 000. Tänään ensi-iltansa saava kotimainen parisuhde-elokuva FC Venus kohentaa tilastoja jonkin verran.

ELOKUVA-ALALLA aaltoliike on tyypillistä. Maakunnan elokuvayrittäjät uskovat, että pohja on nyt saavutettu. Dvd:kään ei välttämättä ole teatterielokuvan uhka.

– Alkuvuodesta tulee vahvaa ohjelmistoa. Monia lupaavia ja mielenkiintoisia kotimaisia elokuvia sekä lastenelokuvia. Ensi vuosi on myös Bond-vuosi, ja muitakin hyviä leffoja on tulossa, Merja Luotola-Maarnela Lappeenrannan elokuvateattereista kertoo.

– Vuoden katsotuimman elokuvan kohdeyleisö on dvd:eiden suurin käyttäjäryhmä. Uusin Potter on lisäksi ollut suosituin osa toistaiseksi koko leffasarjassa, Imatralla marraskuussa elokuvayrittäjänä lopettanut Vesa Mättö sanoo.

Uskoa tulevaan luo myös lastenelokuvien jatkuva suosio Etelä-Karjalassa. Maakunnassa on kasvamassa teatterikokemukseen tottunut polvi.

MAAKUNNAN katsotuin elokuvahahmo vuonna 2005 oli Harry Potter. Tylypahkan koululainen kiinnosti elokuvissakävijöitä eniten jo toista vuotta peräkkäin niin Imatralla kuin Lappeenrannassakin. Muista elämää suuremmista leffasankareista eteläkarjalaisyleisö seurasi innokkaimmin Anakin Skywalkerin ja lepakkomies Bruce Waynen viimeisimpiä edesottamuksia.

Fantasiaelokuvan ohella elokuvayleisön saivat Etelä-Karjalassa liikkeelle kotimaiset elokuvat, joita topteniin pääsi neljä. Erityisesti loppuvuoden sota-aiheiset ensi-illat innostivat harvoin elokuvissa käyvät katsojat lippuluukulle.

Kuvateksti

Daniel Cradliffen valkokangasrooli oli toisena vuotena peräkkäin kiinnostavin Etelä-Karjalassa.

WARNER BROS.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö